Χορός | Νέα

Όταν δύο άντρες ερωτεύονται στο... μπαλέτο 18 Οκτωβρίου 2017

Το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης τοποθετεί δύο άντρες στο κεντρικό ζευγάρι κλασσικού χορευτικού έργου.

Μία λευκή γυναίκα χορεύει με τις πουέντ και ένας άντρας τη στηρίζει σηκώνοντάς την στον αέρα. Αυτή είναι η τυπική εικόνα του πρωταγωνιστικού ζευγαριού που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε σχεδόν μπαλέτο του κόσμου.

Μία από τις πιο παραδοσιακές μορφές τέχνης, το μπαλέτο μπορεί να έχει παντρευτεί ανά καιρούς με διάφορες μορφές σύγχρονου χορού, αλλά όταν πρόκειται για ένα έργο κλασσικού χορού, οι συνήθειες χρόνων παραμένουν σταθερές και ακλόνητες. Και αυτό γιατί οι βαθιές αλλαγές στο χώρο του μπαλέτου έρχονται εξαιρετικά αργά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πρόσφατα επέτρεψαν να αναδυθεί η πρώτη έγχρωμη prima ballerina μέσα στην 75χρονη ιστορία του American Ballet Theater – η  Misty Copeland στέφθηκε η πρώτη αφραμερικανή πρώτη -μπαλαρίνα που υπήρξε ποτέ. Ούτε ότι μόλις φέτος παρουσιάστηκαν επί σκηνής δύο άντρες χορευτές να ερμηνεύουν ένα ερωτευμένο ζευγάρι.
Συγκεκριμένα, οι Taylor Stanley και Preston Chamblee ερμήνευσαν ένα pas de deux - χορό για δύο– στο ρομαντικό μπαλέτο "Not Our Fate" για το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης (σε χορογραφία της Lauren Lovette). Και το αποτέλεσμα, κατά κοινή ομολογία όσων παραβρέθηκαν, ήταν εξαιρετικό. Μέχρι τώρα αυτά τα ρομαντικά ντουέτο ερμηνεύονταν παραδοσιακά και αποκλειστικά από μία γυναίκα και έναν άνδρα. Αλλά όπως φαίνεται, η ώρα για αλλαγή έχει έρθει.

«Είναι καιρός να υπάρξουν νέοι ρόλοι στο μπαλέτο, όπου δυο άνδρες θα μπορούν να ερωτευτούν ελεύθερα» σχολιάζει ο χορευτής και χορογράφος Justin Peck, ο οποίος μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε μία αλλαγή στο κάστινγκ του έργου του "The Times Are Racing". Στον κεντρικό ρόλο που μέχρι σήμερα ερμήνευαν μόνο γυναίκες, θα εμφανισθεί ο χορευτής Taylor Stanley. «Αλλά ήρθε η ώρα και για μια γυναίκα να της δοθεί η ευκαιρία να καθοδηγεί μία ομάδα 20 χορευτών με άνδρες και γυναίκες», συμπληρώνει ο Peck σχετικά με το έργο που παρουσιάζεται στο New York City Ballet.

Λενιώ Αλεξίου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_since_she_press_conference_andreas_simopoulos_(1)_p Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Υπόσχομαι να γίνω πιο ιερόσυλος στο μέλλον» Διαβάστε τι είπε ο σπουδαίος χορογράφος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Main_%ce%9b%ce%af%ce%bc%ce%bd%ce%b7_%cf%84%cf%89%ce%bd_%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bd%cf%89%ce%bd_%ce%9a%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ae_%ce%9c%cf%80%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82_%ce%91%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b5%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b7_-_%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%93%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82_%ce%93%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%82 4 παραστάσεις χορού που πρέπει να δείτε! Ενδιαφέρουσες και πολύ αξιόλογες παραστάσεις χορού ανεβαίνουν την περίοδο αυτή στην Αθήνα. Main_schlemmer-1 Ο Μεσοπόλεμος στη Γερμανία: Η σχολή του «Μπαουχάουζ» Στόχος της σχολής ήταν να εισάγει νέες, πρωτοποριακές ιδέες τόσο στο χώρο της αρχιτεκτονικής, όσο και των παραστατικών τεχνών. Main_%ce%a1%ce%91%ce%99%ce%91_%ce%a4%ce%a3%ce%91%ce%9a%ce%97%ce%a1%ce%99%ce%94%ce%97_ Ένα πρωτοποριακό σεμινάριο έρχεται στο θέατρο Χώρος Στις 8, 15 & 22 Δεκεμβρίου Main_08 Η Μαρία Γοργία αναζητά εθελοντές για τις «Δικογραφίες στο Κατάστρωμα» Σύντομος χρόνος προβών που δε θα ξεπεράσει τις 20 ώρες συνολικά! Main_a_line_supreme_(c)_boshua_0379 Όταν η γραμμική κίνηση της καθημερινότητας γίνεται χορός Σε σύλληψη–χορογραφία του Αndrea Rama.
#load_content_with_ajax