ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Κινηματογράφος | Πρόσωπα

Τσάρλι Τσάπλιν: δέκα εξομολογήσεις του βωβού «αλητάκου» 24 Ιουλίου 2013

«Με τον Θεό τα έχω βρει. Με τον Άνθρωπο είμαι σε διαμάχη».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης. 

Η «γέννησή» του πρέπει να τοποθετηθεί, κάπου εκεί, τον Απρίλη του 1915, με τον μικρομηκάδικο «Αλητάκο». Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο περιφερόμενος μυστακοφόρος αλητάκος του, με το μπαστούνι, το φράκο, το χαρακτηριστικό καπέλο και το «εξωστρεφές» περπάτημα, ο γνωστός σε όλους Σαρλό, αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της έβδομης τέχνης. Ακόμη και για ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ τους ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν. Ο κορυφαίος των κορυφαίων, ο συχνά δύστροπος και σκληρός Λονδρέζος μαχητής, ο αντικομφορμιστής που από την απόλυτη ένδεια κατάκτησε τις μεγαλύτερες δημιουργικές κορυφές, ήταν ένας άνθρωπος που δεν μασούσε τα λόγια του. Και είχε και πράγματα να πει...

1. «Το μόνο που χρειάζομαι για να στήσω μια κωμωδία είναι ένα πάρκο, έναν αστυφύλακα κι ένα ωραίο κορίτσι».

2. «Η απόγνωση είναι ναρκωτικό. Νανουρίζει το μυαλό μέχρι την αδιαφορία».

3. «Τι το θέλετε το νόημα; Η ζωή είναι επιθυμία, δεν είναι νόημα».

4. «Παραμένω ένα πράγμα, ένα και μόνο πράγμα: κλόουν. Πράγμα που με τοποθετεί πολύ ψηλότερα από οποιονδήποτε πολιτικό».

5. «Οι λέξεις είναι φτηνές. Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορείς να πεις είναι “ελέφαντας”».

6. «Με το Θεό τα έχω βρει. Με τον Άνθρωπο είμαι σε διαμάχη».

7. «Το πιο θλιβερό πράγμα που μπορώ να φανταστώ είναι το να συνηθίσεις την πολυτέλεια».

8. «Μια μέρα δίχως γέλιο είναι μια μέρα χαμένη».

9. «Σκεφτόμαστε πάρα πολύ και αισθανόμαστε πάρα πολύ λίγο».

10. «Ο αληθινός χαρακτήρας ενός άντρα βγαίνει όταν είναι μεθυσμένος».
 

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_100a Ο Άγγελος Φραντζής κι ένα ακίνητο... ποτάμι Ο σκηνοθέτης μιλά στο tospirto.net. Main_slider Ακολουθώντας με τον φακό την Ολυμπία Δουκάκη Η Ολυμπία Δουκάκη κι ο Χάρης Μαυρομιχάλης μιλούν στο www.tospirto.net. Main_bernardo-bertolucci-luna1-768x527 Ένα γλυκόπικρο «αντίο» στον Μπερτολούτσι Θα τον θυμάμαι πάντα με θαυμασμό και εκνευρισμό. Main_52016657 Στάνλεϊ Κιούμπρικ: δέκα εξομολογήσεις ενός ιδιοφυούς και εκκεντρικού σκηνοθέτη «Τα μεγάλα έθνη πάντα φέρονταν σαν γκάνγκστερς και τα μικρά έθνη σαν πόρνες». Main_slider Ο νέος κινηματογραφιστής Γιώργος Σαββίδης στις Κάννες με το “7 Rounds” Με μία αληθινή ιστορία ρατσισμού. Main_slider Η Όλγα Μαλέα μιλά για τη σεξουαλική παρενόχληση και τα σποτ που έγιναν viral «Οι γιατροί που ζήτησαν την απόσυρση των σποτ αντέδρασαν φοβικά».
#load_content_with_ajax