Χορός | Πρόσωπα

Πίνα Μπάους: δέκα εξομολογήσεις της θρυλικής χορογράφου 06 Αυγούστου 2013

«Χορέψτε, χορέψτε, γιατί χανόμααστε».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Αρκεί μόνο να δεις μία σκηνή από τις παραστάσεις της Πίνα Μπάους και αμέσως καταλαβαίνεις. Συναισθηματική, με χιούμορ, άψογη δεξιοτέχνης χωρίς περιθώρια λάθους, χορεύτρια σε όλα τα μεγέθη, «χρώματα» και ηλικίες, οι δουλειές της χτυπούσαν φλέβα μέσα σου, την πιο ανθρώπινη και προσωπική. Με ένα τσιγάρο πάντα στο χέρι και με έδρα της το μικρό και βιομηχανικό Βούπερταλ, κατάφερε να οραματιστεί και να διαμορφώσει όλο το μέλλον του σύγχρονου χορού. Οι δουλειές της ήταν σαν την ίδια, τίποτα το περιττό, τίποτα το μη ουσιώδες. Σαν μία πνευματική φιγούρα αλλά και σαν πειθαρχημένη μπαλαρίνα, αφιερώθηκε ολόψυχα στον χορό για να καταφέρει να μας χαρίσει μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις του 20ού αιώνα.


1.«Όταν άρχισα να χορογραφώ, ποτέ δεν σκεφτόμουν μία παράσταση ως χορογραφία, αλλά ως έκφραση συναισθημάτων».

2. «Δεν ξέρω πού σταματά ένα πράγμα και πού αρχίζει ένα άλλο, και δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Θα περιόριζε τη δουλειά μου, αν ήμουν πολύ αναλυτική».

3. «Ο χορός είναι κάτι διαφορετικό από την τεχνική».

4. «Όταν δημιουργείτε ένα νέο έργο, το σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η σύγχρονη ζωή – όχι οι υπάρχουσες μορφές χορού».

5. «Δεν ενδιαφέρομαι για το πώς κινούνται οι άνθρωποι – ενδιαφέρομαι για το  τι τους κάνει να κινηθούν».

6. «Χορέψτε, χορέψτε, γιατί χανόμααστε».

7. «Μου άρεσε να χορεύω, γιατί φοβόμουν να μιλήσω. Όταν κινιόμουν, μπορούσα να αισθανθώ».

8. «Δεν ήθελα να μιμηθώ κανέναν. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω καμία από τις κινήσεις που ήδη γνώριζα».

9. «Οι άνθρωποι θα ρωτήσουν γελώντας: «Πώς πήγε;». Και η απάντηση μου θα ήταν πάντα γελώντας, «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Ravel».

10. «Έχω χορέψει παντού- σε τέντες, σε παραθαλάσσιες σκηνές, σε υπαίθριο φεστιβάλ του Κολοράντο».

Διαβάστε επίσης:

 

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_in_case_of_loss_%c2%a9_mike_rafail_kdf_dsc_5100 In case of loss: Ποια είναι η κατεύθυνση της επιστροφής; Η χορεύτρια - χορογράφος Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και ο μουσικός - συνθέτης Παναγιώτης Μανουηλίδης (Panú) μιλούν στο www.tospirto.net. Main_cinderella_mimoza_koike_jaeyong_an «Σταχτοπούτα» με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο Από την Παρασκευή 21 έως το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο. Main_slider «Με κίνητρο τον αδιάκοπο έρωτά μας με την τέχνη» Η Αντιγόνη Γύρα μιλά για το φετινό «ταξίδι» του Κινητήρα. Main_slider Η Μαρία Γοργία, ο Νίκος Καρούζος κι η ανυπόφορη... ύπαρξη «Σας θέλω λιγάκι τρελούς, να ξεφεύγετε από εκείνα τα εμφιαλωμένα νοήματα της φιλοσοφικής διαλεκτικής, να ξεφεύγετε. Η ζωή δεν έχει πώμα». Main_credit-_jakub_jelen_5 Η αιρετική ομάδα Svalbard Company στήνει ένα αλλοπρόσαλλο τσίρκο Τα μέλη της μιλούν στο www.tospirto.net. Main__car2174 Ένα ζωντανό έργο τέχνης απελευθερωμένο από αναστολές Ο Olivier de Sagazan μιλά στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax