Κινηματογράφος | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Η Μαρίνα Καλογήρου μιλά στο www.tospirto.net 07 Νοεμβρίου 2017

«Ζήσαμε πολύ ξεχωριστές στιγμές μέσα σ’ αυτόν τον "τεράστιο, υψηλό και ιδανικό" κόσμο του Καζαντζάκη».

Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων- καλλιτεχνών που νομίζεις ότι το να μιλήσεις και να συνυπάρξεις, να βρεθείς απέναντί τους θα σου κάνει καλό. Η Μαρίνα Καλογήρου –με την πρώτη ματιά- μοιάζει να είναι ευγενική, αληθινή και πολυτάλαντη. Με τη δεύτερη...έτσι είναι και ορθώς νομίζετε. Αυτήν την εποχή βρίσκεται στον κόσμο του Γιάννη Σμαραγδή και του κινηματογραφικού «Καζαντζάκη», ενώ την ίδια στιγμή απολαμβάνει μία δημιουργική διαδικασία που χωράει χίλια –ωραία- πράγματα.

Ποια γοητεία ασκεί ο κινηματογράφος, το θέατρο και η τηλεόραση σ’ έναν ηθοποιό; Πού αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια;
Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση έχουν τη γοητεία της στιγμής. Ή τώρα ή ποτέ.  Αν δεν καταφέρεις να δώσεις το καλύτερό σου δεν έχει άλλη ευκαιρία. Επίσης έχουν την έκπληξη. Όταν βρίσκεσαι στο χώρο του γυρίσματος της κάθε σκηνής, ανάλογα με την ώρα, το φως, την ενέργεια, προκύπτει ένα αποτέλεσμα εντελώς μοναδικό, καινούργιο και μόνο για μία φορά. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι θα συμβεί, όσες πρόβες κι αν έχεις κάνει. Και στο τέλος έχουν την απόλαυση του να βλέπεις, ήσυχα και ξεκούραστα αυτό που δημιούργησες, κάποια προηγούμενη στιγμή. Κάτι σαν... χειροπιαστό απόκτημα! Το θέατρο έχει τη μαγεία της ροής... Μπαίνεις, χάνεσαι, βυθίζεσαι σ’ αυτόν τον άλλο κόσμο και κάθε βράδυ είναι μια βουτιά μέσα στον εαυτό σου και σ όλη αυτή την ανταλλαγή με το κοινό. Ένα βουβό κοινό, απόλυτα διαθέσιμο για να ανοίξεις και να μοιραστείς. Τα αγαπώ όλα πολύ. Έχω διαφορετικές εμπειρίες, εξίσου όμορφες και σημαντικές.

Η ταινία “Καζαντζάκης” είναι για εσάς…
 ...η τελευταία μου αγάπη. Ζήσαμε πολύ ξεχωριστές στιγμές μέσα σ’ αυτόν τον "τεράστιο, υψηλό και ιδανικό" κόσμο του Καζαντζάκη. Και μοιραστήκαμε πολλή αγάπη μεταξύ μας προσπαθώντας να δημιουργήσουμε το ωραιότερο.

Πώς θα περιγράφατε τη σχέση και τη συνεργασία σας με το Γιάννη Σμαραγδή;
Θα την περιέγραφα… Υπέροχη! Είναι σαν ένα σοφό παιδί, γεμάτος καλοσύνη, δοτικότητα, συγκίνηση και μια μεγάλη διψασμένη καρδιά.

Ποιες συνεργασίες «κουβαλάτε» ακόμα και σας χαροποιεί το ότι συνέβησαν; Υπάρχει κάτι για το οποίο δε νιώσατε μεγάλη αγάπη;
Η συνεργασία που είχα τώρα με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο ήταν αποκαλυπτική. Από τις λίγες φορές που συνάντησα έναν αληθινό συνάδελφο με πραγματική έγνοια για τους ανθρώπους δίπλα του. Πολύ σημαντική συνεργασία μου -σε ουσιαστικό επίπεδο- ήταν τα πρώτα μου χρόνια στο Θέατρο Άττις με τον Θόδωρο Τερζόπουλο. Πολύ χαρούμενη και ηδονική ήταν η περσινή μου παράσταση, το «Ring «και με πολύ αγάπη θυμάμαι και τον Πάνο  Κούτρα απο την  "Αληθινή ζωή". Μεγάλη απόλαυση ένιωθα στο musical "Ωραία μου Κυρία" και σπουδαία εμπειρία ήταν και ο ρόλος της Έλλης Λαμπέτη, αλλά εκεί η εμπειρία ήταν συνδυασμένη με εξαντλητική κούραση και ασθένεια. Οι περισσότερες εμπειρίες μου έχουν και από τα δύο, όμορφα και άσχημα μαζί. Με εξαίρεση δύο συνεργασίες που δυστυχώς ήταν κόλαση. Μετρούσα αντίστροφα τις μέρες προς την τελευταία παράσταση σαν φυλακισμένος.

Η αγάπη ή ο έρωτας είναι το πιο σπουδαίο; Ποιο από τα δύο έχει παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή σας και ποιο επιζητάτε;
Η αγάπη είναι η βάση για όλα. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει τίποτα. Όμως αφού έχεις τη βάση επιθυμείς κι άλλες ποιότητες. Εγώ χωρίς τον έρωτα δεν μπορώ να ζήσω. Είναι κάτι σαν κινητήριος δύναμη που ξεκινάει μέσα από το σώμα μου και ορίζει τη ζωή μου. Όχι μόνο για τον σύντροφό μου αλλά και για όλα αυτά που με συγκινούν, με εμπνέουν και με συνδέουν και με άλλες διαστάσεις πέρα απο την πραγματικότητα.

Έχετε βρεθεί στα άκρα; Έχετε νιώσει ότι έχετε σκλαβωθεί σε καταστάσεις που δεν επιθυμούσατε;
Στα άκρα ζω πολύ συχνά. Έτσι είναι η ζωή μου, η μοίρα μου που λένε. Αυτό έχει φυσικά το ενδιαφέρον του, δε βαριέσαι ποτέ, αλλά χάνεις μια άλλη πλευρά της ζωής που συνδέεται με το μέτρο, την ισορροπία, την αρμονία και τη γαλήνη. Κάνω αγώνα για να συντονίζομαι που και που με αυτήν την πλευρά γιατί μου λείπει πολύ. Ποτέ δεν έμεινα - δε σκλαβώθηκα σε κάτι που δεν ήθελα και δε με ευχαριστούσε. Πάντα έφευγα. Πολύ εύκολα έφευγα. Κι αυτό δεν είναι καλό γιατί απ όλες τις αρνητικές καταστάσεις παίρνεις μαθήματα που σε κάνουν καλύτερο και πιο συνειδητό. Έτσι για μια φορά αποφάσισα να μείνω, να πιεστώ και να αντέξω. Και το μετάνιωσα πάρα πολύ. Υπέφερα αληθινά.

Ποια δυσκολία σας έκανε πιο δυνατή και σας ανάγκασε να γίνετε κάτι άλλο, ίσως καλύτερο, από αυτό που ήσασταν μέχρι εκείνη τη στιγμή;
Όλες οι δυσκολίες το κάνουν αυτό. Από τις μεγαλύτερες, όπως είναι ένας θάνατος μέχρι οποιοδήποτε μικρό δυσάρεστο συμβάν της καθημερινότητας. Σ αυτή την αρνητικότητα γνωρίζεις τον εαυτό σου και εξελίσσεσαι. Αν δεν εξελιχθείς, τότε συνήθως η ζωή σου φέρνει πιο μεγάλες προκλήσεις για να σε αναγκάσει.

Έχετε δύο διαφορετικά πρόσωπα; Ένα καλλιτεχνικό- δημόσιο και ένα προσωπικό που διαφέρει πολύ από αυτό που βλέπουν οι άλλοι;
Α όχι! Εκνευριστικά καθόλου! Τόσο που έχω αντιμετωπίσει επιθέσεις οτί είμαι απόλυτα ψεύτρα, επειδή κανείς δεν πιστεύει την τόση αλήθεια.

Τι μπορεί να σας φτιάξει τη μέρα και τι μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση;
Η φύση μου φτιάχνει τη μέρα...η θάλασσα, ο καθαρός αέρας...Τη διάθεση πάντα μου τη χαλάει ο εαυτός μου. Η αδυναμία μου να χωνέψω πράγματα που δε μ’ αρέσουν ή που μ’ εμποδίζουν. Η αδυναμία μου να τα διαχειριστώ με δεκτικότητα και υπομονή.

Έχετε την αγκαλιά και την τρυφερότητα που επιθυμείτε για να είστε χαρούμενη;
Ναι την έχω. Ωραία ερώτηση... Ναι είμαι τυχερή... Και φυσικά το ξεχνάω ότι το έχω και θέλω κι άλλα για να είμαι χαρούμενη.

Η μητρότητα είναι για εσάς....
Είναι ένα φρέσκο τριανταφυλλάκι πάντα μπροστά στη μύτη σου. Που σε γεμίζει με ομορφιά, αθωότητα, φρεσκάδα και ευωδία, αλλά είναι και συνέχεια μπροστά στη μύτη σου!

Πού κρύβονται οι κίνδυνοι στη σημερινή πραγματικότητα;
Ώχ! Δεν ξέρω. Ίσως στην ασυνειδησία κάποιων ανθρώπων. Που έχουν βαλθεί να αντικαθιστούν την ομορφιά με ασχήμια. Ίσως σε όλο αυτό το κυνήγι για το χρήμα που έχει αντικαταστήσει τις προτεραιότητες μιας αληθινής, χαρούμενης και ελεύθερης ζωής με έναν αγώνα καθημερινής τρέλας και αγωνίας που δεν έχει ουσιαστικό στόχο.

Σας τρομάζουν οι ειδήσεις; Τι μπορεί να σας τρομοκρατήσει από αυτά που ακούτε και βλέπετε;
Ώ μα δε βλέπω ειδήσεις. Τρελή είμαι; Να γεμίζω το νου μου και την ψυχή μου με σκοτάδι;

Γύρω μας υπάρχει περισσότερο φως ή μας πνίγει το σκοτάδι;
Αυτό πιστεύω πως είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Γύρω μας υπάρχει σαφώς πολύ σκοτάδι αλλά το να βρεις το διακόπτη και να ανάψεις το φως που το διαλύει, είναι στο χέρι του καθενός μας.

Υπάρχει ελπίδα στην πολιτική, την θρησκεία, στις ανθρώπινες σχέσεις; Σε τι μπορούμε να βασιστούμε και να προχωρήσουμε; Το «πάμε μπροστά» είναι εφικτό;
Όπως κι εσύ ξέρεις, στην Αγάπη. Όλα τα άλλα είναι αποκυήματα του νου. Απόψεις, ιδέες, ταυτίσεις... Η αλήθεια βρίσκεται πέρα από το νου. Η αγάπη, η χαρά, η ομορφιά, η δημιουργικότητα είναι καταστάσεις της ύπαρξης που μας προσφέρονται σα δώρο από τη φύση και υπάρχουν μέσα σε όλους μας. Το πόσο τα βρωμίζει και τα σκεπάζει ο καθένας και πού θα εστιάσει τελικά την ενέργειά του, αυτή είναι η απόφαση. Αυτή είναι η επιλογή.

Η ζωή είναι πιο δύσκολη για μία γυναίκα ή για έναν άντρα;
Δεν τα διαχωρίζω. Οι γυναίκες ίσως έχουν πιο πολλά πρακτικά και πολλές διαφορετικές ευθύνες και αυτό δημιουργεί ένα χάος και μια πίεση, αλλά νομίζω πως οι άντρες βασανίζονται πιο πολύ γιατί τους λείπει περισσότερο αυτή η εσωτερική σοφία, το ένστικτο που τελικά σε βοηθάει να αποδράσεις από τη σκληρή πραγματικότητα. Αλλά αυτό που λέω είναι μια γενίκευση, ίσως και χαζή, γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός ανεξάρτητα από το φύλο του.

Το μεγαλύτερο όνειρο και το μεγαλύτερο απωθημένο.
Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι η βαθιά αληθινή αγάπη. Απωθημένο προς το παρόν δεν έχω.

Από αυτά που είχατε στο μυαλό σας όταν μπήκατε στην περιπέτεια της τέχνης τι καταφέρατε;
Ω πολύ περισσότερα. Τότε το θέατρο ήταν για μένα το παραμύθι, η μαγεία, η αποφυγή της πραγματικότητας. Να βγαίνω έξω από το μικρούτσικο εαυτό μου και να απελευθερώνομαι. Τώρα ξέρω πως η έμπνευση σου δίνει ζωή, ότι μπορείς να βοηθήσεις ουσιαστικά άλλους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη μικρότητα της καθημερινότητας. Να προσφέρεις χαρά, αγάπη, όνειρο, πίστη. Αυτό που έγινε είναι ότι στην αρχή η απόλαυση ερχόταν σε σχέση με τον εαυτό μου. Ενώ τώρα η απόλαυση έρχεται από το μοίρασμα, την επικοινωνία, την προσφορά.

Ποια είναι η πιο σπουδαία στιγμή για έναν καλλιτέχνη και ποιο το μεγαλύτερο βάσανο;
Η μία σπουδαία στιγμή είναι η στιγμή της έμπνευσης. Η ώρα που έρχεται η ιδέα και το όραμα. Η άλλη σπουδαία στιγμή είναι όταν έρχεται η ώρα της πράξης, όταν συνδέεσαι και επιτρέπεις στη δημιουργία να περάσει μέσα από σένα και να φτάσει στον αποδέκτη, στο θεατή. Για μένα το μεγαλύτερο βάσανο είναι ότι τις περισσότερε φορές στο θέατρο πρέπει να βυθιστείς μέσα στο σκοτάδι. Γιατί τα έργα μιλάνε για το σκοτάδι... Τα καλά έργα καταλήγουν σε κάποιο φως τα κακά μένουν εκεί. Αλλά ακόμα κι αν έρθει το φως, ο ηθοποιός πρέπει κάθε βράδυ για πολλούς μήνες να κάνει αυτή την επίπονη βουτιά. Και ο νους μας ξέρει ότι είναι ψέμα, αλλά το σώμα μας το βιώνει σαν αλήθεια, εκείνη τη στιγμή. Κι όταν αυτό γίνεται κάθε μέρα για πολύ καιρό είναι βαρύ, είναι δύσκολο.

Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Είμαι στην πιο δημιουργική και μεταβατική μου περίοδο νομίζω. Σκορπισμένη σε 100 πράγματα που αγαπώ εξίσου. Προετοιμασία τεσσάρων θεατρικών project, διδασκαλία σε group στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μαθητεία πλάι σε σκηνοθέτες, μαθήματα φιλοσοφίας, ψυχοθεραπευτικής και θεραπειών, εθελοντική εργασία σε ιδρύματα, σχεδιασμό μιας παράξενης σχολής, έκδοση ενός ιδιαίτερου βιβλίου, συμμετοχή σε δίσκο, κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα.......και μαζί με όλα αυτά πολύ ανάγκη για χαρά, διασκέδαση και φίλους και Ζωή!

Γιώργος Βλαχογιάννης

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_bernardo-bertolucci-luna1-768x527 Ένα γλυκόπικρο «αντίο» στον Μπερτολούτσι Θα τον θυμάμαι πάντα με θαυμασμό και εκνευρισμό. Main_52016657 Στάνλεϊ Κιούμπρικ: δέκα εξομολογήσεις ενός ιδιοφυούς και εκκεντρικού σκηνοθέτη «Τα μεγάλα έθνη πάντα φέρονταν σαν γκάνγκστερς και τα μικρά έθνη σαν πόρνες». Main_slider Ο νέος κινηματογραφιστής Γιώργος Σαββίδης στις Κάννες με το “7 Rounds” Με μία αληθινή ιστορία ρατσισμού. Main_slider Η Όλγα Μαλέα μιλά για τη σεξουαλική παρενόχληση και τα σποτ που έγιναν viral «Οι γιατροί που ζήτησαν την απόσυρση των σποτ αντέδρασαν φοβικά». Main_gianni-smaragdi Συνέντευξη: Ο Γιάννης Σμαραγδής και η κατάθεση ψυχής στον... Καζαντζάκη «Υπήρξα βαθιά εγωιστής και δεν γνώριζα το καλό». Main_689142_photo2_-2- Ζωή Λάσκαρη - Σπάνιες πόζες της femme fatale του ελληνικού σινεμά Η «Ζωίτσα» από τα καλλιστεία στις Κάννες και από τον «Κατήφορο» στις «Θαλασσιές τις χάντρες».
#load_content_with_ajax