ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; 30 Απριλίου 2018

Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.

To inbox μου είναι γεμάτο προσκλήσεις για παρουσιάσεις βιβλίων. Πολλές προσκλήσεις. Πάρα πολλές προσκλήσεις. Τόσο πολλές που αν ήθελα να πάω σε όλες θα έπρεπε κάθε απόγευμα να περνάω από δύο τουλάχιστον χώρους εκδηλώσεων και βιβλιοπωλεία. Δε θέλω. Υπάρχουν όμως συνάδελφοι που πηγαίνουν. Όχι μόνο ως καλεσμένοι, και ως ομιλητές. Διαμορφώνεται, μου φαίνεται, μια καινούρια… υποειδικότητα δημοσιογράφων: Οι ομιλητές στην παρουσίαση βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Ξεφυλλίζουν λίγο την έκδοση και πηγαίνουν και μπουρδολογούν. Εντάξει, ας μην τους αδικώ, υπάρχουν και εκείνοι που λένε ουσιαστικά πράγματα… Πόσο όμως ουσιαστικά πράγματα μπορείς να πεις όταν η αποστολή σου είναι να κολακέψεις τον συγγραφέα; Αυτό ακριβώς είναι «η παρουσίαση του νέου μου βιβλίου»: το λιβάνισμα εκείνου που υπογράφει το βιβλίο. Και μια καλή ευκαιρία να πουλήσει ο εκδότης. Είναι παλιά η πρακτική, τώρα όμως γίνεται στην υπερβολή της.

Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν. Είναι κάτι όμως που συνηθίζεται, οπότε πάσο. Ποτέ, βεβαίως, άλλοτε, δεν γινόταν με τέτοια υπερβολή. Και τόσο επίμονα: Προσκλήσεις με mail, προσκλήσεις στο Facebook, προσκλήσεις με το ταχυδρομείο… Η εκδήλωση θα έχει και φαγητό, θα έχει και μουσική, θα έχει και απαγγελία… Μόνο προγυμνασμένα άλογα να κάνουν ακροβατικά δεν φέρνουν. Επειδή δεν χωράνε στο πατάρι του βιβλιοπωλείου που φιλοξενεί το event, υποθέτω. Αν μπορούσαν, και άλογα θα έφερναν και την Εστερ Ουίλιαμς να πηδήσει στο σιντριβάνι που θα είχαν στήσει στη μέση της αίθουσας. Η έκδοση ενός βιβλίου, μια διαδικασία πνευματική, αποκτάει πλέον έντονες lifestyle προεκτάσεις, γίνεται κοινωνική εκδήλωση με φωτογράφους και αφρίζοντα οίνο, ακόμα και αφορμή για πάρτι. Την ίδια στιγμή η ποιότητα των (δεκάδων) εκδιδομένων βιβλίων που παρουσιάζονται ενδιαφέρει κανέναν; Αυτό, θα μου πείτε, είναι άλλο θέμα…

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους; Main_slider Γιατί δεν έγραψα για το στριπτίζ στον Σαββόπουλο στα εγκαίνια του Άλσους Δεν ήταν πάντα έτσι ο Σαββόπουλος; Δεν του άρεσε να μας ξαφνιάζει; Δεν είναι κι αυτό κομμάτι της γοητείας του; Main_703 Trash είσαι και φαίνεσαι! Ενώ ο Μάρκος Σεφερλής και η Ελενα Ακρίτα κάνουν πόλεμο, εμείς χωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα… χωρίς λόγο! Main_bob-dylan Μπομπ Ντίλαν : Ο παππούς έχει συναυλία; Στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια σκηνή ουκ ολίγοι καλλιτέχνες επιμένουν, ενώ δεν θα έπρεπε. Τους είναι αδύνατον να καταλάβουν πως τα χρόνια τα καλά παρήλθαν και πως η εικόνα που παρουσιάζουν περισσότερο του εκθέτει παρά τους τιμά. Main_slider Ψευτό… Black Friday; Και το ταμείο(ν) παραμένει μείον, σε έναν κόσμο που παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου.
#load_content_with_ajax