Κινηματογράφος | Ταινίες

Ένας πιστός άντρας , 2018 (L'homme fidèle)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Λουί Γκαρέλ
Σενάριο
Ζαν-Κλοντ Καριέρ, Λουί Γκαρέλ
Πρωταγωνιστούν
Λουί Γκαρέλ, Λετισιά Καστά, Λίλι-Ρόουζ Ντεπ, Ζοζέφ Ενζέλ, Ντιάν Κουρσέιγ, Βλαντισλάβ Γκαλάρ, Μπακαρί Σανγκαρέ
Διάρκεια
75
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Ρομαντική κομεντί
Πρεμιέρα
23 Μαΐου 2019

Η επανασύνδεση ενός ζευγαριού, μετά το θάνατο του συντρόφου εκείνης, τα διάφορα ευτράπελα εμπόδια που ανακύπτουν, και μια εσάνς παλιομοδίτικης νουβέλ βαγκ στήνουν μια χαριτωμένη, μα αξιολησμόνητη γαλλική κομεντί.

Με τον μυθικό Καριέρ (γραφιά του Μπουνιουέλ και του Γκοντάρ, έτσι;) να συνυπογράφει μαζί του το σενάριο, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Γκαρέλ παρουσιάζει τη δεύτερη ταινία του, που είναι προδήλως επηρεασμένη από την νουβέλ βαγκ, τον Τριφό, και τα τοιαύτα. Εξού και κάνει κάπως παλιομοδίτικη –ακόμη και το Παρίσι, έτσι όπως το κινηματογραφεί η Ιρίνα Λουμπτσάνσκι, μοιάζει μ’ εκείνο της δεκαετίας του ’60 κι όχι με το σημερινό. Στο κέντρο της αφήγησης, ο décontracté δημοσιογράφος Αμπέλ (Γκαρέλ, καλός), που στην εναρκτήρια σκηνή τον βλέπουμε να χάνει τον κόσμο του, όταν η Μαριάν (Καστά, η γνωστή πρώην μοντέλα και νυν σύζυγος Γκαρέλ), η λατρευτή του σύντροφος, τού ανακοινώνει πως είναι έγκυος… με τον Πολ, τον καλύτερό του φίλο. Άλμα οκτώ χρόνια αργότερα, όταν Αμπέλ και Μαριάν ξανασυναντιούνται στην κηδεία του Πολ, ο οποίος πέθανε, λέει, στον ύπνο του. Η ζεστασιά και η έλξη υπάρχει ακόμη μεταξύ των δυο τέως συντρόφων… Μόνο που τώρα υπάρχει και ο Ζοζέφ (Ενζέλ), ο 8χρονος γιός της Μαριάν και του μακαρίτη. Και υπάρχει και η Εβ (Ντεπ, σα να βελτιώνεται σιγά-σιγά), η μικραδελφή του Πολ, που εμφανίζεται και δηλώνει καψούρα με τον Αμπέλ. Παράλληλα, ο μικρός Ζοζέφ εκμυστηρεύεται στον «πιστό άντρα» του φιλμ, ότι τον πατέρα του τον «έφαγε» η μαμά του σε συνεργασία με τον γιατρό-εραστή της (Γκαλάρ).

Διχασμένος μεταξύ μιας εν δυνάμει δολοφόνου που ανέκαθεν λάτρευε, και μιας υπερπρόθυμης νεαράς που τον μαρκάρει πιεστικά, ο Αμπέλ καλείται να αποφασίσει πού θα κάτσει η μπίλια της καρδιάς του –μαζί με τις βαλίτσες του, που πηγαινοέρχονται από το διαμέρισμα της μιανής στο διαμέρισμα της άλλης. Υπάρχουν στιγμές που βγάζουν (λίγο) γέλιο, άλλες που θυμίζουν βέρο Καριέρ, αλλά υπάρχουν και κάμποσες off αφηγήσεις του ήρωα, και φλασμπάκ, κι εκείνη η νουβελβαγκίστικη πατίνα που ομολογουμένως ξενίζει σε σημερινή ταινία . Όσο κι αν τα της καρδιάς παραμένουν διαχρονικώς αναλλοίωτα…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες