Κινηματογράφος | Νέα

Το «Τοπίο στην Ομίχλη» στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών 02 Νοεμβρίου 2018

Πρώτοι βγήκαν «Οι επτά σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα.

Οσο και αν διαφάνηκε… οριακά μέσα στο «πλάνο», τελευταίο σε μια μεγάλη υπερήφανη παρέλαση, το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου κατέκτησε θέση τιμητική: την εκατοστή στις εκατό καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με το BBC. Το αποτέλεσμα προέκυψε από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 209 κριτικοί από 43 διαφορετικές χώρες, που μιλούσαν 412 διαφορετικές γλώσσες.

Πρώτοι βγήκαν «Οι επτά σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα, δεύτερος «Ο κλέφτης των ποδηλάτων» του Ντε Σίκα, τρίτο το «Tokyo story» του Οζού, τέταρτο το «Ρασομόν» πάλι του Κουροσάβα, πέμπτος «Ο κανόνας του παιχνιδιού» του Ρενουάρ, έκτη η «Περσόνα» του Μπέργκμαν, έβδομο το «8 1/2» του Φελίνι, όγδοη «Τα τετρακόσια σκαλοπάτια» του Τριφό, ένατη, ένατη η «Ερωτική επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Γουάι και δέκατη η «Dolce vita» πάλι του Φελίνι.

Εννοείται πως το όνομα σκηνοθετών όπως ο Φελίνι, ο Κουροσάβα, ο Μπέργκμαν, ο Αντονιόνι και ο Ταρκόφσκι επανέρχονται στη λίστα. Κατά τα άλλα, όσο και αν ακόμα και η εκατοστή θέση μάς κολακεύει, τολμώ να πω πως μπορούσαμε και καλύτερα. Και να κοιτάξω προς τη μεριά του επίσης αγγελοπουλικού «Θιάσου» που έμεινε εκτός, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιο σημαντική ταινία από το «Τοπίο στην ομίχλη». Περί ορέξεως όμως…

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_%ce%9f%ce%b9_%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82_%cf%84%ce%bf%cf%85_%ce%92%ce%b9%ce%bb%ce%ac%cf%81_1 Ενας κινηματογραφικός «περίπατος» σε ιστορικές πόλεις του 20ού αιώνα Από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου. Main_201605170755128419 Το Park Your Cinema επιστρέφει στο Νιάρχος Σε όλες τις προβολές η είσοδος είναι ελεύθερη. Main_doris_day Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντόρις Ντέι Εμφανίστηκε σε 39 κινηματογραφικές ταινίες. Main_703 Βήμα ελεύθερης έκφρασης και ριζοσπαστικές ταινίες Από τις 9 έως τις 12 Μαΐου. Main_poster_(1) Τι ετοιμάζει το Filmanalysis για το καλοκαίρι Ένας κύκλος έξι σεμιναρίων δίωρης διάρκειας το καθένα με εισηγητή τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Μπούρα. Main_slider Από την αφήγηση στην Ιστορία Βιωματικό εργαστήριο με τον βραβευμένο ντοκιμαντερίστα Βασίλη Λουλέ διερευνά τη σχέση μεταξύ προφορικής μαρτυρίας και επίσημης Ιστορίας.
#load_content_with_ajax