ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Νέα

Το «Τοπίο στην Ομίχλη» στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών 02 Νοεμβρίου 2018

Πρώτοι βγήκαν «Οι επτά σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα.

Οσο και αν διαφάνηκε… οριακά μέσα στο «πλάνο», τελευταίο σε μια μεγάλη υπερήφανη παρέλαση, το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου κατέκτησε θέση τιμητική: την εκατοστή στις εκατό καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με το BBC. Το αποτέλεσμα προέκυψε από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 209 κριτικοί από 43 διαφορετικές χώρες, που μιλούσαν 412 διαφορετικές γλώσσες.

Πρώτοι βγήκαν «Οι επτά σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα, δεύτερος «Ο κλέφτης των ποδηλάτων» του Ντε Σίκα, τρίτο το «Tokyo story» του Οζού, τέταρτο το «Ρασομόν» πάλι του Κουροσάβα, πέμπτος «Ο κανόνας του παιχνιδιού» του Ρενουάρ, έκτη η «Περσόνα» του Μπέργκμαν, έβδομο το «8 1/2» του Φελίνι, όγδοη «Τα τετρακόσια σκαλοπάτια» του Τριφό, ένατη, ένατη η «Ερωτική επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Γουάι και δέκατη η «Dolce vita» πάλι του Φελίνι.

Εννοείται πως το όνομα σκηνοθετών όπως ο Φελίνι, ο Κουροσάβα, ο Μπέργκμαν, ο Αντονιόνι και ο Ταρκόφσκι επανέρχονται στη λίστα. Κατά τα άλλα, όσο και αν ακόμα και η εκατοστή θέση μάς κολακεύει, τολμώ να πω πως μπορούσαμε και καλύτερα. Και να κοιτάξω προς τη μεριά του επίσης αγγελοπουλικού «Θιάσου» που έμεινε εκτός, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιο σημαντική ταινία από το «Τοπίο στην ομίχλη». Περί ορέξεως όμως…

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_hnioxos_1 Η Ελλάδα όπως την είδε ο Αλέξης Δαμιανός Από την Κυριακή 25 έως την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη. Main_slider Oι καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με το TIME Tο «Favorite» του Γιώργου Λάνθιμου βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας. Main_ingmar_bergman-1240x620 Αφιέρωμα στον Ingmar Bergman στον Πύργο Βιβλίων Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Main_slider Δείτε το πρώτο teaser του «Game of Thrones»! «Κάθε μάχη, κάθε προδοσία, κάθε συμμαχία, κάθε ρίσκο, κάθε όρκος, κάθε θάνατος, όλα για τον Θρόνο». Main_661acc90ecb5d5e7d6aa90d72ee0d1fa Φαβορί το «Cold War» του Παβλικόφσκι στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου Με 5 υποψηφιότητες. Main_dsc_5003_ray_liz_robbakerashton_v1_flat-low Tα βραβεία του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Tο Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος κέρδισε η ταινία «Ρέι και Λιζ».
#load_content_with_ajax