Χορός | Πρόσωπα

Momix: Πώς δημιουργήθηκαν από ένα... ατύχημα! 29 Μαΐου 2018

Ο χορογράφος της ομάδας Moses Pendleton μιλά στο www.tospirto.net.

Έχοντας παρουσιάσει τη δουλειά τους στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, oι ΜΟΜΙΧ επιστρέφουν στην Αθήνα γιορτάζοντας τα 35 χρόνια παρουσίας τους με μία φαντασμαγορική επετειακή παράσταση από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Χορός, ακροβατικά, θέατρο, τσίρκο, βίντεο, ειδικά εφέ – το πολυσυλλεκτικό ύφος των ΜΟΜΙΧ είναι σίγουρα αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Υπό την καθοδήγηση του αναγνωρισμένου και πολυβραβευμένου χορογράφου Moses Pendleton, έχουν συμμετάσχει στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις και φεστιβάλ του κόσμου, με πιο πρόσφατη την παρουσίασή τους στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, ενώ έχουν διακριθεί και με βραβείο Emmy.

Αυτή τη φορά, έχουν δημιουργήσει για το ελληνικό κοινό μια επετειακή παράσταση με τίτλο «VIVA MOMIX» που περιλαμβάνει αγαπημένες χορογραφίες από το ρεπερτόριο της ομάδας, αλλά και φρέσκιες προσθήκες με τη συμβολή τεσσάρων νέων χορογραφιών, οι οποίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

Ο Moses Pendleton αναφέρει στο www.tospirto.net για την  επετειακή αυτή παράσταση: «Καταρχάς, να σας πω πως ο λόγος που επιλέξαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, μια ακόμη φορά, είναι γιατί το ελληνικό κοινό πάντα μας καλοδέχεται, μας αγκαλιάζει και μας αφήνει “υπονοούμενα” ότι δε μας χόρτασε και μας περιμένει ξανά! Δεν υπάρχουν, λοιπόν, περιθώρια να απογοητεύσουμε τους Έλληνες, καθώς πρέπει να σας πω πως είστε και ένα πολύ απαιτητικό κοινό! Γι’αυτό θα βάλουμε τα δυνατά μας και θα σας παρουσιάσουμε μια επετειακή παράσταση, επ’ ευκαιρίας των 35 και πλέον χρόνων παρουσίας  μας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και αγαπημένες χορογραφίες από το ρεπερτόριό μας, αλλά και φρέσκιες προσθήκες με τη συμβολή τεσσάρων νέων χορογραφιών, οι οποίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά!»

Πώς αγάπησε  ο ίδιος τον χορό; «Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η αφορμή ήταν ένα ατύχημα… Κάνοντας πρωταθλητισμό στο σκι, τη δεύτερη μόλις ημέρα του ξεκινήματος των προπονήσεών μου στο Κολέγιο Νταρτμουθ, έσπασα το πόδι μου. Τότε λοιπόν ξεκίνησα μαθήματα χορού για να το ξαναδυναμώσω… Εκεί, εκτός από τη δασκάλα του χορού που ερωτεύτηκα, ερωτεύτηκα και τον ίδιο το χορό. Και φυσικά δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος από αυτή την (κατά τα φαινόμενα μόνο) ατυχή συγκυρία, για να ανακαλύψω τη σχέση του χορού με τον αθλητισμό!  Ένα ευτυχές ατύχημα, λοιπόν! Άλλωστε η ζωή είναι μια σειρά από ατυχήματα, που στο χέρι μας είναι να τα εκμεταλλευτούμε ή να μας εκμεταλλευτούν…»

Τι σας εμπνέει στις δημιουργίες σας; «Η μούσα μου είναι η ίδια η φύση. Και όταν λέω φύση, δεν εννοώ μόνο τα δάση, τις θάλασσες, τις λίμνες, τα βουνά… Για να καταλάβετε τι εννοώ, η πρώτη μου χορογραφία ήταν βασισμένη στις αγελάδες Holstein Friesian, που εκτρέφαμε στη φάρμα μας με τον πατέρα μου όταν ήμουν παιδί! Συμπέρασμα; Η ίδια η φύση είναι η έμπνευση. Ένας καλλιτέχνης πρέπει απλά να παρατηρεί και να δίνει αξία σε κάθε λεπτομέρεια!»

Πού ακουμπούν στο σήμερα; «Όπως σας είπα και νωρίτερα, η έμπνευσή μου είναι η ίδια η φύση, οπότε τι πιο αληθινό και πραγματικό! Από την άλλη, πιστεύω πως ίσως μόνο η Τέχνη (δε θέλω να γίνω γραφικός, αλλά αυτό πραγματικά το πιστεύω) μπορεί να λειτουργήσει ως διέξοδος σε όλα τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η σημερινή πραγματικότητα… Είτε αυτό λέγεται οικονομική κρίση στη χώρα σας, είτε κρίση συνείδησης, είτε υφέρπουσα ανθρώπινη μελαγχολία, που είναι παγκόσμια φαινόμενα!»

