ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Χορός | Πρόσωπα

Ρούντολφ Νουρέγιεφ: δέκα εξομολογήσεις από τον επαναστάτη του χορού 02 Αυγούστου 2013

«Τα πόδια μου είναι σκυλιά».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Επαναστάτης του χορού με κλασσική παιδεία μπαλέτου, ο ρώσος Ρούντολφ Νουρέγιεφ, παρόλο που ξεκίνησε μεγάλος το… «άθλημα», κατάφερε να διαπρέψει όσο λίγοι. Ιδιοφυής, με σκληρή πειθαρχία και εκρηκτική ενέργεια, ο Νουρέγιεφ εκδιώχτηκε από το κομμουνιστικό κράτος λόγω της εριστικής του στάσης και με αφορμή την εξορία του, άρχισε να χορεύει σε όλες τις μεγάλες πόλεις τους εξωτερικού, όπου δοξάστηκε εξίσου από το κοινό. Συνεργασία-σταθμός της καριέρας του, η κατά 19 χρόνια μεγαλύτερή του βρετανίδα μπαλαρίνα Margot Fonteyn. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές όλων των εποχών και χορευτική ιδιοφυία, που τις δεκαετίες του ’60 και ’70, άλλαξε οριστικά το τοπίο της τέχνης της Τερψιχόρης. Πέθανε το 1993 δουλεύοντας μέχρι τελευταία στιγμή.

1.«Ένα pas de deux είναι διάλογος αγάπης. Πώς μπορεί να υπάρξει διάλογος, εάν ο ένας σύντροφος είναι χαζός;»

2. «Τα πόδια μου είναι σκυλιά».

3. «Ζεις για όσο διάστημα χορεύεις».

4. «Τεχνική είναι κάτι στο οποίο καταφεύγεις όταν σου τελειώνει η έμπνευση».

5. «Πραγματικά πρέπει να χορεύω συχνά, και γι’ αυτό ταξιδεύω. Αν δεν το κάνω, θα καταρρεύσω».

6. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο χορός, και πριν μαραθεί από το σώμα μου, θα συνεχίσω να χορεύω μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία σταγόνα».

7. «Ο μόνος κριτικός είναι το γεμάτο θέατρο».

8. «Φυσικά και έχω προσωπική ζωή».

9. «Δεν με νοιάζει αν η Margot είναι η Νταμ της βρετανικής αυτοκρατορίας ή κάποια χρόνια μεγαλύτερή μου. Για μένα αντιπροσωπεύει την αιώνια νεότητα - υπάρχει μια απόλυτη μουσική ποιότητα στο όμορφο σώμα της και το χορευτικό της αποτύπωμα. Επειδή είμαστε ειλικρινείς και ταλαντούχοι, μια έντονη “αφηρημένη” αγάπη γεννιέται μεταξύ μας κάθε φορά που χορεύουμε μαζί».

10. «Προσεγγίζω τον χορό από μια διαφορετική οπτική από ό,τι εκείνοι που άρχισαν να χορεύουν 8 ή 9 χρονών. Όσοι έχουν μελετήσει από την αρχή την τέχνη τους, δεν αμφισβητούν τίποτα».

Διαβάστε επίσης:

 

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Anamnesis: Η Αποστολία Παπαδαμάκη «συναντά» το σύμπαν της Δήλου Η χορογράφος μιλά στο www.tospirto.net, Main_%ce%9f%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1_griffon_kaos_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b1_%ce%a3%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7_(3) Η ομάδα Griffon μιλά για το Kaos που φέρνει στη Μικρή Επίδαυρο «Ποιοι είμαστε; Είμαστε το παρελθόν μας; Μήπως μας βολεύει να είμαστε το παρελθόν μας; Είμαστε το παρόν που κουβαλάει ένα υπέρλαμπρο παρελθόν; Είμαστε απομεινάρια αυτού του παρελθόντος; Τώρα τι είμαστε;» Main_25kdf_kabinet_k_invisible_3716_%c2%a9_kurt_van_der_elst Kabinet K: Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους; Οι συντελεστές της ομάδας μιλούν στο www.tospirto.net. Main_25kdf_ccn_de_la_rochelle___cie_accrorap_%e2%80%93_kader_attou_the_roots_1_%c2%a9_mirabel_white Συνέντευξη: Ο Kader Attou αναζητά τις ρίζες και τη σωματική του μνήμη στην Καλαμάτα «Το "Τhe Roots" είναι μια ερώτηση σχετική με το τι είναι hip hop». Main_25kdf_le_galactik_ensemble_optraken_9_%c2%a9_nicolas_martinez Le Galactik Ensemble: Εξερευνώντας τη σύγχρονη παθητικότητα με... ακροβατικά «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο και να ισορροπήσουμε στη γραμμή του χιούμορ και της σκληρότητας των εικόνων για να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη ποίηση, αλλά και μία πλουραλιστική ανάγνωση». Main_photo_2 Θα γίνουμε τελικά Άνθρωποι; Η Ελένη Παπαϊωάννου μιλά για τη νέα της παράσταση.
#load_content_with_ajax