Χορός | Πρόσωπα

«Με κίνητρο τον αδιάκοπο έρωτά μας με την τέχνη» 05 Οκτωβρίου 2018

Η Αντιγόνη Γύρα μιλά για το φετινό «ταξίδι» του Κινητήρα.

Δέκα χρόνια κλείνει φέτος ο Κινητήρας (Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών) και το γιορτάζει μιας και πρωτοπόρησε δημιουργώντας το πρώτο Artistic Residency Centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα. Με έμφαση στην έρευνα, τη διαπολιτισμικότητα και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ επαγγελματιών κι ερασιτεχνών του χορού και του θεάτρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, o Κινητήρας τονώνει το θεσμό των residencies, γιορτάζει τα 10 χρόνια του In Progress Feedback Festival και δίνει ακόμη περισσότερο χώρο σε νέους δημιουργούς να πειραματιστούν και να μοιραστούν το έργο τους με την κοινότητα. Παράλληλα, οι συνέργειες με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεχίζονται ακόμη πιο δυναμικά φέτος, ενώ ανανεωμένες είναι και οι δράσεις και τα μαθήματα για παιδιά κι εκπαιδευτικούς.

Εμείς μιλήσαμε με την ψυχή του Κινητήρα και καλλιτεχνική του διευθύντρια, Αντιγόνη Γύρα και εκμαιεύσαμε πολλές πληροφορίες για το τι θα δούμε φέτος.

10 χρόνια Κινητήρας Στούντιο, πάνω από 20 χρόνια Κινητήρας με θεματική το «ταξίδι» φέτος. Ανατρέχοντας στην πορεία σας μέχρι σήμερα, θα λέγατε ότι μαθαίνετε από τα λάθη σας; Προσπαθείτε να τα εντοπίσετε στον απολογισμό κάθε χρονιάς και αν ναι, πείτε μας κάποια που σας κινητοποίησαν.
Τα λάθη είναι αυτά που τελικά μας πηγαίνουν παραπέρα. Η αναγνώρισή τους καταναλώνει χρόνο, αλλά όταν γίνει, τότε ανοίγονται νέοι ορίζοντες σκέψης. Εστιάζω πάντα στα «δημιουργικά λάθη» που λέει και ο Πωλ Βαλερύ. Μέσα απ’ αυτά βρίσκω το κουράγιο να ξανασηκώνομαι και να επαναπροσδιορίζω τις ανάγκες τόσο τις προσωπικές μου όσο και του Κινητήρα. Ένα συχνό λάθος που κάνω είναι να υπερφορτώνω το πρόγραμμα σε βαθμό… κακουργήματος. Από την αγωνία μου να ανοίγω τις πόρτες του Κινητήρα σε πολλούς ανθρώπους και ειδικά σε νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό τώρα προσπαθούμε να συνεργαστούμε δυναμικά και με άλλους φορείς, έτσι ώστε κάποιες δράσεις να γίνουν εκτός του Κινητήρα αλλά με τη σφραγίδα του, όπως για παράδειγμα η φετινή συνεργασία μας με το Επίκεντρο της Action Aid.

Το εκπαιδευτικό κομμάτι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας του Κινητήρα είτε μιλάμε για μαθήματα για παιδιά κι εκπαιδευτικούς είτε για παραστάσεις. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας φέτος; Ποια είναι η βασική μέριμνα πίσω από τις επιλογές σας;
Όσο οι άνθρωποι μορφώνονται τόσο ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει προς το καλύτερο. Η καλλιτεχνική παιδεία και η δια βίου μάθηση είναι για μας στόχος ζωής για να προσφέρουμε το λιθαράκι μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Κάθε χρόνο αξιολογούμε με τους συναδέλφους τη χρονιά που πέρασε, ρωτάμε τους μαθητές μας τις ανάγκες τους κι έτσι εξελίσσουμε και διαμορφώνουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Παρέχουμε κυρίως σταθερά μαθήματα χορού και θεάτρου για όλη την κοινότητα σε τιμές πολύ προσιτές και πάρα πολύ λίγα σεμινάρια πλέον τα οποία απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες (χορευτές, ηθοποιούς ή εκπαιδευτικούς). Θεωρούμε πλέον τη σταθερή σχέση που σου δίνει ένα εβδομαδιαίο μάθημα όλη τη χρονιά πολύ πιο σημαντική από ένα μικρό ταχύρυθμο σεμινάριο με τα οποία έχει γεμίσει ο τόπος και κάποια στιγμή νιώθεις ότι δε σε πάει πουθενά. Επίσης, προτείνουμε πολλά πράγματα για τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ ακόμα και η αυτοσχεδιαστική παράσταση για παιδιά «Στη χώρα του Πουπωσγιατί!» έχει εκπαιδευτικό- κατά βάση- χαρακτήρα.

Εδώ και χρόνια, ο Κινητήρας βρίσκεται πολύ κοντά στους νέους. Είτε μέσω των μαθημάτων του είτε συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσής τους. Το καλοκαίρι, μάλιστα, συνεργαστήκατε με φορείς από την Ισπανία και την Ιρλανδία. Ποιο είναι το όφελος απ' αυτές τις συνεργασίες;
Το όφελος είναι τεράστιο. Ανοίγουν τα μάτια όλων μας σε αυτές τις δράσεις. Αφορούν κυρίως εφήβους που βρίσκονται σε μια πολύ ξεχωριστή στιγμή της ζωής τους, τη στιγμή που διαμορφώνουν άποψη για τον κόσμο. Έτσι, μέσα από το θέατρο και το χορό ερχόμαστε σ’ επαφή με θέματα που “καίνε” την κοινωνία όπως η ομοφοβία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, το προσφυγικό, η ρητορική του μίσους κ.ά. Δουλεύοντας με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες οι νέοι και μαζί τους κι εμείς οι εκπαιδευτές γινόμαστε καλύτεροι πολίτες αυτού του κόσμου. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψουμε στην Ισπανία για μια σημαντική συνάντηση επτά φορέων με σκοπόνα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο για την ενίσχυση του Youth Theatre στην Ευρώπη.

Φέτος- εκτός των άλλων- εγκαινιάζετε και μια νέα συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Liminal που προτείνει τη μετάβαση σε μια περισσότερο συμπεριληπτική και προσβάσιμη τέχνη. Μιλήστε μας γι' αυτή.
Μετά από κάποιες πιλοτικές συνεργασίες πέρσι, φέτος αποφασίσαμε ν’ ανοίξουμε πιο οργανωμένα και…επίσημα τις πόρτες μας στα άτομα με αναπηρία. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια ο Κινητήρας ήταν από τους πρώτους χώρους με προσβασιμότητα στην Αθήνα και σε καθημερινή βάση φιλοξενούμε στις παραστάσεις μας άτομα με αναπηρία. Έτσι, φέτος προσθέσαμε ένα μάθημα στο σταθερό μας πρόγραμμα το KiditirasA, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία και κάθε Κυριακή ο πολιτιστικός οργανισμός Liminal θα κάνει σταθερούς κύκλους σεμιναρίων για άτομα με αναπηρία και χωρίς. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε στην κοινωνική ενσωμάτωση μια μερίδας ανθρώπων που παλεύει χρόνια στη χώρα μας για ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους τομείς.

Αυτό το Σαββατοκύριακο φιλοξενείτε την πρώτη διημερίδα Reside Festive Perform (RFP) σε συνεργασία με το Κέντρο Χορού Ακροποδητί της Σύρου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτή τη συνάντηση. Τι περιμένετε απ' αυτήν;
Αυτή η διημερίδα είναι μια ιδέα της καταπληκτικής ομάδας γυναικών του Ακροποδητί από τη Σύρο. Όταν με πλησίασαν πέρσι με αυτή την πρόταση δε σκέφτηκα ούτε δεύτερη στιγμή για το αν μπορεί ο Κινητήρας να φιλοξενήσει και συνδιοργανώσει κάτι τέτοιο. Η δικτύωση, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η συσπείρωση για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών για τους φορείς και τους ανθρώπους που έχουν κάνει προσωπικό τους στόχο την έννοια της «καλλιτεχνικής κατοικίας» αλλά και τη διοργάνωση μικρών ανεξαρτήτων φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της Ελλάδα είναι σπουδαίο γεγονός. Με αυτή τη διημερίδα ελπίζουμε σε πρώτη φάση να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να ρίξουμε στο τραπέζι ιδέες και να μπορέσουμε να οργανωθούμε συλλογικά. Έτσι θα μπορέσουν να εξελιχθούν αυτές μας οι δράσεις: αποκτώντας μια οντότητα πέραν του ατομικού μας δονκιχωτισμού.

