Κινηματογράφος | Ταινίες

Ο Ξεναγός , 2010

Id

Σκηνοθεσία
Ζαχαρίας Μαυροειδής
Σενάριο
Ζαχαρίας Μαυροειδής
Πρωταγωνιστούν
Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κάτριν Σούκφιλ, Φρανσουά Ρενό, Αν Μαρί Ο’ Σάλιβαν, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Νικόλας Πιπεράς, Μαρία Πέρεζ
Διάρκεια
90
Χώρα
Ελλάδα
Είδος
Κομεντί
Πρεμιέρα
24 Νοεμβρίου 2011

Ανθρώπινη σεξουαλικότητα, αστική αρχιτεκτονική και νεοελληνική σύγχυση παίζουν κρυφτούλι σε ένα χαριτωμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10: 6

Με έναν συμπαθέστατο κεντρικό ήρωα, ένα καλογραμμένο σενάριο και μια ευπρόσδεκτη ανάλαφρη διάθεση, το ντεμπούτο του Ζαχαρία Μαυροειδή αφηγείται την περίπτωση του νεαρού Ιάσονα (ιδανική επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μιχάλης Οικονόμου) ο οποίος κατεβαίνει στην Αθήνα ξεκινώντας την νέα του φιλόδοξη καριέρα ως «ξεναγός αρχιτεκτόνων». Το γκρουπ του αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό και ο ήρωας έρχεται σύντομα αντιμέτωπος με τις ετερόκλητες απαιτήσεις τους, με την ομαδική περιπλάνησή τους σε μια χαοτική μεγαλούπολη και με την ανάγκη να δώσει μια λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα.
Με έναν έξυπνο τρόπο ο Μαυροειδής ταυτίζει την προσπάθεια του ήρωά του να προσδιορίσει τον εαυτό του με την ανάγκη μιας ολόκληρης μεγαλούπολης να βρει την ταυτότητά της. Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις που χωρίζουν το ατομικό από το συλλογικό, η ταινία περπατά τους δρόμους μιας πολύβουης Αθήνας εκτοξεύοντας μικρές αλλά καίριες παρατηρήσεις, υπογραμμίζοντας τα πάντα με φινετσάτο χιούμορ και φανερώνοντας με κάθε ευκαιρία πόσο μεγάλη συμπάθεια επιφυλάσσει για την ήρωά της. Καλόκαρδος και ανεπιτήδευτος, ο «Ξεναγός» αποτελεί ένα σεμνό ντεμπούτο που κλείνει μέσα του την θετική διάθεση και την υποψασμένη αστική αντίληψη του ανθρώπου που το υπέγραψε. 

Λουκάς Κατσίκας

Φωτογραφίες