Χορός | Νέα

Η Αφρική που δε γνωρίζουμε 20 Οκτωβρίου 2017

Μία παράσταση σύγχρονου χορού αναδεικνύει την χαρισματική φιγούρα του Νιγηριανού ακτιβιστή και μουσικού Φέλα Κούτι.

Ο Φέλα Κούτι αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Ακτιβιστής και μουσικός από τη Νιγηρία, δημιούργησε μέσα στη δεκαετία του ’70 το Afrobeat, ένα δικό του στυλ μουσικής που συνδυάζει τη φανκ, την τζαζ και τα αφρικανικά ιδιώματα με έμφαση στα κρουστά. Μέσα από τη μουσική του αντιστάθηκε εναντίον του καταπιεστικού καθεστώτος της χώρας του, με τρομερές συνέπειες: συνελήφθη πάνω από 200 φορές και υπέστη βασανισμούς και φυλακίσεις, Ωστόσο, δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει πολιτικοποιημένους στίχους και επαναστατική μουσική.
Η παράσταση χορού του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ εμπνέεται από την εκρηκτική προσωπικότητα του Φέλα Κούτι και παραδίδει το πολιτικό έργο του «Kalakuta Republik». Ο τίτλος αναφέρεται στο όνομα της κατοικίας του Φέλα Κούτι στο Λάγος, που με τη σειρά του απηχεί το όνομα του πρώτου κελιού στο οποίο φυλακίστηκε ο ακτιβιστής/μουσικός ως πολιτικός κρατούμενος. Το σκηνικό κάνει μια αναφορά στο The Shrine, το μυθικό ναό-κλαμπ του Φέλα, στο οποίο τραγουδούσε για την ελπίδα και την εξέγερση.
Επτά χορευτές αφηγούνται την Ιστορία ενός τόπου και ενός ανθρώπου μέσα από τα σώματά τους. Ο ηλεκτρισμένος χορός τους επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στον κόσμο – και ιδιαίτερα στην Αφρική- προσπαθώντας να μας μεταφέρει ένα ατόφιο κομμάτι της χώρας τους χωρίς τα συνήθη κλισέ. Η παράσταση χρησιμοποιεί θραύσματα χορού, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή και την ελευθερία, ανιχνεύοντας την ταυτότητα μίας Αφρικής που ψάχνει να βρει τη θέση της μέσα στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο.

Ο χορογράφος της παράστασης Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό με συνεργασίες στη δύση τον Alain Platel και τους Les Ballets C de la B, ανάμεσα σε άλλους. Μέσα από τη δουλειά του προσπαθεί να γεφυρώσει την παράδοση της χώρας του με τον δυτικό πολιτισμό, να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.

Η παράσταση «Kalakuta Republik» θα παιχτεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 25-27 Οκτωβρίου (στις 21:00).

Λενιώ Αλεξίου

Φωτογραφίες

Info

25 Οκτωβρίου 2017
ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210 900 5 800
Website: http://www.sgt.gr/gre
Έως 27 Οκτωβρίου, στις 21:00. Μικρή Σκηνή, Στέγη Κανονικό: 7, 15 €. Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12 €. Παρέα 10+ άτομα: 10 €. Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €. Ανεργίας, AMEA: 5 € | Συνοδός AMEA: 10 €

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_since_she_press_conference_andreas_simopoulos_(1)_p Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Υπόσχομαι να γίνω πιο ιερόσυλος στο μέλλον» Διαβάστε τι είπε ο σπουδαίος χορογράφος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Main_%ce%9b%ce%af%ce%bc%ce%bd%ce%b7_%cf%84%cf%89%ce%bd_%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bd%cf%89%ce%bd_%ce%9a%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ae_%ce%9c%cf%80%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82_%ce%91%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b5%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b7_-_%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%93%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82_%ce%93%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%82 4 παραστάσεις χορού που πρέπει να δείτε! Ενδιαφέρουσες και πολύ αξιόλογες παραστάσεις χορού ανεβαίνουν την περίοδο αυτή στην Αθήνα. Main_schlemmer-1 Ο Μεσοπόλεμος στη Γερμανία: Η σχολή του «Μπαουχάουζ» Στόχος της σχολής ήταν να εισάγει νέες, πρωτοποριακές ιδέες τόσο στο χώρο της αρχιτεκτονικής, όσο και των παραστατικών τεχνών. Main_%ce%a1%ce%91%ce%99%ce%91_%ce%a4%ce%a3%ce%91%ce%9a%ce%97%ce%a1%ce%99%ce%94%ce%97_ Ένα πρωτοποριακό σεμινάριο έρχεται στο θέατρο Χώρος Στις 8, 15 & 22 Δεκεμβρίου Main_08 Η Μαρία Γοργία αναζητά εθελοντές για τις «Δικογραφίες στο Κατάστρωμα» Σύντομος χρόνος προβών που δε θα ξεπεράσει τις 20 ώρες συνολικά! Main_a_line_supreme_(c)_boshua_0379 Όταν η γραμμική κίνηση της καθημερινότητας γίνεται χορός Σε σύλληψη–χορογραφία του Αndrea Rama.
#load_content_with_ajax