Ερχόμαστε στο θέατρο και το χορό. Οι περσινές νικήτριες του In Progress έρχονται στις 12 Οκτωβρίου, θα φιλοξενήσετε τον Νοέμβριο το double bill χορού της Αναστασίας Μπρουζιώτη και του Νώντα Δαμόπουλο, ενώ μια δική σας σκηνοθεσία μιας ομάδας μαθητών του Κινητήρα από 4 έως 84 χρόνων, σε μια παράσταση - αναδρομή στο ρεπερτόριο της Ομάδας από το 1996 μέχρι σήμερα θα λάβει χώρα στο τέλος της χρονιάς. Και πέρα από τα παραπάνω, ο Βαθύς Αναστεναγμός ταξιδεύει στο Αγρίνιο σε συνεργασία το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Με ποια μέσα και με ποιο κίνητρο συνθέτετε ένα τέτοιο πρόγραμμα; Ποιο είναι το φετινό στοίχημα;
Το βασικό μέσο του Κινητήρα όλα αυτά τα χρόνια είναι η ανθρώπινη θέληση. Το κίνητρο είναι ο αδιάκοπος έρωτάς μας με την τέχνη, ενώ το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα όνειρα μέσα από φορείς, αλλά και με την προσέλευση του κοινού που είναι ο βασικός χρηματοδότης μας. Ζούμε από το επάγγελμά μας, δεν είμαστε ερασιτέχνες…κι αυτό θέλει καθημερινή διεκδίκηση.

Άλλα σχέδια;
Πολλά…πάρα πολλά…αλλά μη ανακοινώσιμα ακόμη. Είμαστε σε εσωτερική διεργασία για την εξέλιξη του Κινητήρα μας που κάθε μέρα πετά κι άλλα φυλλαράκια σαν την Αλόη στη γλάστρα μου.

 

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_%ce%9f%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1_griffon_kaos_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b1_%ce%a3%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7_(3) Η ομάδα Griffon μιλά για το Kaos που φέρνει στη Μικρή Επίδαυρο «Ποιοι είμαστε; Είμαστε το παρελθόν μας; Μήπως μας βολεύει να είμαστε το παρελθόν μας; Είμαστε το παρόν που κουβαλάει ένα υπέρλαμπρο παρελθόν; Είμαστε απομεινάρια αυτού του παρελθόντος; Τώρα τι είμαστε;» Main_25kdf_kabinet_k_invisible_3716_%c2%a9_kurt_van_der_elst Kabinet K: Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους; Οι συντελεστές της ομάδας μιλούν στο www.tospirto.net. Main_25kdf_ccn_de_la_rochelle___cie_accrorap_%e2%80%93_kader_attou_the_roots_1_%c2%a9_mirabel_white Συνέντευξη: Ο Kader Attou αναζητά τις ρίζες και τη σωματική του μνήμη στην Καλαμάτα «Το "Τhe Roots" είναι μια ερώτηση σχετική με το τι είναι hip hop». Main_25kdf_le_galactik_ensemble_optraken_9_%c2%a9_nicolas_martinez Le Galactik Ensemble: Εξερευνώντας τη σύγχρονη παθητικότητα με... ακροβατικά «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο και να ισορροπήσουμε στη γραμμή του χιούμορ και της σκληρότητας των εικόνων για να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη ποίηση, αλλά και μία πλουραλιστική ανάγνωση». Main_photo_2 Θα γίνουμε τελικά Άνθρωποι; Η Ελένη Παπαϊωάννου μιλά για τη νέα της παράσταση. Main_aris_martha_06 Το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha «μπαίνει» σε αχαρτογράφητες περιοχές του σώματος και του μυαλού Ο Άρης Παπαδόπουλος και η Μάρθα Πασακοπούλου μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax