ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Χορός | Πρόσωπα

Πίνα Μπάους: δέκα εξομολογήσεις της θρυλικής χορογράφου 06 Αυγούστου 2013

«Χορέψτε, χορέψτε, γιατί χανόμααστε».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Αρκεί μόνο να δεις μία σκηνή από τις παραστάσεις της Πίνα Μπάους και αμέσως καταλαβαίνεις. Συναισθηματική, με χιούμορ, άψογη δεξιοτέχνης χωρίς περιθώρια λάθους, χορεύτρια σε όλα τα μεγέθη, «χρώματα» και ηλικίες, οι δουλειές της χτυπούσαν φλέβα μέσα σου, την πιο ανθρώπινη και προσωπική. Με ένα τσιγάρο πάντα στο χέρι και με έδρα της το μικρό και βιομηχανικό Βούπερταλ, κατάφερε να οραματιστεί και να διαμορφώσει όλο το μέλλον του σύγχρονου χορού. Οι δουλειές της ήταν σαν την ίδια, τίποτα το περιττό, τίποτα το μη ουσιώδες. Σαν μία πνευματική φιγούρα αλλά και σαν πειθαρχημένη μπαλαρίνα, αφιερώθηκε ολόψυχα στον χορό για να καταφέρει να μας χαρίσει μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις του 20ού αιώνα.


1.«Όταν άρχισα να χορογραφώ, ποτέ δεν σκεφτόμουν μία παράσταση ως χορογραφία, αλλά ως έκφραση συναισθημάτων».

2. «Δεν ξέρω πού σταματά ένα πράγμα και πού αρχίζει ένα άλλο, και δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Θα περιόριζε τη δουλειά μου, αν ήμουν πολύ αναλυτική».

3. «Ο χορός είναι κάτι διαφορετικό από την τεχνική».

4. «Όταν δημιουργείτε ένα νέο έργο, το σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η σύγχρονη ζωή – όχι οι υπάρχουσες μορφές χορού».

5. «Δεν ενδιαφέρομαι για το πώς κινούνται οι άνθρωποι – ενδιαφέρομαι για το  τι τους κάνει να κινηθούν».

6. «Χορέψτε, χορέψτε, γιατί χανόμααστε».

7. «Μου άρεσε να χορεύω, γιατί φοβόμουν να μιλήσω. Όταν κινιόμουν, μπορούσα να αισθανθώ».

8. «Δεν ήθελα να μιμηθώ κανέναν. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω καμία από τις κινήσεις που ήδη γνώριζα».

9. «Οι άνθρωποι θα ρωτήσουν γελώντας: «Πώς πήγε;». Και η απάντηση μου θα ήταν πάντα γελώντας, «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Ravel».

10. «Έχω χορέψει παντού- σε τέντες, σε παραθαλάσσιες σκηνές, σε υπαίθριο φεστιβάλ του Κολοράντο».

Διαβάστε επίσης:

 

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Anamnesis: Η Αποστολία Παπαδαμάκη «συναντά» το σύμπαν της Δήλου Η χορογράφος μιλά στο www.tospirto.net, Main_%ce%9f%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1_griffon_kaos_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b1_%ce%a3%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7_(3) Η ομάδα Griffon μιλά για το Kaos που φέρνει στη Μικρή Επίδαυρο «Ποιοι είμαστε; Είμαστε το παρελθόν μας; Μήπως μας βολεύει να είμαστε το παρελθόν μας; Είμαστε το παρόν που κουβαλάει ένα υπέρλαμπρο παρελθόν; Είμαστε απομεινάρια αυτού του παρελθόντος; Τώρα τι είμαστε;» Main_25kdf_kabinet_k_invisible_3716_%c2%a9_kurt_van_der_elst Kabinet K: Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους; Οι συντελεστές της ομάδας μιλούν στο www.tospirto.net. Main_25kdf_ccn_de_la_rochelle___cie_accrorap_%e2%80%93_kader_attou_the_roots_1_%c2%a9_mirabel_white Συνέντευξη: Ο Kader Attou αναζητά τις ρίζες και τη σωματική του μνήμη στην Καλαμάτα «Το "Τhe Roots" είναι μια ερώτηση σχετική με το τι είναι hip hop». Main_25kdf_le_galactik_ensemble_optraken_9_%c2%a9_nicolas_martinez Le Galactik Ensemble: Εξερευνώντας τη σύγχρονη παθητικότητα με... ακροβατικά «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο και να ισορροπήσουμε στη γραμμή του χιούμορ και της σκληρότητας των εικόνων για να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη ποίηση, αλλά και μία πλουραλιστική ανάγνωση». Main_photo_2 Θα γίνουμε τελικά Άνθρωποι; Η Ελένη Παπαϊωάννου μιλά για τη νέα της παράσταση.
#load_content_with_ajax