ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Χορός | Νέα

Η Πειραιώς 260 «καταλαμβάνεται» από χορό! 03 Ιουλίου 2019

Η Στεριανή Τσιντζιλώνη, που επιμελείται την Ημέρα Χορού, μίλησε στο www.tospirto.net

Η Πειραιώς 260 για μια ακόμα φορά «καταλαμβάνεται» από τον χορό. Μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη απόπειρα στο περσινό Φεστιβάλ, το εγχείρημα συνεχίζεται. Εναλλακτικές μορφές παρουσίασης, συλλογικές δράσεις, χορευτικές εμπειρίες και καλλιτεχνικά πειράματα δημιουργούν έναν χώρο συνάντησης, διαλόγου και συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού.

Η Στεριανή Τσιντζιλώνη, που επιμελείται την Ημέρα αυτή Χορού μίλησε στο www.tospirto.net και εξήγησε τι θα δούμε:  

«Η Ημέρα Χορού ξεκίνησε πρώτη φορά πέρυσι και η βασική της φιλοδοξία είναι να δημιουργήσει ένα πεδίο συνάντησης του χορού και του κοινού μέσα από εμπειρίες που θα ξεπερνούν τη συνηθισμένη μορφή της παράστασης. Οι λόγοι για μια τέτοια επιλογή είναι πολλοί. Να αναδειχθεί το εύρος, η ποικιλία και η πολυμορφία των μορφών και των σύγχρονων πρακτικών του χορού  που μπορεί να περιλαμβάνουν θεωρητικές συζητήσεις, δημιουργικά workshops, βιωματικές δράσεις, συμμετοχικές ασκήσεις ή ό,τι άλλο. Να καταστήσουν τη σχέση των ανθρώπων του χορού με το κοινό πιο ανοιχτή, πιο ισότιμη και διαλογική. Να αποτελέσει  για τους ίδιους τους καλλιτέχνες του χορού μια αφορμή αναστoχασμού και διερεύνησης των τρόπων και των μέσων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν, με έναν άμεσο, εποικοδομητικό, ίσως και παιγνιώδη τρόπο που θα αναδεικνύει την ευχαρίστηση που χαρίζει η τέχνη και θα προσφέρεται σαν ‘δώρο’ σε όποιον επιλέξει να βρεθεί στη δράση. Η φιλοσοφία της Ημέρας είναι δηλαδή η προσφορά, η συνδιαλλαγή και η ομαδικότητα.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μάθημα σύγχρονου χορού με στοιχεία κουνγκ-φου για παιδιά δημοτικού με την Ιωάννα Τουμπακάρη και ένα μάθημα αφρικάνικου χορού με ζωντανά κρουστά για άτομα με και χωρίς αναπηρία με τη Στέλλα Σπύρου. Υπάρχει  επίσης ένα θεωρητικό εργαστήριο-συζήτηση με τίτλο Χορογραφικά Αποτυπώματα στο οποίο θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τις πρακτικές και τις έννοιες της χορογραφίας στην Ελλάδα. Η ιδέα και η επιμέλεια της δράσης είναι της Ελενας Νοβάκοβιτς και της Ροδιάς Βόμβολου και εκτός από το κοινό θα παρευρίσκονται οι χορογράφοι/χορευτές  Μαρία Γοργία, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Ίρις Καραγιάν, Δημήτρης Μυτιληναίος, Νεφέλη Αστερίου και οι θεωρητικοί του χορού και δραματουργοί Τάσος Κουκουτάς, Μπετίνα Παναγιωτάρα και Στεριανή Τσιντζιλώνη.  Μια παρουσίαση του εκπαιδευτικού/καλλιτεχνικού προγράμματος Return Trip, θα δώσει την ευκαιρία για συζήτηση των δυσκολιών και απαιτήσεων μετάβασης από τη σπουδή στην επαγγελματική ζωή ενός χορευτή.
Συμμετέχουν ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Χορού Aterballetto (Ιταλία), οι χορογράφοι Χρήστος Παπαδόπουλος, Πατρίσια Απέργη και έλληνες και ιταλοί χορευτές. υπότροφοι του προγράμματος Agora Coaching Project.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παιγνιώδη παρουσίαση έξι χορογράφων που καλούνται να απαντήσουν σε κοινές ερωτήσεις για τους ίδιους και το έργο τους έχοντας ο καθένας δέκα λεπτά  χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, τραγούδι ή ό,τι άλλο μπορούν. Οι συμμετέχοντες είναι οι Αναστασία Βαλσαμάκη, Βιτόρια Κοτσάλου, Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου (Άρης & Μάρθα), Μαριέλα Νέστορα, Εύη Σούλη & Κατερίνα Φώτη (Στέρεο Νερό), και Κώστας Τσιούκας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

11.00 – 12.30 Οι Δράκοι που Χορεύουν - Dancing Dragons
για παιδιά από 6-12 ετών
Κινητικό μάθημα με την Ιωάννα Τουμπακάρη
Το παιδί έρχεται σε επαφή με βασικές ιδέες του σύγχρονου χορού ενώ παράλληλα προσεγγίζει ποιότητες του παραδοσιακού κουνγκ φου. Γνωρίζει το σώμα του και τις ποικίλες δυνατότητες του μέσα από ετερογενή στοιχεία με στόχο μια διαφορετική συνειδητοποίηση και έκφραση. Μετακίνηση στον χώρο, μουσικότητα, συντονισμός, ταχύτητα, έκρηξη καθώς και παιχνίδι μας περιμένουν για εξερεύνηση στην Πειραιώς 260!

Η Ιωάννα Τουμπακάρη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε χορό στη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο London Contemporary Dance School. Εχει συνεργαστεί με διάφορους Έλληνες χορογράφους και σκηνοθέτες τα τελευταία 15 χρόνια.
Κατέχει μαύρη ζώνη στο παραδοσιακό κουνγκ φου και πτυχίο προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Η βεβαίωση συναίνεσης για τη συμμετοχή των παιδιών πρέπει να προσκομιστεί συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την ημέρα του σεμιναρίου. Δεν θα γίνουν δεκτές συμμετοχές ανηλίκων χωρίς συναίνεση.

Η παρουσία των συνοδών στον χώρο του σεμιναρίου είναι απαραίτητη.
Για τα μαθήματα είναι απαραίτητη η προεγγραφή στο seminars@greekfestival.gr


13:00 – 15:30 Χορογραφικά Aποτυπώματα / Infinite PotentialsChoreographic Traces
Εργαστήριο
Σύλληψη Ιδέας / Συντονισμός: Έλενα Νοβάκοβιτς & Ροδιά Βόμβολου
Μια ανοιχτή διαδραστική συνάντηση-συζήτηση για τη διερεύνηση της έννοιας και των πρακτικών της σύγχρονης χορογραφίας. Χορογράφοι, θεωρητικοί του χορού, δραματουργοί, επιμελητές, καθώς και θεατές προσκαλούνται να αποτυπώσουν σε έναν «χάρτη» ίχνη χορογραφικών πρακτικών.


Προσκεκλημένοι: Μαρία Γοργία-χορογράφος, ΄Ιρις Καραγιάν-χορογράφος, Ανδρονίκη Μαραθάκη-χορογράφος, Δημήτρης Μυτιληναίος & Νεφέλη Αστερίου-χορογράφοι, χορευτές, Μπετίνα Παναγιωτάρα-θεωρητικός χορού, δημοσιογράφος, δραματουργός, Αναστάσιος Κουκουτάς-κριτικός χορού, δραματουργός, Στεριανή Τσιντζιλώνη-θεωρητικός χορού, σύμβουλος για τον χορό Ε.Φ.
__________________________________________

17:00-18:30 Αφρικάνικος Χορός για άτομα με και χωρίς αναπηρία με τη συνοδεία ζωντανών κρουστών
Κινητικό μάθημα με τη Στέλλα Σπύρου.

