Κινηματογράφος | Ταινίες

Hasta La Vista , 2011

Id

Σκηνοθεσία
Τζέφρι Εντχόβεν
Σενάριο
Πιερ Ντε Κλερκ, Αστά Φιλπό, Μαριάνο Βανχούφ
Πρωταγωνιστούν
Ρόμπρεχτ Βάντεν Τόρεν, Ζιλ Ντε Σρίβερ, Τομ Άουντενερτ, Ιζαμπέλ Ντε Χέρτοφ
Διάρκεια
115
Χώρα
Βέλγιο
Είδος
Δραματική κωμωδία
Πρεμιέρα
04 Απριλίου 2013

Ένα ιδιότυπο road movie που μιλάει φλαμανδικά, ψαύει απενοχοποιημένα το ζήτημα των ΑΜΕΑ και τραγουδάει τη χαρά της ζωής και του σεξ. Μια πολυβραβευμένη έκπληξη από το Βέλγιο.

Ο Λαρς, ο Φιλίπ και ο Γιόζεφ είναι τρεις κολλητοί απ’ το φλαμανδόφωνο Βέλγιο. Γύρω στα 25, χιουμορίστες, ανήσυχοι κι ορκισμένοι εραστές του καλού κρασιού και των συνακόλουθων degustations. Αλλά και... πυρακτωμένοι θαυμαστές του γυναικείου φύλου, βεβαίως-βεβαίως. Επί του παρόντος, όμως, παραμένουν παρθένοι... Πριν αναφωνήσετε «σαν να άργησαν λιγάκι», λάβετε υπόψιν πως ο Λαρς είναι σχεδόν ολοκληρωτικά τυφλός, ο Φιλίπ παραπληγικός, ενώ ο Γιόζεφ έχει έναν όγκο στον εγκέφαλο, εξαιτίας του οποίου είναι καθολικά παράλυτος...  Συνεννοηθήκαμε τώρα. Αξιοποιώντας μια πληροφορία που λαμβάνουν on-line από κάποιον ομοιοπαθή τους, οι τρεις φίλοι αποφασίζουν, μακάρι τι, να ταξιδέψουν στην Ισπανία, όπου λειτουργεί, λέει, εξειδικευμένος  οίκος ανοχής που παρέχει υπηρεσίες σε άντρες με ειδικές ανάγκες. Κι επειδή, βέβαια, πού να το πουν και να τ’ ομολογήσουν στους υπερπροστατευτικούς γονείς τους, λένε τάχα μου ότι φεύγουν για ταξιδάκι οινογνωσίας στους γαλλικούς και ισπανικούς αμπελώνες...  

Βασισμένος σε αυτή την, εντελώς αληθινή, ιστορία ο βέλγος σκηνοθέτης, Τζέφρι Εντχόβεν, στην πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, δημιουργεί ένα διαφορετικό road movie, το οποίο ακολουθεί τους τρεις «ειδικούς» φίλους στο οδικό ταξίδι τους προς τον ισπανικό μπορντέλο του πολυπόθητου ξεπαρθενέματος. Στην τριάδα προστίθεται και η (γαλλόφωνη) Κλοντ, η εύσωμη, ατημέλητη   κι ολίγον κοφτή,  οδηγός του ιδιωτικού βαν που τους μεταφέρει. Και η Κλοντ, μέρα με τη μέρα, θα αναπτύξει μια «ειδική» σχέση με έναν από τους τρεις νεαρούς... Συγχρόνως, οι υπερπροστατευτικοί γονείς, οι σκέτες κωμικές καταστάσεις καθ’ οδόν αλλά και επί τω... ισπανικό έργω, μαζί με το αναπόφευκτο δράμα της, εσαεί, απρόβλεπτης ζωής μπαινοβγαίνουν υποδειγματικά στην πλοκή μιας ταινίας που έκοψε πάνω από 500.000 εισιτήρια στο Βέλγιο και σάρωσε πέρυσι τα βραβεία σε κάμποσα διεθνή φεστιβάλ. Αποκορύφωμα των διακρίσεων αυτών, το βραβείο κοινού που απέσπασε το «Hasta la vista» στην απονομή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μάλτα.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες