Κινηματογράφος | Νέα

Αφιέρωμα στον Ingmar Bergman στον Πύργο Βιβλίων 16 Νοεμβρίου 2018

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

Ένα αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Σουηδού σκηνοθέτη Ingmar Bergman στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του διοργανώνει το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Βιβλίων, περιλαμβάνει προβολές των ταινιών του Bergman «Persona» (1966), «7η Σφραγίδα» (1957) και «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» (1953), προβολή του ντοκιμαντέρ της Marie Nyreröd, «Bergman Island» (2004), καθώς και του ντοκιμαντέρ του Σουηδικού Ινστιτούτου, Ingmar Bergman 100, το οποίο αποτελείται από  32 σύντομα αποσπάσματα των ταινιών του, συνεντεύξεις, αρχειακές λήψεις από τις περιόδους των γυρισμάτων και μια ματιά στα γραπτά του μεγάλου δημιουργού.

Σημαντικές προσωπικότητες του σινεμά, από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τους κλάδους της φιλοσοφίας και της ψυχιατρικής, επιχειρούν να αναδείξουν πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του κινηματογραφιστή που, μέσα από τα έργα του, αναζήτησε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον Κόσμο, τον Εαυτό και τους Άλλους, με τον Θεό και τον Θάνατο.

Το αφιέρωμα στον Ingmar Bergman, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 24 Νοεμβρίου

11.00


12.00

Προβολή: Ingmar Bergman 100


Μαρία Παραδείση: Ο Bergman στην ιστορία του κινηματογράφου

Μια εισήγηση που αποβλέπει στην οριοθέτηση του προσωπικού ύφους που καθιέρωσε τον Bergman ως παγκόσμιο δημιουργό, με αναφορές στις πολλαπλές του ιδιότητες και στον τρόπο δουλειάς του, στην αυστηρή του θεματολογία, καθώς και στην εξέλιξη της αισθητικής του στη διάρκεια του χρόνου.

Η Μαρία Παραδείση είναι ιστορικός του κινηματογράφου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, όπου διδάσκει ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου και εισαγωγή στην επιστημονική ανάλυση ταινιών.
 

12.20

Προβολή: Persona

μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει η ομιλία:

Ηλίας Βλάχος:  Persona, μία κραυγή στη σιωπή

Μια ψυχιατρική τοποθέτηση με αφορμή την δυσερμήνευτη -και για αυτό τόσο πλούσια σε προσεγγίσεις- ταινία του Bergman που αιωρείται ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ, την ποιητική αλληγορία και το υπαρξιακό δράμα για τα όρια του εαυτού. Μια απόπειρα αναζήτησης πίσω από τη θεατρική μάσκα ή την Persona, αυτήν που ο Carl Jung προσδιόριζε ως την κοινωνική πλευρά του κάθε ανθρώπου.

Ο Ηλίας Βλάχος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ. Επίσης, έχει ολοκληρώσει σπουδές στη Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και αρθρογραφεί για το θέατρο.
 

16:00


17.00


17.20

Προβολή: Ingmar Bergman 100


Εύα Στεφανή: Ο Bergman και ο εαυτός

Σκέψεις με αφορμή το ντοκιμαντέρ Bergman Island. Ο Bergman σκηνοθετεί τον εαυτό του και οι θεατές καλούνται να τον ανακαλύψουν εκ νέου.

Η Εύα Στεφανή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, των ταινιών ντοκιμαντέρ: Αθήναι, 1995, Letters from Albatross, 1995, Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά, 1998, Ακρόπολις, 2001, Αβραάμ και Ιάκωβος, 2002, Το κουτί,  2004, Η άδεια, Συγκάτοικοι, Τι ώρα είναι;, 2007, κ.ά.

Προβολή: Bergman Island

μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει

Q+A με την Εύα Στεφανή

 

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

 

11.00
12.00

Προβολή: Ingmar Bergman 100


Προβολή: 7η Σφραγίδα

13.40

Χρήστος Μαρσέλλος: MEMENTO MORI


Ανοιχτά ερωτήματα με αφορμή την 7η Σφραγίδα. Μια απόπειρα προσέγγισης της ταινίας που θέτει στο κέντρο την πιο καταγωγική ανθρώπινη αγωνία. Με την ταινία του ο Bergman ξεπέρασε την δική του αγωνία θανάτου παρουσιάζοντας έναν φανταστικό Μεσαίωνα που περιέχει τον σπόρο του κλονισμού όλων των πίστεων, αλλά και τον σπόρο της ελπίδας.

Ο Χρήστος Μαρσέλλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιευμένων άρθρων και συμμετοχών σε συνέδρια και μια σειρά μεταφράσεων νεότερων και σύγχρονων φιλοσοφικών έργων. Πιο πρόσφατο βιβλίο του: Bergman, Μετά την πρόβα (μετάφραση-επίμετρο), Εκδόσεις Περισπωμένη, Αθήνα 2018. Ζει και εργάζεται ως μεταφραστής στην Αθήνα και το Παρίσι.

16.00

17.00

Προβολή: Ingmar Bergman 100


Λουκάς Κατσίκας: Ο άνθρωπος Ingmar πίσω από τον καλλιτέχνη Bergman

Εντυπώσεις και σκέψεις με αφορμή ένα αποκλειστικό ταξίδι στο μέρος και το σπίτι όπου έζησε. Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, ανέκδοτες ιστορίες, προσωπικές παρατηρήσεις και φωτογραφίες από τον τόπο κατοικίας του μια απόπειρα γνωριμίας με τον απλό άνθρωπο, τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητές του, πίσω από τον σπουδαίο καλλιτέχνη.

Ο Λουκάς Κατσίκας από το 1996 εργάστηκε ως συντάκτης και μετέπειτα αρχισυντάκτης και διευθυντής στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ. Από το 2016 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ και του Athens Open Air Film Festival.

17.20

Προβολή: Καλοκαίρι με την Μόνικα

 

Και αυτόν τον μήνα, όλες οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, που στην πλειονότητά τους πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχουν ελεύθερη είσοδο.

 

Τospirto team

Info

24 Νοεμβρίου 2018
Και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Βιβλίων.

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Δείτε το πρώτο teaser του «Game of Thrones»! «Κάθε μάχη, κάθε προδοσία, κάθε συμμαχία, κάθε ρίσκο, κάθε όρκος, κάθε θάνατος, όλα για τον Θρόνο». Main_661acc90ecb5d5e7d6aa90d72ee0d1fa Φαβορί το «Cold War» του Παβλικόφσκι στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου Με 5 υποψηφιότητες. Main_dsc_5003_ray_liz_robbakerashton_v1_flat-low Tα βραβεία του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Tο Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος κέρδισε η ταινία «Ρέι και Λιζ». Main_lp.gr.white_p_-_copy Το «λπ» της Λένας Πλάτωνος στο Τριανόν Από τις 15 έως τις 21 Νοεμβρίου . Main_kwstas_vrettakos «Εφυγε» ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος Δημιουργός της κλασικής πολιτικής ταινίας «Τα παιδιά της Χελιδόνας».
#load_content_with_ajax