Χορός | Πρόσωπα

Ποιο είναι το ταξίδι της παράστασης των ομάδων του In Progress Feedback Festival; 22 Μαρτίου 2019

Το φετινό IPFF εμπνέεται από το ταξίδι και εμείς μιλήσαμε με τις ομάδες.

Για τρεις ημέρες, από 29 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου, θα λάβει χώρα στον Κινητήρα το επετειακό- με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 του χρόνων- In Progress Feedback Festival (IPFF) 2019. Σημαντικοί καλλιτέχνες απ' τον χώρο των παραστατικών τεχνών θα παρουσιάσουν στο κοινό τα υπό διαμόρφωση έργα τους, για να λάβουν το feedback που θα τους χαρίσει την πολυπόθητη πρόκριση.

Φέτος, οι φιλοξενούμενες ομάδες αποτελούνται από ξεχωριστές προσωπικότητες κυρίως του χορού και της performance: τρεις Ελληνίδες που ζουν στο εξωτερικό και μοιράζονται είτε σπάνια είτε για πρώτη φορά τη δουλειά τους με το ελληνικό κοινό, και τρεις συμμετοχές από  καλλιτέχνες με ισχυρή παρουσία στον χώρο των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα.

Το φετινό IPFF εμπνέεται από το ταξίδι. Εμείς ρωτήσαμε τις ομάδες που συμμετέχουν ποιο είναι το ταξίδι της παράστασης που θα παρουσιάσουν στον Κινητήρα…

Κατερίνα Δρακοπούλου: Το ταξίδι που αποπειράται να ιχνηλατήσει η παράστασή μας με τίτλο “22 stops” αφορά ένα ταξίδι μνήμης, θύμησης και ανασκόπησης σε προηγούμενες διαδρομές που έχει ήδη διανύσει το ίδιο το έργο. Το “22 stops” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο IPFF το 2016 και φέτος επιστρέφει στο επετειακό IPFF ως guest performance. Το αρχικό έργο (https://22stops.com/) που είναι ουσιαστικά μια site-specific performance σε διαρκή εξέλιξη, αφορά μια περιπατητική διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν 22 αυτοσχεδιαστικές χορευτικές συνθέσεις Butoh σε 22 σημεία της πόλης. Βασικός άξονας είναι η χαρτογράφηση σημείων συνύπαρξης του αστικού τοπίου και της σωματικής εμπειρίας του με στόχο να αποκαλύψει αυτό που είναι λιγότερο απτό και οπτικά εντυπωσιακό, αλλά και να υπογραμμίσει το καθημερινό και το τυχαίο. Από την πρώτη παρουσίαση του “22 stops” το 2016 μέχρι σήμερα το έργο έχει παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βενετία. Η φετινή παράσταση στον Κινητήρα στο πλαίσιο του IPFF 2019 εμπνέεται από τις προηγούμενες αυτές περιηγήσεις και εξερευνήσεις, και χρησιμοποιώντας ως κύριο εργαλείο τις φωτογραφικές αποτυπώσεις των προηγούμενων διαδρομών-ταξιδιών, διερευνά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί ένας καινούριος τόπος συνεύρεσης μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, του εφήμερου και του αιώνιου, της μνήμης και της έκπληξης του αναπάντεχου.

Χλόη Αλιγιάννη: Το Space Cadet διανύει ταξίδι ταυτόχρονα διαγαλαξιακό και εσωτερικό. Ταξιδεύει από και προς τη γη, σηκώνει τα μάτια ψηλά και αναρωτιέται για την τόλμη της εξερεύνησης.

Μίνα Ανανιάδη: Το κομμάτι θα ξεκινήσει από τη συνάντηση τριών ανθρώπων ως σημείο άφιξης προερχόμενων από προσωπικές πορείες-ταξίδια και θα κινηθεί προς μια αναζήτηση ενός τόπου που μπορεί να βιωθεί κάτι κοινό. Βασικό όχημα είναι η έννοια του οικείου και της κιναισθησίας. Η δημιουργική διαδικασία του κομματιού αυτού επιθυμεί να υφάνει σταδιακά έναν κοινό τόπο στον οποίο θα επιτραπεί να βιωθεί κάτι πέρα από το απλό άθροισμα και την παράθεση προσωπικών ιστοριών.
Ακολουθώντας μια περιπλάνηση από τη μια κίνηση στην άλλη, από το ένα φαντασιακό μέρος στο άλλο η ομάδα αναζητά να "ακούσει" αυτόν τον ενδιάμεσο χρόνο και χώρο. Αυτός ο χώρος μεταξύ δυο θραυσμάτων, δυο αρθρώσεων, δυο ήχων, δυο χειρονομιών, δυο βλεμμάτων ίσως να μας αποκαλύψει όλο το πρότερο αλλά και δυνητικό ταξίδι.
Η ομάδα ανοίγει τις αποσκευές της και δημιουργεί μια κοινή παρτιτούρα ψάχνοντας σταδιακά να δημιουργήσει μια νέα επικράτεια και ίσως μια νέα κοινή γλώσσα, αναρωτόμενη πώς μπορούμε να κατοικήσουμε αυτόν τον τόπο ποιητικά.

