Χορός | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Η Ιωάννα Πορτόλου και η βασίλισσα Ελισσάβετ 19 Μαρτίου 2019

«Για εμένα η Ελισσάβετ είναι μια ακόμη γυναίκα στο ποτάμι της ανθρώπινης ιστορίας».

Εμπνευσμένη από ένα πρόσωπο-σύμβολο της παγκόσμιας ιστορίας είναι η νέα χορογραφική δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας χορού Griffón. Ο λόγος για το «ELIZABETH»  που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας για τρεις μοναδικές παραστάσεις, στις 4, 5 και 6 Απριλίου (ώρα 21.00).

Σε ένα αχανές τοπίο παύσης, διαχρονικές φιγούρες, σκιές και αρχέτυπα διαγράφουν μια αέναη πορεία· αποκτούν μορφή και μεταμορφώνονται ατέρμονα στον χώρο και τον χρόνο. Μέσα από την αιώνια ομίχλη ενός πίνακα, το μεγαλείο συνυπάρχει με τη φθαρτότητα, το θείο με το ανθρώπινο, το ζοφερό με την αγνότητα.

Εμείς μιλήσαμε με την Ιωάννα Πορτόλου στην προσπάθειά μας να αποκρυπτογραφήσουμε την χορογραφική της αυτή προσέγγιση.

Τι σας ενέπνευσε στη νέα σας αυτή δουλειά; Γιατί επιλέξατε το πρόσωπο αυτό;
Σε αυτή τη δουλειά, ξεκίνησα από την εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Α. Η Ελισσάβετ υπήρξε μια γυναίκα που χρειάστηκε να επινοήσει την εικόνα της, για να μπορέσει να υπάρξει βασίλισσα. Μια εικόνα που έπρεπε να εξαφανίσει την ανθρώπινη και γυναικεία φύση της για να την υπηρετήσει. Πάντα με εντυπωσίαζε η αδιαπέραστη και τεράστια σε μέγεθος απεικόνιση της, που στόχο είχε να της προσδώσει συμβολικά, θεϊκή δύναμη. Ωστόσο, σε αυτή τη μεγέθυνση της βασιλικής της ιδιότητας μπορεί κανείς να διακρίνει ή να μαντέψει την γυναίκα πίσω από την θυσία που επέβαλε στον εαυτό της. Για εμένα η Ελισσάβετ είναι μια ακόμη γυναίκα στο ποτάμι της ανθρώπινης ιστορίας.

Μας σκιαγραφείτε αυτόν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο πίνακα που χορογραφείτε;
Σε αυτή τη δουλειά μου προσανατολίζω τον θεατή να επινοήσει τον δικό του τρόπο ανάγνωσης της παράστασης, όπως θα έκανε με ένα πίνακα ζωγραφικής ή ένα γλυπτό. Του δίνω χρόνο και σχεδόν κινηματογραφικά τον κατευθύνω ανάμεσα στις εικόνες.

Θα δούμε αναφορές σε έργα τέχνης της αναγέννησης και σε ποια;
Όχι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές. Δεν πρόκειται για ακίνητες δημιουργίες εικόνων αλλά μέσω της διαστολής του χρόνου, ένα ξεδίπλωμα των απεικονίσεων των ανθρώπινων παθών όπως αυτά απεικονίζονται στις μεγάλες ζωγραφικές στιγμές του Δυτικού κόσμου.

Πού πιστεύετε πως αγγίζει το σήμερα;
Αναζητώντας τα αριστουργήματα της τέχνης των προηγούμενων αιώνων, συνδέω τον κόσμο του χθες με τον σημερινό. Πιστεύω βαθιά, πως η ανθρώπινη φύση μέσα στο χρόνο δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ευάλωτη και θνητή. Τα θέματα που απασχολούσαν τον άνθρωπο τότε είναι τα ίδια και σήμερα. Πρέπει να το δεχτούμε αυτό ως γεγονός για να μπορέσουμε να μάθουμε από αυτούς που υπήρξαν πριν από εμάς. Η ανθρώπινη φύση παραμένει ίδια κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη και πλαίσιο στο οποίο υπάρχει ιστορικά.

Ποιος ο στόχος/στοιχήμά σας μ΄αυτήν σας την προσπάθεια;
Ο στόχος είναι η παράσταση να εξυπηρετήσει αυτό που σκέφτομαι και έχω να μοιραστώ. Θέλω να είναι να είμαι ειλικρινής με το θέμα, χωρίς να λειτουργώ αποκλειστικά για το αποτέλεσμα. Καθώς επίσης να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στον χώρο και χρόνο που μπορεί να χρειάζονται οι ερμηνευτές ώστε να μπορούν να στηρίξουν τη δική τους θέση μέσα στο έργο. Η παράσταση αυτή αποτελεί έναν φόρο τιμής σε αυτούς που υπήρξαν πριν από εμάς και σε αυτούς που θα έρθουν.

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Βοηθός χορογράφου: Ράνια Καπετανάκη
Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ερμηνεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου     

 

 

Γεωργία Οικονόμου

Info

04 Απριλίου 2019
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
Και Παρασκευή 5, Σάββατο 6 Απριλίου | 21:00. Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Η προπώληση των εισιτήριων άρχισε. Tιμές εισιτηρίων: 7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) ● 10 € ● 15 €. Εισιτήρια : 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_frosotrousa%ce%9f%ce%9d%ce%95 Φρόσω Τρούσα: «Ο χορός να συνομιλεί με το αστικό τοπίο παίζοντας με την... βαρύτητα» «Οραματίζομαι να υπάρχουν χώροι και θέατρα που να είναι διαμορφωμένα για τον χορό. Να φιλοξενείται ο χορός και σε εναλλακτικούς χώρους, όπως, για παράδειγμα, μουσεία.» Main_57333586_2121573637955653_756992615894745088_n Αποκρυπτογραφώντας την κίνηση με τον Δημήτρη Μυτιληναίο «Αναρωτιέμαι για το "στοίχημα", θα έλεγα ότι η υπέρβαση που ψάχνουμε έγκειται στο να συνεχίσουμε να δυσκολευόμαστε, να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας και να δημιουργούμε ρήγματα στη σχέση σκέψης και κίνησης». Main_2.amid_creative_team Χρυσάνθη Μπαδέκα: Αντανακλώντας τον εσωτερικό με τον εξωτερικό κόσμο «Ο χορός ήταν και είναι πάντα η πρώτη και βασική μου εκφραστική γλώσσα». Main_%ce%9a%ce%91%ce%a4%ce%95%ce%a1%ce%99%ce%9d%ce%91_%ce%94%ce%a1%ce%91%ce%9a%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%a5%ce%9b%ce%9f%ce%a5. Ποιο είναι το ταξίδι της παράστασης των ομάδων του In Progress Feedback Festival; Το φετινό IPFF εμπνέεται από το ταξίδι και εμείς μιλήσαμε με τις ομάδες. Main_slider Συνέντευξη: Η Ερμίρα Γκόρο αντιμέτωπη με τον ενεργό θεατή «Ήθελα, λοιπόν, να φτιάξω κάτι σκεπτόμενη να δημιουργηθεί μία παράσταση που ο θεατής να μην μπορεί να τη συζητήσει με κανέναν, να είναι ένα βίωμα που θα έχει ζήσει ο ίδιος και οι ερμηνευτές». Main_in_case_of_loss_%c2%a9_mike_rafail_kdf_dsc_5100 In case of loss: Ποια είναι η κατεύθυνση της επιστροφής; Η χορεύτρια - χορογράφος Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και ο μουσικός - συνθέτης Παναγιώτης Μανουηλίδης (Panú) μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax