Κινηματογράφος | Ταινίες

Το σουτιέν , 2018 (The Bra)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Φέιτ Χέλμερ
Σενάριο
Λεονί Γκάιζινγκερ, Φέιτ Χέλμερ
Πρωταγωνιστούν
Πρέντραγκ «Μίκι» Μανόιλοβιτς, Ντενί Λαβάν, Παθ Βέγα. Τσουλπάν Χαμάτοβα, Μάγια Μόργκενστερν
Διάρκεια
90
Χώρα
Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν
Είδος
Δραμεντί (χωρίς διαλόγους)
Πρεμιέρα
23 Μαΐου 2019

Ο υπό συνταξιοδότηση οδηγός ενός τρένου, που καθημερινά περνάει μέσα από οικισμό του Αζερμπαϊτζάν, ψάχνει την ιδιοκτήτρια ενός σουτιέν που πιάστηκε στον συρμό, σε αυτή την υπέροχα ανθρώπινη βουβή ταινία.

Χωρίς καθόλου διαλόγους, αλλά με οξυμένο τον ήχο και εξαιρετικές εικόνες μες στην ανοιχτωσιά της επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν, η ταινία του Γερμανού Χέλμερ είναι ένα σινεφίλ διαμαντάκι που δεν απευθύνεται, σώνει και καλά, σε εναλλακτικά ψαχνόμενους θεατές. Η ανθρώπινη, γλυκόπικρη ζεστασιά που αποπνέει «μιλάει» στον καθένα. Ο Νουρλάν (Μανόιλοβιτς, ο άλλοτε μονιμάς του Κουστουρίτσα) είναι ένας μεσήλικας, μονήρης οδηγός τρένου, που ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση εκπαιδεύοντας τον διάδοχό του (Λαβάν). Το δρομολόγιο του εν λόγω τρένου περνάει κάθε μέρα μέσα από έναν οικισμό ξυστά από τα σπίτια (συμβαίνει σε κάποια μέρη του κόσμου), οπότε υπάρχει πιτσιρίκι που με τη σφυρίχτρα στο στόμα ειδοποιεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν πάραυτα από τις ράγες, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τα τραπεζοκαθίσματα του ταβλιού τους, τις μπουγάδες, τα μωρά τους… Κάθε μέρα, μετά τη δουλειά, ο Νουρλάν γυρίζει με τα πόδια στον οικισμό για να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους αντικείμενα που τυχόν παρέσυρε το τρένο στο διάβα του.

Την παραμονή της οριστικής αποχώρησής του από τη δουλειά, ένα γαλάζιο δαντελωτό σουτιέν πιάνεται στην κεφαλή του συρμού. Κι ο Νουρλάν, υπακούοντας στην άγραφη ρουτίνα του, θα βγει, ως άλλος πρίγκιπας της Σταχτοπούτας, να βρει την… σωστή ιδιοκτήτρια του εσωρούχου. Γλυκόπικρες, κωμικές σκηνές με διάφορες γυναίκες που δοκιμάζουν, ασμένως ή και όχι, το σουτιέν-εύρημα μπρος στα μάτια του μηχανοδηγού διαδέχονται η μια την άλλη, χωρίς στιγμή να ενδώσουν στον πειρασμό του σεξισμού, της χυδαιότητας, ή του χοντρού καλαμπουριού. Και παρά την παντελή έλλειψη λόγου, νιώθουμε πολύ καλά τι συμβαίνει μες στην ψυχή του Νουρλάν, που έχει αναγάγει σε υπαρξιακή αναζήτηση, αντίδοτο στην μοναξιά του, την ανεύρεση της άγνωστης γυναίκας του «Σουτιέν». Δείτε το.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες