ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Χορός | Πρόσωπα

Anamnesis: Η Αποστολία Παπαδαμάκη «συναντά» το σύμπαν της Δήλου 10 Σεπτεμβρίου 2019

Η χορογράφος μιλά στο www.tospirto.net,

«Η κινητήριος δύναμη της «Anamnesis» είναι η αντίληψη του Πλάτωνα, «το σώμα είναι ο ναός της ψυχής» και σε συνδυασμό με την πλατωνική έννοια της Ανάμνησης, κάθε γνώση έρχεται από τις Ιδέες που βρίσκονται σε έναν υπερουράνιο τόπο, οι οποίες στον γήινο κόσμο αποτυπώνονται μέσω της «ενθύμησης» και απεικονίζονται σε αρχετυπικές κινήσεις, ήχους και λέξεις.
Η «Anamnesis» συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα, στοχεύει στο να ενεργοποιήσει διαφορετικά πεδία αντίληψης και αναφέρεται στην μυθολογία και την Ιστορία έτσι, ώστε να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη, να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης δυναμικότητας και να αμφισβητήσει τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της ίδιας της φύσης των ιδεών, των σκέψεων και της ύπαρξής μας.  Χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα του πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, η κίνηση εμπνέεται από τη Φιλοσοφία και τη Γλυπτική, η Μουσική από τα Μαθηματικά και την Αρχιτεκτονική κι ο λόγος συνδυάζει την πραγματικότητα με τη μη πραγματικότητα των Ονείρων. Αναφερόμαστε ταυτόχρονα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να διερευνήσουμε τις καταστάσεις αρμονίας και δόμησης της συλλογικής μνήμης».

Κάπως έτσι η Αποστολία Παπαδαμάκη θα υποδεχθεί τους θεατές που θα φτάσουν στη Δήλο. Εκεί όπου  η έρευνα, η ιστορία, ο χορός, το  θέατρο και η μουσική θα δημιουργήσουν ένα υπέροχο έργο σύγχρονης τέχνης. Εκεί όπου όλοι οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί που επελέγησαν θα διαδραματίσουν έναν ζωτικό ρόλο στην σύνθεση της παράστασης, εργαζόμενοι πάνω στην τεχνική της μεταστοιχείωσης και την υπέρβασης. Εμείς μπήκαμε στον υπερβατικό της κόσμο λίγο πριν το ταξίδι στη Δήλο και μάθαμε να ονειρευόμαστε, να ελπίζουμε και να ζούμε.. εκ των έσω.

Πώς φτάσαμε στην  «Αnamnesis;»
To 2014 ξεκίνησα να κάνω ολονύκτιες παραστάσεις ύπνου και ονείρων. Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη να δημιουργήσω παραστάσεις στις οποίες το κοινό δεν θα κάθεται σε μία καρέκλα, ήθελα συμμετοχικές παραστάσεις. Εκεί όπου οι θα είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν, να βιώσουν και να ενωθούν μέσω μιας μυσταγωγικής διαδικασίας. Την ίδια στιγμή επιθυμούσα να δημιουργήσω μία  παράσταση που θα έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν ότι έχουμε πολλά κοινά μεταξύ μας. Με τον καιρό ένιωσα τα πλεονεκτήματα  αυτού του εγχειρήματος που δεν σταματούσε να δυναμώνει.  Αν αναλογιστώ τον τρόπο που ξεκίνησε θα θυμηθώ ένα όνειρο που έβλεπα επί έξι μήνες.  Ήταν το ίδιο κάθε φορά. Πετούσα και από εκεί ψηλά έβλεπα, μέσα από τα μάτια του αετού, όλη την Ελλάδα. Έβλεπα μόνο Αρχαιολογικούς χώρους, ναούς, θέατρα, βωμούς και κανένα άλλο κτίριο. Κάπως έτσι πήρα την απόφαση να τολμήσω και επιθυμούσα να κάνω μία τριλογία παραστάσεων ύπνου και ονείρων σε αρχαιολογικούς χώρους  ξεκινώντας από τον Απόλλωνα. Αυτή ήταν η αρχή. Η Δήλος, αυτό που γίνεται τώρα, ήταν στα σχέδια πριν από την πρώτη παράσταση. Όμως ήταν και παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα. Εδώ όλα είναι πολύ δύσκολα αφού έχουμε ένα τεράστιο νησί όπου συναντιούνται  πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί και πολλές θρησκείες. Είναι ένα πνευματικό κέντρο του αρχαίου κόσμου αλλά είναι ένας παράδεισος, μία γη ένας τόπος όπου οι άνθρωποι ήταν- ανέκαθεν- ευτυχισμένοι. Η προετοιμασία και ο δρόμος προς την «Anamnesis» είναι κάτι που με κάνει να ενθουσιάζομαι και να ανυπομονώ 

Πώς αντιδρά το κοινό σε κάτι τόσο ιδιαίτερο που απαιτεί αφοσίωση και τι να περιμένει στη Δήλο; 
Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να νιώσει ότι είναι μέρος μιας πνευματικής κοινωνίας που τιμάει την ιστορία της, τον πλούτο της χώρας μέσω της σύγχρονης τέχνης και όχι της αναβίωσης. Μπορούμε να εμπνευστούμε από το παρελθόν και να δημιουργήσουμε εκ νέου κάτι με μεγάλη αξία. Την ίδια στιγμή νιώθω ότι ο άνθρωπος θέλει – με κάποιο τρόπο- να συνδεθεί με την φύση. Στην παράστασή μας υπάρχει η πανσέληνος στο νησί της Δήλου, το περπάτημα ανάμεσα στα Αρχαία με τη μουσική και τους χορευτές, τους τραγουδιστές σαν μέρος της πέτρας και του τόπου και κάπως έτσι θα ξυπνήσουν μνήμες. Υπάρχει και ένα δρώμενο με κυκλικό χορό ή περπάτημα και μετά θα δοθεί- σε αυτούς που θα βρεθούν εκεί-  η ευκαιρία να δουν το φεγγάρι ακίνητοι. Εν συνεχεία θα διαβάσουμε τα όνειρα όλων. Η πρόθεσή μου για αυτό που θα ζήσει κάποιος είναι η μέθεξη που θα προκύψει μέσω της συνύπαρξης όλων αυτών των ξεχωριστών στιγμών.

Πόση μέθεξη κρύβει η εποχή μας;
Είναι η εποχή που βγαίνουμε από έναν  διαφορετικό  μεσαίωνα σε σχέση με το πνεύμα και τη σύνδεση με την ιστορία. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε ένα καλό την πνευματικότητα και τη συναίσθηση του ανθρώπου. Αρχίσαμε να βλέπουμε ότι η ευτυχία δεν προέρχεται από τα υλικά αγαθά αλλά από αγαθά που προκύπτουν μέσω της ανθρώπινης επαφής

Στη δική σας ζωή τι «γεννάει» ερεθίσματα;
Είμαι μητέρα ενός 16χρονου παιδιού. Είμαι αδερφή, σύζυγος, κόρη . Δεν είμαι κλεισμένη σε ένα δωμάτιο όπου ονειρεύομαι-αποκομμένη από τον έξω κόσμο- να κάνω τέχνη. Ζω την ζωή ενός μεσοαστού Έλληνα, πηγαίνω στη λαϊκή, μαγειρεύω , καθαρίζω στο σπίτι μου και εν μέσω αυτών θέλω να βρίσκω χρόνο να κάνω έρευνα, να δουλεύω, να δημιουργώ και να κάνω πρόβες. Προσπαθώ να επιβιώσω, δουλεύω για να ζω, αυτή είναι η καθημερινότητα και τα ερεθίσματα. Ό,τι κάνω δεν αποκόπτεται από την πνευματική και καλλιτεχνική μου πορεία. Ακούω τη μουσική της Δήλου την ώρα που σκουπίζω και σφουγγαρίζω το σπίτι μου

Ποιο δώρο σας έχει δώσει η ζωή;
Έχω λάβει δύο μεγάλα δώρα. Το ένα είναι ο γιος μου με τον οποίο δεν τα βγάζω πέρα και με φέρνει αντιμέτωπη με τα πιο δύσκολα πράγματα, κάπως έτσι γίνεται και είναι ο μεγάλος μου «δάσκαλος». Το δεύτερο δώρο είναι η καλλιτεχνική έμπνευση. Μεγάλωσα στην Αλεξανδρούπολη, δεν μεγάλωσα στην Αθήνα και ξεκίνησα χορό στα 21 μου χρόνια. Από πολύ μικρή ήξερα ότι ήθελα να γίνω χορογράφος. Η καλλιτεχνική έμπνευση ήταν εξ αρχής εκεί και δεν με έχει εγκαταλείψει ούτε για μια στιγμή 

Ποια είναι η πιο μεγάλη σας επιθυμία;
Η πιο μεγάλη μου επιθυμία  είναι να μπορούμε-σαν χώρα- να είμαστε αυτόνομοι, ανεξάρτητοι και ελεύθεροι.. και στο πνεύμα αλλά και στο υλικό μας κομμάτι, είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε

Ένα όνειρο για το τέλος, ένα φυλαχτό, μια εικόνα;
Είναι αυτό που είπα και πριν. Το όνειρο του να πετάω σαν αετός και να βλέπω από εκεί ψηλά οποιαδήποτε κατάσταση. Να βλέπω τη μεγάλη εικόνα μακριά από τα καθημερινά προβλήματα. 


Anamnesis
The Dream and Sleep Performance series
Παράσταση Χορού, Μουσικής και Ονείρων
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, Πανσέληνος, 18:00 -23:30
Δ η λ ο ς
Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία
Αποστολία Παπαδαμάκη

Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο με ονομαστική κράτηση θέσης. Οι θεατές είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους προς και από την Δήλο ονομαστικά.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι θεατές πριν δηλώσουν συμμετοχή:
Θα πρέπει να βρίσκεστε στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 17:00 στο περίπτερο της DelosTours για να πάρετε το ονομαστικό σας εισιτήριο. Το πλοίο που θα κάνει το έκτακτο δρομολόγιο για την παράσταση αναχωρεί στις 17.30. Κόστος ακτοπλοϊκού εισιτηρίου: 20€ με επιστροφή. Το πλοίο αναχωρεί από την Δήλο για την Μύκονο στις 12 τα μεσάνυχτα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 30’.
Να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια, η παράσταση είναι περιπατητική και οι δράσεις της απλώνονται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου.
Φροντίστε να είστε ντυμένοι ανάλογα με τι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη τη μέρα. Να έχετε μαζί σας επιπλέον ένα φακό, νερό και ένα ύφασμα για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε στο τελευταίο μέρος της παράστασης. Παρακαλούμε να αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ρυπάνει το περιβάλλον της Δήλου.
Προαιρετικά, μπορείτε να φέρετε καταγεγραμμένο ένα όνειρο σας. Καλό θα είναι να μην υπερβαίνει τη μισή σελίδα και να είναι τυπωμένο με μεγάλη και ευκρινή γραμματοσειρά.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδραστική παράσταση «ANAMNESIS» είναι διαθέσιμες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στο www.apostoliapapadamaki.com

Γιώργος Βλαχογιάννης

Info

14 Σεπτεμβρίου 2019
Δήλος.

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_%ce%9f%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1_griffon_kaos_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b1_%ce%a3%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7_(3) Η ομάδα Griffon μιλά για το Kaos που φέρνει στη Μικρή Επίδαυρο «Ποιοι είμαστε; Είμαστε το παρελθόν μας; Μήπως μας βολεύει να είμαστε το παρελθόν μας; Είμαστε το παρόν που κουβαλάει ένα υπέρλαμπρο παρελθόν; Είμαστε απομεινάρια αυτού του παρελθόντος; Τώρα τι είμαστε;» Main_25kdf_kabinet_k_invisible_3716_%c2%a9_kurt_van_der_elst Kabinet K: Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους; Οι συντελεστές της ομάδας μιλούν στο www.tospirto.net. Main_25kdf_ccn_de_la_rochelle___cie_accrorap_%e2%80%93_kader_attou_the_roots_1_%c2%a9_mirabel_white Συνέντευξη: Ο Kader Attou αναζητά τις ρίζες και τη σωματική του μνήμη στην Καλαμάτα «Το "Τhe Roots" είναι μια ερώτηση σχετική με το τι είναι hip hop». Main_25kdf_le_galactik_ensemble_optraken_9_%c2%a9_nicolas_martinez Le Galactik Ensemble: Εξερευνώντας τη σύγχρονη παθητικότητα με... ακροβατικά «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο και να ισορροπήσουμε στη γραμμή του χιούμορ και της σκληρότητας των εικόνων για να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη ποίηση, αλλά και μία πλουραλιστική ανάγνωση». Main_photo_2 Θα γίνουμε τελικά Άνθρωποι; Η Ελένη Παπαϊωάννου μιλά για τη νέα της παράσταση.
#load_content_with_ajax