Κινηματογράφος | Ταινίες

Γκλόρια , 2013 (Gloria)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Σεμπαστιάν Λέλιο
Σενάριο
Σεμπαστιάν Λέλιο, Γκονζάλο Μάζα
Πρωταγωνιστούν
Παουλίνα Γκαρσία, Σέρχιο Χερνάντες, Ντιέγο Φοντεσίγια, Φαμπιόλα Σαμόρα, Χούγκο Μοράγα
Διάρκεια
110
Χώρα
Ισπανία, Χιλή
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
03 Οκτωβρίου 2013

Η ιστορία μιας μεσόκοπης, μα ακόμα «ενεργής», διαζευγμένης Χιλιανής, που προσπαθεί να βρει ερωτικό σύντροφο και να παραμένει ζωντανή –κάπως σαν τη χώρα της, ίσως. Ασύλληπτη ερμηνεία της Γκαρσία.

Η Γκλόρια του τίτλου (η δικαίως βραβευμένη Γκαρσία σε μια εξαιρετική ερμηνεία) είναι μια 58χρονη εργαζόμενη που ζει στο Σαντιάγο. Έχει χωρίσει εδώ και 10; 12 χρόνια; Ούτε που θυμάται. Τα παιδιά της έχουν μεγαλώσει, αλλά εκείνη παραμένει παρούσα στη ζωή τους –ο γιος της, σε κάποια στιγμή μάλιστα θα κλάψει σα μωρό μες στην αγκαλιά της– ίσως σε μια προσπάθεια να γεμίσει το συναισθηματικό κενό της ύπαρξής της. Να καλύψει την ανάγκη της για μοίρασμα ψυχής. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλλον λίγο καταθλιπτικά και ψυχαναγκαστικά, η Γκλόρια συχνάζει σε νυχτερινά κλαμπ για «μεσήλικες», διασκεδάζει (κάπως), χορεύει… Γενικά, δεν παραιτείται, όσο κι αν η ζωή και οι «επίσημες» επιταγές της της φωνάζουν πως το τρένο της έχει πια περάσει. Κι όταν τελικά θα γνωρίσει τον κατά επτά χρόνια μεγαλύτερό της και άρτι διαζευγμένο Ροντόλφο (Χερνάντες), πρώην αξιωματικό του Ναυτικού, η αναζήτηση της Γκλόρια για συντροφικότητα μοιάζει να λαμβάνει τέλος.
Η ταινία του Λέλιο, ωστόσο, δεν είναι χολιγουντιανή ρομαντζάδα. Και η υπερπρόθυμη Γκλόρια, αγχωμένη στην ιδέα πως μπορεί να επιστρέψει στην ολέθρια μοναξιά της, είναι έτοιμη να δεχτεί φευγαλέες ταπεινώσεις και διάφορα άλλα στραβά του ρηχού Ροντόλφο της. Και η απροθυμία του να ανακοινώσει στις δικές του μεγάλες κόρες τη νέα του σχέση, σα να διαβεβαιώνουν την ηρωίδα μας πως κάτι βαθύτερο δεν πάει καλά εδώ. Όλη αυτή η εσωτερική πάλη της Γκλόρια αποδίδεται από την Γκαρσία με τρόπο συγκλονιστικό, χωρίς εξωτερικά υποκριτικά κολπάκια και αυταρέσκεια. Νέτα και συθέμελα η πρωταγωνίστρια δικαιώνει το γεμάτο χυμούς και νύξεις σενάριο. Το οποίο, ας μην παρακαμφθεί, δεν παύει να παραλληλίζει υπόκωφα την προσήλωση της Γκλόρια στη ζωή, την αισιοδοξία και το «ξανά προς τη δόξα τραβά» της συμπεριφοράς της, με μια παρόμοια στάση στην πολιτικοκοινωνική ζωή της Χιλής, μιας χώρας που επίσης έχει βρεθεί στο τέλος της διαδρομής κατά την πρόσφατη ιστορία της…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες