Γνώμες

Η αφελής (και υποκριτική;) πλευρά του Facebook 16 Ιανουαρίου 2019

Οι οδηγίες είναι φαίνεται σαφείς, οι υπάλληλοι είναι φαίνεται αρκετά αδαείς σε θέματα τέχνης, οπότε, πάρ’ τους όλους στον ίδιο κάλαθο αχρήστων: Από τον Ερμή του Πραξιτέλη που έχει βγάλει το πουλάκι του σε κοινή θέα, ως τα προκλητικά μοντέλα του Σίλε.

Για γέλια ή για κλάματα; Το Facebook λογόκρινε το εξώφυλλο του βιβλίου της Μαρίας Κουγιουμτζή «Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα». Επρόκειτο για πίνακα του Εγκον Σίλε, του σπουδαίου πορτρετίστα των αρχών του 20ου αιώνα που έδειχνε δύο ημίγυμνους ανθρώπους αγκαλιά. Μπορώ να φανταστώ τον βαρδιούχο υπεύθυνο για την… καθώς πρέπει λειτουργία της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης να πατάει με τρόμο το κουμπί «Απαγορευμένο περιεχόμενο» με το που βλέπει γυμνό στήθος, είτε αυτό ανήκει σε πορνοστάρ είτε το έχει ζωγραφίσει ο Πικάσο. Το μπλοκάρει και είναι σίγουρος πως έχει κάνει σωστά τη δουλειά του, γιατί που να ψάχνει τώρα ποιο από αυτά τα… «θού κύριε φυλακήν τω στόματί μου» που ανεβάζουν οι χρήστες είναι τέχνη και ποιο είναι έργο του Σατανά! Οι οδηγίες είναι φαίνεται σαφείς, οι υπάλληλοι είναι φαίνεται αρκετά αδαείς σε θέματα τέχνης, οπότε, πάρ’ τους όλους στον ίδιο κάλαθο αχρήστων: Από τον Ερμή του Πραξιτέλη που έχει βγάλει το πουλάκι του σε κοινή θέα, ως τα προκλητικά μοντέλα του Σίλε.  

Δεκάδες λοιπόν τα φάλτσα που συμβαίνουν καθημερινά και αναδεικνύουν το Facebook σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινότητες του Διαδικτύου. Συντηρητική για τα μάτια του κόσμου, γιατί όλοι ξέρουμε τι είδους inbox μηνύματα μπορεί να ανταλλάσσονται από τους χρήστες. Όπως και αν έχει στο Facebook η γυναίκα του Καίσαρα αρκεί να φαίνεται τίμια δεν πρέπει και να είναι, και ο νοών νοείτω. Όλα είναι θέμα βιτρίνας.   

«Προκειμένου να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της υπηρεσίας μας, επαληθεύουμε εκατομμύρια εικόνες που δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα και μερικές φορές κάνουμε λάθη», είπε προσφάτως διευθυντικό στέλεχος του Αμερικανικού κολοσσού όταν το Facebook αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη που λογόκρινε και τον κλασικό πίνακα του Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό», ο οποίος απεικονίζει γυμνόστηθη τη Μαριάν, το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι πως η διεθνής «παρέα» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Από την άλλη, τον 21ο αιώνα, τη στιγμή που μέσα από το Internet διακινούνται ναρκωτικά και προωθούνται η πορνεία και η παιδεραστία, για να αναφερθούμε σε μερικές μόνο από τις πληγές του Διαδικτύου, το να λογοκρίνεις ένα γυμνό στήθος, ή δύο γυμνά οπίσθια, είτε ζωγραφισμένα είτε φωτογραφημένα, δείχνει ή μεγάλη υποκρισία ή μεγάλη αφέλεια.

ΥΓ. Τι σύμπτωση, ο σπουδαίος Σίλε που τώρα «κατηγορήθηκε» από το Facebook ως πορνογράφος είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για τον ίδιο λόγο στις αρχές του 20ου αιώνα. Σαν να μην άλλαξε τίποτε από τότε, παρά την τεράστια τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί! 

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_o-lanthimos-proseggistike-gia-epeisodio-tis-seiras-black-mirror_2.w_hr Τελικά, γιατί (δεν) σας αρέσει ο Λάνθιμος; Οι πέντε υποψηφιότητές του στις Χρυσές Σφαίρες (και η μία και μοναδική διάκριση) έγιναν και πάλι αφορμή για έντονες συζητήσεις σχετικά με την αξία του Ελληνα σκηνοθέτη. Main_matches-with-one-burned-out Τι θα «κρατήσουν» από το 2018 οι συντάκτες του www.tospirto.net Οι συντάκτες του site επιλέγουν τα καλύτερα της χρονιάς που φεύγει. Main_capturme Πόσος χρόνος σου μένει να μοιραστείς με τους αγαπημένους σου; Η ζωή μακριά από τους αγαπημένους μας είναι ζωή λειψή. Ας τη μοιραστούμε μαζί τους για να τη χαρούμε, και για να χαρούμε εκείνους που της δίνουν ξεχωριστό νόημα. Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους;
#load_content_with_ajax