ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Κινηματογράφος | Πρόσωπα

Άλφρεντ Χίτσκοκ: δέκα εξομολογήσεις του μετρ της αγωνίας 30 Ιουλίου 2013

«Έχω την τέλεια θεραπεία για τον πονεμένο λαιμό: κόψτε τον!».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Καινοτόμος και αγύριστο κεφάλι όσον αφορά τις πρωτοποριακές τεχνικές κινηματογράφησης. Πικρόχολος, συμπλεγματικός και κάπως αγοραφοβικός στην ιδιωτική του ζωή –κι ας απολάμβανε πολύ τη διασημότητά του. Για την οποία, ως γνωστόν, έκανε μεθοδικά πολλά. Αλλά καμία από τις χαρακτηριστικές cameo εμφανίσεις του ίδιου στα φιλμικά διαμάντια της στυλιζαρισμένης αγωνίας που σκηνοθετούσε, κανένας πολυδιαφημισμένος καυγάς του με τα στούντιο, κανένα τηλεοπτικό σόου, όσο καλτ κι αν έγινε, δεν μπορεί να συναγωνιστεί το πνεύμα του ίδιου του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Απολαύστε το:

1. «Η διάρκεια μιας ταινίας πρέπει να σχετίζεται ευθέως με την αντοχή της ανθρώπινης κύστης».

2. «Η εκδίκηση είναι γλυκιά –και δεν παχαίνει».

3. «Όταν μου έρχεται ένας ηθοποιός και θέλει να κουβεντιάσει το ρόλο του, του λέω, “Είναι όλα μέσα στο σενάριο”. “Αλλά ποιο είναι το κίνητρό μου;” επιμένει εκείνος. “Ο μισθός σου”, του απαντώ».

4. «Έχω την τέλεια θεραπεία για τον πονεμένο λαιμό: κόψτε τον!».

5. «Δεν είμαι εναντίον της αστυνομίας. Απλά τη φοβάμαι».

6. «Η τηλεόραση έχει κάνει πολλά για την ψυχιατρική – διασπείροντας πληροφορίες για αυτήν, ή συνεισφέροντας στην ανάγκη ύπαρξής της».

7. «Είμαι τυποποιημένος σκηνοθέτης. Αν έκανα τη “Χιονάτη”, οι θεατές θα κοίταζαν αμέσως για το πτώμα στην άμαξα-κολοκύθα».

8. «Τίποτα δε συγκρίνεται με την ταφή στη θάλασσα. Είναι απλή, τακτική και ελάχιστα ενοχοποιητική».

9. «Στις ταινίες οι φόνοι είναι πάντα τόσο καθαροί. Εγώ δείχνω πόσο δύσκολο και ακατάστατο πράγμα είναι να σκοτώσεις κάποιον».

10. «Ο μόνος τρόπος να απαλλαγώ από τις φοβίες μου είναι να κάνω ταινίες γι’ αυτές».

Διαβάστε επίσης:

 

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_100a Ο Άγγελος Φραντζής κι ένα ακίνητο... ποτάμι Ο σκηνοθέτης μιλά στο tospirto.net. Main_slider Ακολουθώντας με τον φακό την Ολυμπία Δουκάκη Η Ολυμπία Δουκάκη κι ο Χάρης Μαυρομιχάλης μιλούν στο www.tospirto.net. Main_bernardo-bertolucci-luna1-768x527 Ένα γλυκόπικρο «αντίο» στον Μπερτολούτσι Θα τον θυμάμαι πάντα με θαυμασμό και εκνευρισμό. Main_52016657 Στάνλεϊ Κιούμπρικ: δέκα εξομολογήσεις ενός ιδιοφυούς και εκκεντρικού σκηνοθέτη «Τα μεγάλα έθνη πάντα φέρονταν σαν γκάνγκστερς και τα μικρά έθνη σαν πόρνες». Main_slider Ο νέος κινηματογραφιστής Γιώργος Σαββίδης στις Κάννες με το “7 Rounds” Με μία αληθινή ιστορία ρατσισμού. Main_slider Η Όλγα Μαλέα μιλά για τη σεξουαλική παρενόχληση και τα σποτ που έγιναν viral «Οι γιατροί που ζήτησαν την απόσυρση των σποτ αντέδρασαν φοβικά».
#load_content_with_ajax