Γιατί η ομάδα ονομάζεται MOMIX; Τι σημαίνει αυτό το όνομα; «Έχει γίνει πολλή συζήτηση γύρω από το όνομά της ομάδας μας! Τώρα πια και μετά από τόσα χρόνια βέβαια, μας προσδιορίζει τόσο πολύ, που δε θα μπορούσα να φανταστώ κάποιο άλλο… Ο Μο είμαι εγώ (MO-ses) και το Mix είναι νομίζω αυτό που κάνουμε, καθώς είναι πολύ δύσκολο να το προσδιορίσει κάποιος επακριβώς: χορός, θέατρο, μεταμορφώσεις, μαγεία!»

Πώς θα περιγράφατε το στυλ και τα θέματα των χορογραφιών σας;
Δε νομίζω πως μπορούν να περιγραφούν συνοπτικά και με λέξεις. Είναι μια μίξη τεχνών, εικόνων, συναισθημάτων. Όποιος δε μας έχει δει, αναγνωρίζω πως μπορεί να μπερδεύεται και να μη μπορεί να καταλάβει. Είναι αυτό το φαινόμενο που περιγράφεται ως μίξη, μείγμα, (MIX) και γι’αυτό σας προσκαλώ όλους να μας παρακολουθήσετε στο Μέγαρο Μουσικής για να καταλάβετε. Είναι πιστεύω ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε, και είμαι σίγουρος πως θα σας ανταμείψουμε!

Αν δεν ήσασταν χορογράφος θα ήσασταν… «Αυτή τη στιγμή είμαι τόσο γεμάτος από αυτό που κάνω και το αγαπώ τόσο πολύ, που δε νομίζω ότι θα μπορούσα να σκεφτώ να ήμουν κάτι άλλο, να έκανα κάτι άλλο… Αν όμως πρέπει να δώσω μια απάντηση, το μοναδικό που μπορώ να σκεφτώ ήταν να είχα ασχοληθεί με το σκι (απ’όπου ξεκίνησε και προέκυψε όλο αυτό το παραμύθι!). Όπως και να’χει πιστεύω τελικά πως θα ήμουν κάτι, θα έκανα κάτι, που θα εμπεριείχε την προσφορά!»

Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να ενταχθεί στους Momix; «Καταλαβαίνετε πως, όπως οι χορογραφίες μας και το θέαμα που προσφέρουμε στο σύνολό του, έχουν ποικιλία και είναι μια “μίξη” τεχνών, έτσι ακριβώς αυτό επιθυμώ και από τον κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά! Χρειάζεται ένας συνδυασμός ικανοτήτων, μια ποικιλία δεξιοτήτων! Ένα MIX! Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε το θέαμα που επιθυμούμε, πρέπει ο κάθε χορευτής  να μπορεί να μεταμορφώνεται σε λουλούδι, ζώο, πνεύμα, φωτιά, νερό, αέρα… Φυσικά για να γίνει αυτό δε φτάνουν οι σωματικές ικανότητες! Θέλουμε και θέληση και φαντασία και χιούμορ και υπομονή και επιμονή! Και μυαλό! Νους υγιής εν σώματι υγιεί, όπως έλεγαν και οι πρόγονοί σας!»

Και τα μελλοντικά σχέδια… «Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι κάτι το οποίο με ιντριγκάρει, οπότε σκέφτομαι να το εντάξω με κάποιον τρόπο στις παραστάσεις μας στο μέλλον. Επιθυμία μου βασική πάντως, είναι να μη σταματήσουμε να εκπλήσσουμε ευχάριστα το κοινό μας. Και να βελτιωνόμαστε και να μεταμορφωνόμαστε. VIVA MOMIX, λοιπόν!»

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Συνέντευξη: Η Ερμίρα Γκόρο αντιμέτωπη με τον ενεργό θεατή «Ήθελα, λοιπόν, να φτιάξω κάτι σκεπτόμενη να δημιουργηθεί μία παράσταση που ο θεατής να μην μπορεί να τη συζητήσει με κανέναν, να είναι ένα βίωμα που θα έχει ζήσει ο ίδιος και οι ερμηνευτές». Main_in_case_of_loss_%c2%a9_mike_rafail_kdf_dsc_5100 In case of loss: Ποια είναι η κατεύθυνση της επιστροφής; Η χορεύτρια - χορογράφος Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και ο μουσικός - συνθέτης Παναγιώτης Μανουηλίδης (Panú) μιλούν στο www.tospirto.net. Main_slider «Με κίνητρο τον αδιάκοπο έρωτά μας με την τέχνη» Η Αντιγόνη Γύρα μιλά για το φετινό «ταξίδι» του Κινητήρα. Main_slider Η Μαρία Γοργία, ο Νίκος Καρούζος κι η ανυπόφορη... ύπαρξη «Σας θέλω λιγάκι τρελούς, να ξεφεύγετε από εκείνα τα εμφιαλωμένα νοήματα της φιλοσοφικής διαλεκτικής, να ξεφεύγετε. Η ζωή δεν έχει πώμα». Main_credit-_jakub_jelen_5 Η αιρετική ομάδα Svalbard Company στήνει ένα αλλοπρόσαλλο τσίρκο Τα μέλη της μιλούν στο www.tospirto.net. Main__car2174 Ένα ζωντανό έργο τέχνης απελευθερωμένο από αναστολές Ο Olivier de Sagazan μιλά στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax