Χορός | Είδα...

Ανασυνθέτοντας τα θρυμματισμένα κομμάτια του σύμπαντος στο -2 23 Νοεμβρίου 2017

Οι Τιτάνες «κρατούν» το κλειδί της νέας πειραματικής σκηνής του Μεγάρου.

Έλειπε από την...καλλιτεχνική Αθήνα ένας χώρος, όπως το Β΄ Υποσκήνιο της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ή αλλιώς το Megaron Underground. Έλειπε ένας τέτοιος πειραματικός χώρος δημιουργίας και έκφρασης, ένας χώρος που «πλάθεται» ζωντανά μπροστά στα μάτια των θεατών.  Αυτό συνειδητοποιήσαμε, κατεβαίνοντας με το ασανσέρ στο -2 υπόγειο, στο πάρκινγκ ουσιαστικά του Μεγάρου, και μπαίνοντας στη σκοτεινή αίθουσα του Υποσκηνίου. 

Εκεί, παρακολουθήσαμε τους υβριδικούς «Τιτάνες» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στην προγενική τους πρόβα, την ιδανικότερη ίσως παράσταση για να εγκαινιάσει έναν τέτοιο πειραματικό χώρο.

Ο  ηθοποιός, σκηνοθέτης, περφόμερ συνέθεσε σε πρώτο χρόνο, μπροστά στα μάτια μας, ένα μοναδικό εικαστικό, σχεδόν απόκοσμο, σύμπαν με πρωταγωνιστές δύο αλλόκοτα αρχετυπικά πλάσματα, τους Τιτάνες του,  που πασχίζουν να ζήσουν και ν΄αγαπήσουν, αλλά και να αποτίσουν φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού, ενός άμωμου κόσμου. 

«Την ίδια ώρα, τα εναλλασσόμενα παιχνιδίσματα ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι (σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου), στο άσπρο και το μαύρο της σκιάς, τα ποπ και disco κοστούμια (του Άγγελου Μέντη), η ευρηματική σκηνογραφία (του ίδιου του Λασκαρίδη), η πειραγμένη ηχητική σύνθεση (Γιώργος Πούλιος),  όλα όσα συνθέτουν τη λοξή αισθητική ταυτότητα της παράστασης - που συνιστά ένα εικαστικό σύμπαν σε αυτονομία - πλουτίζει το θέαμα σε ατμόσφαιρες και, κατ' αντανάκλαση, σε συναισθήματα. Αβίαστο γέλιο και θαρραλέα συγκίνηση σε μια παράσταση που αναβλύζει από τη ματιά μιας αχαλίνωτης φαντασίας και μιας ακοίμητης παιδικότητας», γράφει πολύ εύστοχα η Στέλλα Χαραμή στην κριτική της, όταν είδε τους «Τιτάνες» στο φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Μη χάσετε την παράσταση αυτή, ειδικά στον συγκεκριμένο χώρο που της ταιριάζει… γάντι. Θα εκπλαγείτε από την ευρηματικότητα και τη φαντασία με την οποία έχει στηθεί, αλλά και από τα ψήγματα «μνήμης» που θα ξυπνήσει μέσα σας.

Ιnfo: Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμές εισιτηρίων : 20 € (γενική είσοδος). 14 € (φοιτητές, νέοι)

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_thumbnail_%ce%91%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-snow-white-14-1021x580 Eίδα: τη Χιονάτη του... Βορρά Η παράσταση της «Χιονάτης on ice» είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς αλλάζει η πρόσληψη ενός θεάματος, ανάλογα με τον χώρο. Main_normal_unnamed Είδα: το «Since she» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου Οταν το χοροθέατρο του Παπαϊωάννου εγκολπώνεται τα υλικά της Πίνα Μπάους. Main_slider Είδα: το Alvin Ailey Dance Theater στο Μέγαρο Υψηλής αισθητικής σύνθεση χορογραφιών από έναν οργανισμό με μεγάλη ιστορία. Main_marlene_monteiro_freitas_site_8_of_ivory_and_flesh_photo_herve_veronese_centre_pompidou-1 Είδα: τo «Of ivory and flesh» σε χορογραφία Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας Η πιο εκκεντρική περφόρμανς του Φεστιβάλ (έως τώρα) με μια δαιμόνια ομάδα πρωταγωνιστών. Main_main_akram_khan_xenos__dsc4017_2_nicol_vizioli Είδα: το «Xenos» σε χορογραφία και σκηνοθεσία Ακραμ Καν Ενα θαυμάσιο ρέκβιεμ με διαστάσεις έπους για το τέλος του ανθρώπου. Main_%ce%92%ce%91%ce%98%ce%a5%ce%a3_%ce%91%ce%9d%ce%91%ce%a3%ce%a4%ce%95%ce%9d%ce%91%ce%93%ce%9c%ce%9f%ce%a3dsc_3039_f_sm Παίρνοντας στην πρόβα έναν «Βαθύ Αναστεναγμό» με την ομάδα ΓΑΒ Μία παράσταση χορού εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Dolce Agonia» της Καναδής Nancy Huston.
#load_content_with_ajax