Γνώμες

Γιατί το Stranger Things είναι μια σειρά που αρέσει σε όλους; 17 Νοεμβρίου 2017

Το Stranger Things έχει έρθει να μας θυμίσει πως τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι αυτά που νιώθουμε.

Μια αόρατη απειλή πάνω από το Χόκινς, μια παρέα από μικρά αγόρια, οι συγγενείς τους, ένας μπάτσος και τρεις νέοι ήρωες. Αρκούν για τη φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει γύρω από το Stranger Things;

Το Stranger Things είναι μια σειρά που στηρίζει τα θεμέλιά του πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και στη μεταξύ τους δράση. Με πρόσχημα το φανταστικό σού φέρνει στην επιφάνεια τις πιο απλές αξίες της ζωής, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, την αφοσίωση, το συμβιβασμό. Και όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται με έναν τρόπο που ξεπερνάει την ίδια τη ζωή, μιας και όλοι οι χαρακτήρες είναι στο όριο του ήρωα – ο καθένας για διαφορετικό λόγο και σκοπό. Και τελικά, όλες οι ανθρώπινες ιστορίες θα είναι πάντα πιο ελκυστικές από οτιδήποτε άλλο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή υπέρ – εξωγήινο μπορεί να είναι αυτό!

Το Stranger Things 2 είναι γεμάτο αναφορές στη δεκαετία του ’80 και την ποπ κουλτούρα της εποχής εκείνης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της νοσταλγίας, βλέπουμε τους ήρωες να κάνουν το πέρασμά τους από την εφηβεία μαγνητίζοντας μικρότερους και μεγαλύτερους: Οι μεγάλοι θυμούνται πώς ήταν ως παιδιά και οι μικροί βλέπουν τον εαυτό τους σε κάθε έναν από τους ήρωες.
Και κάτι ακόμη: Πέραν της εξωπραγματικής Eleven, όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν «κάτι από». Κάτι από τον τρόπο με τον οποίο στην εφηβεία νιώθεις μόνος - χωρίς να είσαι - όπως ο Μάικ που αισθάνεται πως δεν επικοινωνεί όπως παλιά με τους φίλους του. Κάτι από τον τρόπο που τα αγόρια επιτίθενται στα κορίτσια που τους αρέσουν, όπως αρχικά κάνει ο Λούκας στην Μαξ. Κάτι από τον τρόπο με τον οποίο τα αγόρια σε προσεγγίζουν με καλοσύνη και γλυκόλογα επειδή τους αρέσεις, όπως ο Ντάστιν τη Μαξ. Κάτι από τη γοητεία που σου ασκεί ο καινούργιος «όμορφος» του σχολείου που καπνίζει και κάνει φασαρία, όπως ο Μπίλυ. Κάτι από τον τρόπο με τον οποίο πολλά κορίτσια αντιμετωπίζουν την αλλαγή από κορίτσι-παιδί σε κορίτσι-γυναίκα, όπως κάνει η Μαξ που έρχεται σαν σίφουνας με όλο το μυστήριο του “new kid in town” να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αγοροπαρέας, κάνοντας σκέητ και καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ στα παιχνίδια, φλερτάροντας ωστόσο παράλληλα με τον Λούκας με ένα χαριτωμένα παιδικό τρόπο, αποκαλώντας τον «ανώμαλο» και δημιουργώντας έτσι ένα δικό τους «αστείο» - η αρχή για κάθε είδους σχέση! Και η λίστα των “από κάτι” δεν τελειώνει.

Η δεύτερη σεζόν παίζει συνέχεια με ντουέτα, με χαρακτήρες όμοιους, με χαρακτήρες αντίθετους, αλλά πάντα με χαρακτήρες που τους βλέπουμε δίπλα - δίπλα, ή απέναντι ή κοντά ανά δύο. 
Όλες οι παραπάνω σχέσεις αγγίζουν θέματα που όλους μας έχουν απασχολήσει στην εφηβεία. Η αναζήτηση του έρωτα, η φιλία, η ανάγκη για επιβεβαίωση, η ανάγκη να συνδεθούμε, αλλά και να ξεφύγουμε απ’ το “σπίτι” και την γονεϊκή προστασία. Η ανάγκη του να βρούμε μια ταυτότητα, να μάθουμε ποιοι είμαστε, να μάθουμε τι είμαστε.
Αυτή η τελευταία ανάγκη αποτυπώνεται δυνατά και καθαρά μέσα από την Ελ η οποία θέλει να μάθει ποια είναι. Κι έτσι έρχεται ένα 7ο επεισόδιο για το οποίο πολλά έχουν ειπωθεί από τους φανς, είναι όμως σίγουρα το επεισόδιο εκείνο που της δίνει τη δύναμη να δει τι θέλει, πόσο διαφέρει από την όμοιά της Eight και να επιλέξει να μην ακολουθήσει το “ίδιο”, να επιστρέψει εκεί που πάντα θα διαφέρει αλλά ταυτόχρονα νιώθει και καλά. Και, αυτή είναι η πιο σημαντική πρόοδος που έχουμε δει σε όλη την σειρά - η συνειδητή δηλαδή επιλογή που κάνει η Eleven.

Μια σειρά, δύο σεζόν και οι φανς σε ντελίριο αναμονής. Το Stranger Things έχει έρθει να μας θυμίσει πως τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι αυτά που νιώθουμε.

 

Πίμη Φασούλα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_neospapadoulakis52 Το σωστό μήνυμα με τον λάθος τρόπο Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτισμού με το να γινόμαστε οι ίδιοι μπαχαλάκηδες. Main_5430 Γυμνοί στο όνομα της τέχνης ή της πρόκλησης; Μήπως πίσω από τους αποδομημένους πίνακες, από τα video art και τα installation τους κρύβεται η καλλιτεχνική ανεπάρκειά τους; Main_slider Γιατί δεν έγραψα για το στριπτίζ στον Σαββόπουλο στα εγκαίνια του Άλσους Δεν ήταν πάντα έτσι ο Σαββόπουλος; Δεν του άρεσε να μας ξαφνιάζει; Δεν είναι κι αυτό κομμάτι της γοητείας του; Main_703 Trash είσαι και φαίνεσαι! Ενώ ο Μάρκος Σεφερλής και η Ελενα Ακρίτα κάνουν πόλεμο, εμείς χωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα… χωρίς λόγο! Main_bob-dylan Μπομπ Ντίλαν : Ο παππούς έχει συναυλία; Στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια σκηνή ουκ ολίγοι καλλιτέχνες επιμένουν, ενώ δεν θα έπρεπε. Τους είναι αδύνατον να καταλάβουν πως τα χρόνια τα καλά παρήλθαν και πως η εικόνα που παρουσιάζουν περισσότερο του εκθέτει παρά τους τιμά. Main_slider Ψευτό… Black Friday; Και το ταμείο(ν) παραμένει μείον, σε έναν κόσμο που παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου.
#load_content_with_ajax