ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Κινηματογράφος | Νέα

Το 12ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ανοίγει «Παράθυρα στον Πλανήτη» 17 Νοεμβρίου 2015

Προτείνει προβολές πρωτότυπων ταινιών με κοινωνικό και περιβαλλοντικό προβληματισμό.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργανώνει για 12η χρονιά, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών, παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό επίκαιρα θέματα περιβάλλοντος μέσα από την αντισυμβατική ματιά σημαντικών Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η φετινή διοργάνωση, με τίτλο «Παράθυρα στον Πλανήτη», ξεκινά την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 18:00, με την ταινία «Trashed» (2012) της Κάντιτα Μπρέιντι, εγκαινιάζοντας σειρά προβολών που αναδεικνύουν φλέγοντα ζητήματα του πλανήτη και στόχο έχουν να πληροφορήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους θεατές. Το φετινό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει ταινίες από την Ελλάδα, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Κολομβία, ενώ τις προβολές θα πλαισιώσουν ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις με διακεκριμένους ομιλητές. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας.
Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, το πρωί του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών θα απευθυνθεί και στα παιδιά, με την προβολή ειδικών ντοκιμαντέρ, αλλά και παιδικό εργαστήρι κομποστοποίησης (για παιδιά από 5 έως 11 ετών).
To 12ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος

18:30 «Trashed» της Κάντιτα Μπρέιντι (2012, ΗΠΑ, 97’)

Ο Τζέρεμι Άιρονς ξεκινά να ανακαλύψει το μέγεθος και τις συνέπειες του παγκόσμιου προβλήματος των αποβλήτων. Ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, σε πανέμορφες τοποθεσίες που υποφέρουν από τη μόλυνση. Πρόκειται για ένα ενδελεχές, θαρραλέο διερευνητικό ταξίδι, που οδηγεί τον Άιρονς, αλλά και εμάς, από τον σκεπτικισμό στη θλίψη και από τον τρόμο στην ελπίδα.

20:15 «Chasing ice» του Τζεφ Ορλόφσκι (2012, ΗΠΑ, 75’)

Ο καταξιωμένος φωτογράφος περιβάλλοντος Τζέιμς Μπάλογκ ήταν κάποτε σκεπτικιστής σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Με το Extreme Ice Survey, όμως, ανακαλύπτει μια αναμφισβήτητη απόδειξη της αλλαγής στον πλανήτη μας. Στο «Chasing ice», ο Μπάλογκ χρησιμοποιεί τις επαναστατικές κάμερες time-lapse για να καταγράψει ένα πολυετές ρεκόρ αλλαγής στους παγετώνες του κόσμου. Στο όμορφο βίντεό του συμπιέζονται τα χρόνια σε δευτερόλεπτα, συλλαμβάνοντας αρχαία βουνά από πάγο σε κίνηση, καθώς εξαφανίζονται με εκπληκτική ταχύτητα.

21:30 Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή με τον Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, Ακαδημαϊκό.

22:15 «Ξένος» / «Xenos» του Μαντί Φλάιφελ (2014, Ελλάδα / Αγγλία / Δανία, 14’)

Ο Αμπού Αγιάντ και άλλοι Παλαιστίνιοι από το στρατόπεδο κράτησης μεταναστών στον Λίβανο, με τη μεσολάβηση δουλεμπόρων, διασχίζουν τη Συρία, την Τουρκία και φτάνουν στην Ελλάδα. Ήρθαν γυρεύοντας την ελπίδα, με τελικό προορισμό την Ευρώπη, αλλά παγιδεύτηκαν σε μια χώρα υπό γενική κατάρρευση.

22:30 «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη (2014, Ελλάδα, 50’)

Ιούνιος 1914. Στα παράλια της Μικράς Ασίας λαμβάνει χώρα μια μεγάλη παραστρατιωτική επιχείρηση που οδηγεί στο διωγμό 120.000 ελλήνων κατοίκων από τις εστίες τους. Ο χρόνος και η Ιστορία οδήγησαν στη λήθη αυτόν τον πρώτο διωγμό μέχρι το 2005, όταν ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιό σχετικά με το γεγονός.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος

18:30 «Υδάτινος ορίζοντας» του Βαγγέλη Ευθυμίου (2011, Ελλάδα, 48’)

Πενήντα λεπτά αφιερωμένα στο νερό. Στα ποτάμια, τις λίμνες, τους υδροβιότοπους, τους καταρράκτες, τις πηγές και τα παραποτάμια δάση. Εννέα επιστήμονες που υπόσχονται να μυήσουν τον θεατή στον μαγικό κόσμο του νερού. Και σαράντα πέντε διαφορετικές τοποθεσίες της χώρας που χαρίζουν στον φακό υπέροχες εικόνες και υδάτινες διαδρομές.

19:30 «Ecocide - Οικολογική καταστροφή, Φωνές από τον παράδεισο» της Τζουλιέτ Μπράουν (2013, Αγγλία / ΗΠΑ, 58’)

Η καταστροφή της εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου της BP στο ψαροχώρι Γκράντλι, στη Ν. Λουιζιάνα. Περισσότερα από 750 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού. Η σκηνοθέτιδα έζησε δύο χρόνια στην περιοχή, καταγράφοντας δράσεις και αντιδράσεις στο απέραντο σκηνικό της καταστροφής.

20:30 «The mermaid’s tears: Oceans of plastic» της Σαντρίν Φεϊντέλ (2009, Γαλλία, 52’)

Οι ωκεανοί ως «χωματερές» της Γης. Ενημέρωση για την πλαστική «σούπα» απορριμμάτων που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες θαλάσσιους οργανισμούς και διοχετεύει χημικά στην τροφική αλυσίδα.

21:30 Συζήτηση: Νερό - Πλαστικά με τον Δρ. Φίλιππο Κυρκίτσο, Πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης.

22:15 «Plastic paradise» της Άντζελα Σαν (2013, ΗΠΑ, 57’)

Χιλιάδες μίλια μακριά από τον πολιτισμό, στο Midway Atoll, σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης, το οποίο όμως έχει μετατραπεί σε σημείο μηδέν για τη χωματερή σκουπιδιών του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκεντρώνοντας πλαστικά από τρεις μακρινές ηπείρους. Σε αυτή την ανεξάρτητη ταινία, η δημοσιογράφος- σκηνοθέτιδα Άντζελα Σαν ταξιδεύει σε μια προσωπική αναζήτηση, για να ανακαλύψει και να αποκαλύψει αυτό το «μυστήριο» φαινόμενο. Στη διαδρομή θα συναντήσει επιστήμονες, ερευνητές και εθελοντές που ρίχνουν φως στα αποτελέσματα της χρήσης που κάνουμε στα πλαστικά και ανακαλύπτει ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο ύπουλο από ότι νομίζουμε.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου / Κτίριο Ελληνικής Εταιρείας

18:30 «Μορφές Ζωής – Μορφές Πνοής» του Βαγγέλης Ευθυμίου (2011, Ελλάδα, 50’)

Πενηντατέσσερα λεπτά αφιερωμένα στη βιοποικιλότητα. Από τις κορυφές των βουνών ως τα βάθη των θαλασσών, δεκατέσσερις επιστήμονες επιχειρούν να μας δώσουν στοιχεία και παραδείγματα για τον πλανήτη μας. Ποια είναι η κατάσταση της βιοποικιλότητας και ποια η στάση του ανθρώπου πάνω στο θέμα;

19:25 «Virunga» του Ορλάντο φον Αϊνσίντελ (2014, Αγγλία / ΗΠΑ, 100’)

Στα δασώδη βάθη του Ανατολικού Κονγκό υπάρχει ένα εθνικό πάρκο, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μια ολιγάριθμη ομάδα δασοφυλάκων και ένας παθιασμένος οικολόγος, μαζί με έναν φροντιστή ορφανών γοριλών, μάχονται διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, προκειμένου να διασώσουν αυτόν τον πλούτο από την ένοπλη πολιτοφυλακή, τους λαθροθήρες και τις διεφθαρμένες εκείνες δυνάμεις που παλεύουν να ελέγξουν τους πλούσιους φυσικούς πόρους του Κονγκό. Ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, συνταρακτικό στο περιεχόμενο και βαθύτατα ανθρωπιστικό.

21:05 «Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» της Λώρας Μαραγκουδάκη (2014, Ελλάδα, 50’)

Ιόνια νησιά, την εποχή που τα τρυγόνια έρχονται από την Αφρική με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη. Άνοιξη. Ξεσηκωμός των κυνηγών παρ’ όλο που το κυνήγι έχει απαγορευθεί στην περιοχή από το 1985. Χιούμορ, πικρές αλήθειες και φίνα κινηματογράφηση. Συγκρούσεις μεταξύ λαθροθηρών και τρυγονιών αλλά και μεταξύ κατοίκων.

22:00 Συζήτηση: Απροστάτευτοι Βιότοποι με την Μαλαμώ Κορμπέτη, Συντονίστρια Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, και τον Παναγιώτη Παφίλη, Επίκουρο Καθ. Ζωικής Ποικιλότητας, ΕΚΠΑ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου / Κτίριο Ελληνικής Εταιρείας

ΠΡΩΙ – Παιδικό πρόγραμμα

11:00 «SOS - Animals in danger» του Άγγελου Κοβότσου (2009, Ελλάδα, 25’)

Τα πιο σπάνια είδη θηλαστικών, ερπετών, ψαριών και πουλιών εξαφανίζονται. Η ταινία αυτή για παιδιά, που αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή της ΕΡΤ, στοχεύει να προσεγγίσει το νεανικό κοινό ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα πριν να είναι πολύ αργά...

11:25 «Το μικρό βασίλειο του Μπεν και της Χόλι – Το πικνίκ της Λούσι» / «Ben & Holly’s little kingdom – Lucy’s picnic» Astley Baker Davies Ltd / Entertainment One UK Ltd (2008, Αγγλία, 11’)

Η αγαπημένη παρέα των παιδιών: o Μπεν, η Χόλι το ξωτικό, και η υπόλοιπη παρέα του δάσους θα μας κρατήσουν συντροφιά, και μέσα από μια όμορφη ιστορία θα μας εξηγήσουν γιατί το δάσος είναι τόσο σημαντικό να διατηρηθεί.

11:36 «Κομποστοποίηση για παιδιά» της Τάρα Τσέρνοφ (2014, Αγγλία, 3’)

Απλοί κανόνες κομποστοποίησης για παιδιά, βήμα- βήμα.

11:40 Παιδικό εργαστήρι κομποστοποίησης με τη Μυρτώ Φοίφα (διάρκεια 1 ώρα)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

16:00 «Kepler» του Γιώργου Δρίβα (2014, Ελλάδα, 15’)

Το έργο δημιουργήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου η Polyeco πραγματοποίησε ένα μεγάλο έργο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Ο KEPLER 186f είναι ένας νεοανακαλυφθείς μακρινός πλανήτης που γεννά προσδοκίες για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει μέγεθος, ατμόσφαιρα και έδαφος αντίστοιχο με της Γης και δυνητικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή. Με τα μάτια του καλλιτέχνη, είναι ένας πλανήτης στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μετοικήσουν όταν πλέον οι συνθήκες στη Γη θα ήταν αβίωτες. Το «Kepler» είναι ένα πολιτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί να διαδραματίζεται στο εδώ και τώρα, ή στο αύριο σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.

16:15 «Τα φτερά της Πάτμου» / «Les ailes de Patmos» της Βικτόριας Βελλοπούλου (2014, Ελλάδα / Γαλλία, 52’)

O Σαρλ, η Δάφνη, ο Μιχάλης, ο Γιώργος και ο Τάκης, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, έχουν αφιερωθεί στην προσπάθεια αναστήλωσης τριών εγκαταλελειμμένων Μύλων στην Πάτμο. Οι προσπάθειές τους να κατανοήσουν και να ανοικοδομήσουν την αρχέτυπη τεχνική μέσα από στοιχεία που άντλησαν από τα χαλάσματα αλλά και μέσα από εκτενή έρευνα, τους οδηγεί στα όρια της γνώσης, της επαγγελματικής δεξιότητας και του νοήματος της αισθητικής. Θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την εργασία αυτή που έχει αποτελέσει εδώ και μήνες το προσωπικό στοίχημα καθενός ξεχωριστά;

17:15 «Κάποτε υπήρχε ένα δάσος» / «Il etait une foret» του Λικ Ζακέ (2013, Γαλλία, 78’)

Το «Κάποτε υπήρχε ένα δάσος» προσκαλεί το θεατή σε μια ανεπανάληπτη περιπλάνηση σε ένα κόσμο φυσικού δέους και εκπληκτικής ομορφιάς. Για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε ένα τροπικό δάσος να μεγαλώνει μπροστά στα μάτια μας. Η ταινία μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στα άδυτα της τροπικής ζούγκλας – μέσα στην καρδιά της φύσης. Για χρόνια ο Λικ Ζακέ μαγνητίζει το κοινό παγκοσμίως με εντυπωσιακές ιστορίες του κόσμου που μας περιβάλλει. Ενός κόσμου που διατηρεί τις τέλειες ισορροπίες, που παίζουν σημαντικό ρόλο για κάθε ζωντανή ύπαρξη από τη μικρότερη ως τη μεγαλύτερη. Προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει το θαύμα του σύμπαντος και των ανείπωτων θησαυρών που πρέπει να διατηρηθούν.

18:30 «God save the green» των Μισέλ Φεράλα και Αλεσάντρο Ρόσι (2013, Ιταλία, 52’)

Γυρισμένο σε Τουρίνο, Βερολίνο, Τεσίνα-Βραζιλία, Τόκιο, Καζαμπλάνκα, Λονδίνο. Ιδιαίτερα επίκαιρο, γιατί αναφέρεται στην Αστική Γεωργία, ένα κίνημα που έχει πρόσφατα αποκτήσει σημαντικές ρίζες και στην Αθήνα, ως αντίδραση στην οικονομική κρίση.

19:25 «Απόφαση 9.70» της Βικτόρια Σολάνο (2014, Κολομβία, 42’)

Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν εστιάζει ούτε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξάπλωση των γενετικώς τροποποιημένων σπόρων ούτε στις συνέπειες στην υγεία. Κύριο ζήτημα: το πλήγμα που υφίστανται οι αγρότες από το μονοπώλιο σπόρων. Χάνοντας το δικαίωμα να κρατούν σπόρο από τη σοδειά τους για να φυτέψουν την επόμενη χρονιά, γίνονται έρμαια πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής και βελτίωσης σπόρου. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην απόφαση 9,70 της κολομβιανής κυβέρνησης.

20:20 «Οι σπόροι μας» / «Our seeds» του δικτύου Seeds savers (2014, Αυστραλία, 57’)

Το «Οι σπόροι μας» είναι ένα ντοκιμαντέρ του δικτύου Seed Savers από την Αυστραλία. Οι ιδρυτές και συντονιστές του δικτύου αυτού, Μισέλ και Τζουντ Φαντόν, παρουσιάζουν μέσα από το ταξίδι τους σε έντεκα χώρες (κυρίως στην περιοχή του Ειρηνικού, αλλά και σε Ασία και Ευρώπη) την εξάπλωση των εμπορικών υβριδικών σπόρων, που μαζί με τα χημικά που τους συνοδεύουν έχουν ως συνέπεια την επικράτηση εμπορικών μονοκαλλιεργειών, την εξαφάνιση παραδοσιακών ποικιλιών, την κυριαρχία ενός παγκοσμιοποιημένου μοντέλου διατροφής και παραγωγής της τροφής. Μας προτείνουν τη λύση σε όλα αυτά μέσα από την αντίσταση μικρών ομάδων και κοινοτήτων που, διασώζοντας σπόρους, «ανασταίνουν» τη βιοποικιλότητα του τόπου τους.

21:10 Συζήτηση: Σπόροι με τη Βάσω Κανελλοπούλου, Παραγωγό–Συγγραφέα, και τη Μυρτώ Φοίφα, Ιδιοκτήτρια Αγροκτήματος Φυσικής & Παραδοσιακής Καλλιέργειας

21:45 «Πρόγραμμα Βιοποικιλότητας στη Σκύρο» / «Skyros - Biodiversity» του Γιάννη Καραμπίνη (2013, Ελλάδα, 36’)

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως σήμερα, στο νησί της Σκύρου υλοποιείται από το Δήμο Σκύρου το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE SKYROSBIODIVERSITY, με στόχο την καταγραφή, την προστασία και την ανάδειξη της σκυριανής βιοποικιλότητας, με έναν τρόπο πρότυπο και για άλλα νησιά της Μεσογείου. Η Σκύρος έρχεται στο προσκήνιο ως μία κιβωτός βιοποικιλότητας με σημαντικά οικοσυστήματα, σπάνια και απειλούμενα είδη, ιδιαίτερη αγροτική βιοποικιλότητα και πολιτιστική κληρονομιά. Στην ταινία καταγράφονται οι δράσεις του προγράμματος και παρουσιάζονται τα οφέλη του στην τοπική κοινωνία. Μαυροπετρίτες, θαλασσοπούλια, σπάνια ενδημικά φυτά, σφενδάμια, αποδημητικά πουλιά, το σκυριανό άλογο, κάτοικοι, ειδικοί επιστήμονες, νέοι και παιδιά, συνεργάζονται για να αλλάξουν συνειδήσεις και να διατηρήσουν το φυσικό κεφάλαιο του τόπου τους.

Θανάσης Πατσαβός

Info

18 Νοεμβρίου 2015
Και Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός. Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 στο Κτίριο Ελληνικής Εταιρείας ,Τριπόδων 28, Πλάκα. Εισιτήρια: 4 ευρώ ανά προβολή, 7 ευρώ ανά ημέρα.

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_who_took_johnny Τριήμερη Τζον Γουότερς εμπειρία στη Θεσσαλονίκη! Ο τολμηρός σκηνοθέτης και θρυλικός εκπρόσωπος του cult cinema θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 6 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Main_cq5dam.web.1200.675 Δείτε τις 100 καλύτερες σειρές όλων των εποχών! Μία λίστα σειρών για όλα τα γούστα! Main_foxes1 Μεγαλώνοντας στα 80s: Ο The Boy επιλέγει ταινίες για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Η πιο παρεξηγημένη δεκαετία επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2019. Main_karyofyllia_karampeti_eytyhia_papagiannopoyloy_1 Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου Σκηνοθετεί ο Άγγελος Φραντζής Main_2701959 Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης Σε ηλικία 82 ετών. Main_%ce%9f_%cf%8d%cf%80%ce%bd%ce%bf%cf%82_%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82__%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b9_%cf%83%ce%b5_%ce%be%cf%8d%ce%bb%ce%bf Μεγάλη έκθεση για το εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
#load_content_with_ajax