Μπορούν να συμμετάσχουν άτομα με προβλήματα κίνησης, όρασης ή ακοής.

Μουσικοί: Ακριβή Μπερδεμπέ, Μαριλίζα-Σμαράγδα Νικολαΐδου
Διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας: Γιώργος Στάθης
___________________________________________

19:00 – 21:00 Return Trip
Παρουσίαση του εκπαιδευτικού/καλλιτεχνικού προγράμματος
Τί γίνεται μετά την αποφοίτηση από μια επαγγελματική σχολή χορού; Ποιές οι ανάγκες και οι απαιτήσεις για τη μετάβαση από τη σπουδή στην επαγγελματική ζωή ενός χορευτή; Ο Gigi Cristoforetti, διευθυντής του ιταλικού Εθνικού Ιδρύματος Χορού / Aterballetto, ο Fabio Ferretti, μάνατζερ του προγράμματος Return Trip, ο Enrico Morelli, επιμελητής του Agorà Coaching Project, και οι Χρήστος Παπαδόπουλος και Πατρίσια Απέργη, χορογράφοι, παρουσιάζουν το πρόγραμμα Return Trip και συζητούν με το κοινό. Συμμετέχουν ιταλοί και έλληνες χορευτές, υπότροφοι του προγράμματος Agora Coaching Project.

Μια συνεργασία του Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto, του MM Contemporary Dance Company και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Το Return Trip εντάσσεται στο πρόγραμμα ≪Tempo Forte Italia – Ελλάδα 2019≫, μια πρωτοβουλία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων της Ιταλίας, Γενική Διεύθυνση Θεαμάτων

_____________________________________________

21:30 – 22:30 Γνωριμία με χορογράφους – μια διαφορετική παράσταση
Κοινές ερωτήσεις, συγκεκριμένος χρόνος, διαφορετικά υλικά.
Μετά την περσινή πετυχημένη απόπειρα, το πείραμα συνεχίζεται!
Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με Έλληνες σύγχρονους χορογράφους μέσα από μια οργανωμένη, παιγνιώδη «παράσταση».

Συμμετέχοντες χορογράφοι: Αναστασία Βαλσαμάκη, Βιτόρια Κοτσάλου, Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου (Άρης & Μάρθα), Μαριέλα Νέστορα, Εύη Σούλη & Κατερίνα Φώτη (Στέρεο Νερό), Κώστας Τσιούκας.
___________________________________________

Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις χορού
Για τα μαθήματα είναι απαραίτητη η προεγγραφή στο 
seminars@greekfestival.gr

Γεωργία Οικονόμου

Info

08 Ιουλίου 2019
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Πειραιώς 260, Ταύρος
Τηλ.: 210-9282900 / 210-4838739

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_sutra_0078_credit_andree_lanthier Sutra: 19 Σαολίν πολεμιστές και 21 ξύλινα κιβώτια στο Νιάρχος Η βραβευμένη συνεργασία του χορογράφου Sidi Larbi Cherkaoui, του γλύπτη Antony Gormley και 19 Σαολίν πολεμιστών-μοναχών από την Κίνα στην Ελλάδα. Main_siren_photo_paul_kolnik_5 Ο Pontus Lidberg μάς παρασύρει χορευτικά με το Siren Tην Κυριακή 28 Ιουλίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Main_marco_da_silva_ferreira_brother_jose_caldeira Γιατί τελικά χορεύουμε μαζί; Στις 29 και 30 Ιουνίου. Main_slider Tι θα δούμε το πρώτο τριήμερο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Kader Attou, Josef Nadj και Κabinet K θα δηλώσουν παρόντες. Main_omar_rajeh_minaret_stephan_floss Ομάρ Ρατζέχ και Μάρκο ντα Σίλβα Φερρέιρα «χορεύουν» στην Πειραιώς Δύο πραγματικά ξεχωριστές παραστάσεις χορού. Main_img_3478 6+1 λόγοι για να δείτε το Lord of the Dance Την Τετάρτη 19 Ιουνίου στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.
#load_content_with_ajax