Κινηματογράφος | Ταινίες

Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ , 2011 (Monsieur Lazhar)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Φιλίπ Φαλαρντό
Σενάριο
Φιλίπ Φαλαρντό
Πρωταγωνιστούν
Μοχαμέντ Φελάγκ, Σοφί Νελίς, Εμιλιέν Νερόν, Ντανιέλ Προύλ
Διάρκεια
93
Χώρα
Καναδάς
Είδος
Κοινωνικό δράμα
Πρεμιέρα
18 Οκτωβρίου 2012

Μια «μικρή» ανθρώπινη ιστορία για έναν δάσκαλο –της ζωής, πάνω απ’ όλα– που «επιβάλλεται» σε ένα καναδικό δημοτικό σχολείο, αν και Αλγερινός. Τρυφερότητα, αληθοφάνεια και λιγοστές εξιδανικεύσεις.

Στο χιονοσκεπές Μόντρεαλ, η Μαρτίν, δασκάλα του δημοτικού, βρίσκεται απαγχονισμένη από τον μικρό Σιμόν μέσα στην τάξη τους. Κι ενώ σχολείο και γονείς προσπαθούν να χειριστούν το σοκ που το συμβάν έχει προκαλέσει στα παιδιά, εμφανίζεται από το πουθενά στο γραφείο της διευθύντριας ο Μπασίρ Λαζάρ (συμπαθέστατος ο Φελάγκ), μετανάστης εξ Αλγερίας. Δηλώνει «εθελοντής» αναπληρωτής της αυτόχειρος και λέει πως δίδασκε επί 19 χρόνια στην γενέτειρά του. Προσλαμβάνεται. Οι μέθοδοί του, αρκετά διαφορετικές από τις φιλελεύθερες και πολιτικά ορθές επιταγές της σύγχρονης δυτικής παιδαγωγικής, παραξενεύουν αρχικά τα παιδιά. Στη συνέχεια, όμως, τα κερδίζουν. Και κυρίως, τα βοηθούν να απαλλαγούν από το βάρος της τραυματικής τους εμπειρίας με την τόσο απότομα αποχωρήσασα Μαρτίν... Οι σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους (αλλά και με τα σπιτικά τους) το επίσης τραυματικό παρελθόν (αλλά και το μέλλον) του ίδιου του κυρίου Λαζάρ και το όλο κλίμα στο χώρο του σχολείου αποδίδονται με τρυφερότητα και ακρίβεια από τον Φαλαρντό. Συγχρόνως, υπηρετούνται από πολύ καλές ερμηνείες των ανήλικων πρωταγωνιστών, οι οποίοι δημιουργούν αναγνωρίσιμους, πλήρεις χαρακτήρες.

Χωρίς χολιγουντιανά, δακρύβρεχτα τερτίπια, με μια φυσικότητα που δεν εξιδανικεύει ούτε τα παιδιά, ούτε τον παράδοξο δάσκαλό τους, η ταινία του Φαλαρντό βασίζεται μεν στο θεατρικό έργο της Εβελίν ντε λα Σενελιέρ «Bashir Lazhar», αλλά χάρη στην όμορφη φωτογραφία και την διαρκή περιδιάβαση στον μικρόκοσμο των παιδιών, δεν είναι καθόλου στατική. Στα μέρη μας την πρωτοείδαμε στις πρόσφατες «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», παρουσία, μάλιστα, του σκηνοθέτη της, ενώ ήταν και υποψήφια για το ξενόγλωσσο Όσκαρ του 2012.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες