Κινηματογράφος | Ταινίες

Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο , 2011 (Les Neiges de Kilimandjaro)

Id

Σκηνοθεσία
Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
Σενάριο
Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Ζαν Λουί Μιλεσί
Πρωταγωνιστούν
Ζαν Πιέρ Νταρουσέν, Αριάν Ασκαρίντ, Ζεράρ Μεϊλάν, Μαριλίν Καντό, Γκρεγκουάρ Λεπρένς-Ρανγκέ, Αναίς Ντεμουστιέ
Διάρκεια
95
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
08 Μαρτίου 2012

Ένα ποίημα του Βικτόρ Ουγκό στάθηκε η έμπνευση για μια από τις πιο ανθρώπινες, κοινωνικά ευσυνείδητες και αισιόδοξες ταινίες της χρονιάς.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10: 6,5

Παρόλο που έχει χάσει τη δουλειά του πρόσφατα, ο Μισέλ ζει ευτυχισμένος με την γυναίκα του. Το ζευγάρι είναι ερωτευμένο για πάνω από τριάντα χρόνια, με παιδία, εγγόνια και φίλους που τους περιβάλλουν και τους δίνουν χαρά. Είναι και οι δύο περήφανοι για τους πολιτικοποιημένους αγώνες και τις ηθικές αξίες τους. Όμως, αυτή η ευτυχία θα διαταραχθεί από δύο οπλισμένους νεαρούς που θα τους επιτεθούν βίαια και θα αρπάξουν τα χρήματα που τους δώρισαν οι φίλοι τους για ένα ταξίδι στο Κιλιμάντζαρο. Το σοκ γίνεται μεγαλύτερο όταν ανακαλύπτουν ότι την επίθεση την είχε οργανώσει ένας νεαρός πρώην συνάδελφος του Μισέλ, που απολύθηκε την ίδια μέρα με εκείνον, και ο οποίος χρειάζεται τα λεφτά προκειμένου να μεγαλώσει ολομόναχος τα δυο μικρά αδέρφια του. 
Οπωσδήποτε όχι μια ταινία για κυνικούς και δύσκαμπτους συναισθηματικά θεατές, τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» ανεμίζουν σαν σημαία την αριστερών πεποιθήσεων και βαθιά ουμανιστική περηφάνια τους. Επιστρέφοντας στα γνώριμα κινηματογραφικά λημέρια της Μασσαλίας, εκεί όπου τοποθετεί συνήθως την δράση κάθε ταινίας του, ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν παραδίδει έναν από καρδιάς ύμνο στην ανθρωπιά, στην ανάγκη συμφιλίωσης και κατανόησης και στην δύναμη της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης σε καιρούς δύσκολους και συνώνυμους της αντίξοης περιόδου που διανύουμε αυτό τον καιρό. Οι απόψεις του μπορεί να μοιάζουν εξαιρετικά ρομαντικές και ουτοπικές και ο ίδιος να μην αποφεύγει κάποια μελοδραματικά στραβοπατήματα και αρκετές διδακτικές κορώνες. Η ταινία του κατορθώνει, ωστόσο, να κερδίσει την συμπάθεια χάρη στην ειλικρίνεια που την διακρίνει και στο δικαίωμά της να μετατρέπει μια αισιόδοξη σοσιαλιστική φαντασίωση σε λιτό και καλοπροαίρετο σινεμά.  

Λουκάς Κατσίκας

Φωτογραφίες