ΤΡΙΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Γνώμες

Το θέατρο το θ-έρως 03 Ιουλίου 2019

Δε με κουράζει το να βλέπω θέατρο. Με κουράζει όμως ότι είναι πάντα εκεί: όποτε θελήσω, όσες και όποιες μέρες την εβδομάδα και αν επιλέξω.

Αρχές Ιουλίου και το καλοκαίρι του 2019 είναι εδώ για τα καλά. Στο μεταξύ, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού και μουσικές βραδιές πραγματοποιούνται κάθε μέρα σε πολλά και διαφορετικά σημεία της πόλης. Δεν είναι μόνον το Φεστιβάλ Αθηνών που με τον πληθωρικό του χαρακτήρα απασχολεί τους θεατρόφιλους και όχι μόνο σχεδόν κάθε βράδυ. Αλλά είναι, επίσης, τα αμέτρητα φεστιβάλ σε ανοιχτούς χώρους, όπως και οι παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτές τις μέρες ακόμα και σε κλειστά θέατρα.

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, κυριολεκτικά, εκδηλώσεων αναρωτιόμουν τις προάλλες που πήγαν εκείνες οι νωχελικές, ράθυμες μέρες και νύχτες με τα πάρτι και την απόλυτη…απραξία. Που καθόμασταν με μια φέτα καρπούζι στις βεράντες ή στις παραλίες και κοιτούσαμε το άπειρο, χωρίς να κάνουμε τίποτα… Με άλλα λόγια, που πήγαν εκείνες οι καλοκαιρινές βραδιές της παιδικής ηλικίας. Θυμάμαι ότι όταν ήθελαν οι γονείς μου να δούμε θέατρο έπρεπε να μην είναι Δευτέρα ή Τρίτη (επειδή είχαν αργία τα θέατρα) και να διαλέξουμε από τις μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού παραστάσεις. Και το περίμενα πώς και τι!

Όταν άρχισαν να εμφανίζονται παραστάσεις καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, διαφορετικές, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, αρχικά χάρηκα. Μπορούσα να βλέπω θέατρο, με μόνη εξαίρεση λίγες ημέρες γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, που σταματούσαν. Και επιπλέον, μπορούσα πλέον να παρακολουθώ θέατρο ακόμα και στις διακοπές μου, αν ήθελα, αφού πολλές ήταν και αυτές που περιόδευαν ανά την Ελλάδα.
Όσο όμως περνάει ο καιρός, ομολογώ ότι έχω αρχίσει να κουράζομαι. Δε με κουράζει το να βλέπω θέατρο. Με κουράζει όμως ότι είναι πάντα εκεί: όποτε θελήσω, όσες και όποιες μέρες την εβδομάδα και αν επιλέξω. Και πιστεύω ότι αφενός, όταν το να μην το επιθυμούν οι θεατές, στερεί κάτι από τη γοητεία του, ενώ αφετέρου, το να μην παίρνουν ανάσα οι επαγγελματίες του θεάτρου, αλλά και οι θεατές, αφαιρεί από τη φρεσκάδα που το αντιμετωπίζουμε όλοι μας.
Μολονότι είναι ενδιαφέρουσες πολλές από τις παραστάσεις που βλέπουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, νομίζω ότι το θέατρο το καλοκαίρι αντικαθιστά εν μέρει τον θερινό κινηματογράφο. Και τείνουμε σε λανθασμένες συμπεριφορές, αφού το θέατρο με τους ζωντανούς ηθοποιούς που δημιουργούν ένα έργο τέχνης μπροστά στα μάτια μας, είναι εντελώς διαφορετικό από το άψυχο πανί. Έτσι, καταλήγουν θεατές (αλλά και ηθοποιοί ενίοτε) να μη σέβονται τη θεατρική μυσταγωγία, να λησμονούν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που ισχύουν στο θέατρο (π.χ. δεν τρώμε, δεν πίνουμε, δεν καπνίζουμε, δεν μιλάμε στο κινητό μας), απλώς και μόνον επειδή είναι ανοιχτό/καλοκαιρινό θέατρο.

Μήπως λοιπόν πρέπει να έρθει η ώρα για μια αποτίμηση της καλοκαιρινής δραστηριότητας, αλλά και των χώρων όπου φιλοξενείται; Και μήπως πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος προκειμένου το θέατρο να ταξιδέψει ανά την Ελλάδα όχι μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο; Μαθαίνοντας ταυτόχρονα στους θεατές να αγαπούν, αλλά και να σέβονται το θέατρο; Γιατί νομίζω ότι σταδιακά θα οδηγηθούμε σε μια απαξίωση του θεάτρου και αυτό θα είναι κακό, πρωτίστως, για εμάς και στη συνέχεια για το θέατρο.
Καλό καλοκαίρι!

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider_3 Πού στον κόσμο βρίσκεται το ελληνικό θέατρο σήμερα; Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να καταστεί η Αθήνα εκτός από πόλος έλξης για τα αρχαιολογικά της μνημεία, τα μπαράκια και τη ζωντάνια της και για τον σύγχρονο πολιτισμό της; Main_slider Έχω απόψε... ραντεβού Για ποιο λόγο λοιπόν αντί να είμαστε όλοι οι θεατές συνεπείς, θεωρούμε δεδομένο ότι η παράσταση δε θα αρχίσει στην ώρα της; Main_original_slider_(2) Μια φορά και έναν καιρό... ήταν το θέατρο Μήπως τελικά το θέατρο πρέπει να ξαναθυμηθεί πώς να αφηγείται ιστορίες; Και μήπως οι νεωτερισμοί πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν όντως έχουν κάτι να πουν; Γιατί όταν το θέατρο χρησιμοποιεί μια «γλώσσα» χάριν εντυπωσιασμού, καταλήγει να χάσει την επαφή του με τον κόσμο. Main_slider Μάνα Μητέρα Μαμά Αφιερωμένο στην κόρη μου και την μητέρα μου με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας στις 12 ΜαΙου. Main_slider Η Ντούσκα, το BDS και ο Roger Waters Το βιντεάκι στο youtube ήταν ένα καλά στημένο σκηνικό για την προώθηση (διαφήμιση) του ίδιου του BDS και των γενικότερων στόχων του. Main_original_slider Το θέατρο μιλά όλες τις γλώσσες Το θέατρο δεν γνωρίζει από περιορισμούς, ηθικούς ή γλωσσικούς. Το θέατρο υπάρχει για να εκφράζει ελεύθερα όλους τους ανθρώπους. Η Ομάδα Θεάτρου Κωφών «Τρελά Χρώματα» είναι η ζωντανή απόδειξη.
#load_content_with_ajax