ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Χορός | Είδα...

Είδα: τη «Ζιζέλ» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιούκα 07 Ιουνίου 2019

Ενα παράδειγμα για το πως μία κλασική ρομαντική ιστορία μπορεί να «μεταμορφώθει» σε μία feel good παράσταση μέσω μιας εντελώς νέας κινητικής προσέγγισης και οπτικής.

Η -μέχρι στιγμής- έκπληξη του Φεστιβάλ Αθηνών έχει γυναικείο όνομα: «Ζιζέλ»,  μια απολαυστικά ανατρεπτική εκδοχή του κλασικού μπαλέτου διά χειρός Κώστα Τσιούκα και ένα παράδειγμα για το πως μία κλασική ρομαντική ιστορία μπορεί να «μεταμορφώθει» σε μία feel good παράσταση μέσω μιας εντελώς νέας κινητικής προσέγγισης και οπτικής.

Την ιστορία της Ζιζέλ τη μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της παράστασης από την ψυχή της παράστασης, τον αεικίνητο μουσικό Larry Gus που εξέπεμπε επί 60 λεπτά εκρηκτικά vibes ενέργειας κρατώντας ταυτόχρονα τον ρόλο του αφηγητή, του τραγουδιστή, του συνθέτη, αλλά και του χορευτή. 
Το μπαλέτο διηγείται την ιστορία μιας νεαρής χωρικής, που ονομάζεται Ζιζέλ, η οποία μεταμορφώνεται σε ξωτικό μετά τον πρόωρο θάνατό της και προστατεύει τον αγαπημένο της από την εκδίκηση μιας ομάδας πνευμάτων κακόβουλων γυναικών που ονομάζονται Ουίλις.

Με επιρροές από τη γκοθ κουλτούρα, τη νεορομαντική μουσική, τους κλασικoύς ζωγράφους και μια παραληρηματική ποπ αισθητική, ο Κ.Τσιούκας δε δίστασε να αποδομήσει και να καταστρατηγήσει τις κλασικές χορευτικές νόρμες και να «παίξει» με τους δικούς τους κανόνες πάνω στο δίπολο της αγάπης και του θανάτου προσφέροντάς μας μία απολαυστικά ευφρόσυνη παράσταση.
 Εξαιρετικό το corps de ballet που αποτελείτο από ομάδα χορευτών και ηθοποιών. Τα βλέμματα έκλεψε η νεαρή Ζιζέλ, Λένα Μοσχά, με την πλαστικότητα και την ευρυτερη ερμηνεία της.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_original_slider To πηγαινέλα της ψυχής και του κορμιού Σκέψεις με αφορμή το Allez viens της Παναγιώτας Καλλιμάνη. Main_%ce%91%cf%80%cf%8c_%cf%84%ce%b7_%ce%a1%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1_%ce%bc%ce%b5_%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7_%ce%9f%ce%b9_%ce%93%ce%ac%ce%bc%ce%bf%ce%b9_13_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%94._%ce%a3%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82 Είδα: το τρίπτυχο «Από τη Ρωσία με αγάπη» σε σκηνοθεσία Κόκκινου- Γκαίκε- Ρήγου Εντυπωσιάζει με τις ερμηνείες του το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Main_1x4a3705 Είδα: το «Allez viens...» σε σκηνοθεσία Παναγιώτας Καλλιμάνη Η παράσταση που έστησε η Παναγιώτα Καλλιμάνη έχει μία υπόγεια δυναμική που προβληματίζει, συγκλονίζει και φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με τη ματαιότητα της θνητότητας και το αναπόδραστο της μοίρας του. Main_original_slider Είδα: το «Herrumbre» σε χορογραφία Νάτσο Ντουάτο Δυναμική πολιτική χορογραφία που αποκαλύπτει τις αδυναμίες του μπαλέτου της ΕΛΣ. Main_thumbnail_%ce%91%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-snow-white-14-1021x580 Eίδα: τη Χιονάτη του... Βορρά Η παράσταση της «Χιονάτης on ice» είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς αλλάζει η πρόσληψη ενός θεάματος, ανάλογα με τον χώρο.
#load_content_with_ajax