Levantes Dance Theatre/Ελένη Εδιπίδη: Η παράσταση Audition εξερευνά το ταξίδι μιας σχέσης μεταξύ δυο χαρακτήρων που περνούν από ακρόαση για τον ίδιο ρόλο μπροστά σε ένα προσκεκλημένο κοινό. Είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται. Διαγωνίζονται, ενώ το κοινό είναι ο κριτής. Θέλουμε να αναπτύξουμε και να απεικονίσουμε τον τρόπο που οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες κινούνται, βλέπουν, νιώθουν, τρώνε, μυρίζουν, τραγουδούν και περπατούν. Στον Κινητήρα παρουσιάζουμε πολύ πρώιμα στάδια ιδεών που θα αναπτυχθούν και τελικά θα αποτελέσουν μέρος της παραγωγής μιας ώρας που θα διεξαχθεί διεθνώς από το 2020 και μετά.

Les Fous Sages: Στον Κινητήρα θα παρουσιάσουμε ένα έργο σε εξέλιξη. Εμπνεόμενοι από το παραμύθι του Σελ Σίλβερσταϊν «Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο», αναγνωρίζουμε την ανάγκη του ανθρώπου να συσχετιστεί, να αναγνωρίσει τον εαυτό του, να πιστέψει σε αυτόν και εντέλει να κάνει το βήμα. Στη δική μας συνεύρεση προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε μέσα από την διαφορετικότητά μας πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί. Προερχόμενοι από διαφορετικές σχολές, επιλέγουμε να χαράξουμε στον χώρο λιτές γραμμές ώστε να χωρέσουμε, να ταιριάξουμε, ακόμα και να... κυλήσουμε. Ακριβώς όπως στο σχέδιο του Σελ Σίλβερσταϊν: μαύρες, καθαρές, λιτές γραμμές και σχήματα πάνω σε λευκό φόντο.

Εκεί ακριβώς είναι που ξεκινάει και η περιπλάνηση των ματιών του θεατή. Μέσω της ενατένισης των γραμμών που φτιάχνουν τα σώματα των ερμηνευτών, με φόντο τον λευκό τοίχο.

Medea Electronique: Το ταξίδι μας πειραματίζεται με το "phygital", τη σύζευξη δηλαδή της φυσικής και της ψηφιακής εμπειρίας. Αρχικά εμπνευσμένο από την θεωρία Taijitu, το (+/-) είναι μια performance Butoh, μουσικής και projection mapping που αφορά στις αλληλεξαρτώμενες αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα μας. Η έρευνα αυτή μελετά τα δίπολα του φυσικού και του τεχνητού, του κοντινού και του μακρινού, του εσωτερικού και εξωτερικού, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου (Site-Specific προσέγγιση) και συγκεκριμένα του πίσω κήπου που διαθέτει ο Κινητήρας.

Rhiannon Efthymiou Morgan: Πρώτα απ'όλα, χάρη στο γεγονός ότι είχα μια συγκεκριμένη θεματολογία για να δημιουργήσω ένα χορογραφικό έργο, κατόρθωσα να εστιάσω στη χορογραφική διαδικασία. Το θέμα του "ταξιδιού" με ενέπνευσε λόγω της ευρύτατης προοπτικής ερμηνειών, συναισθημάτων και εικόνων που συνδέονται με αυτό.

Στο έργο μου προτείνω να ακολουθήσω μια βουδιστική προσέγγιση, η οποία βρίσκεται στην έννοια που περιγράφουν οι βουδιστικές γραφές ως Αδάρτα, δηλαδή το ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής στην αναζήτηση της απλότητας και της ενότητας. Έτσι, το θέμα της χορογραφίας είναι το εσωτερικό ταξίδι του καθενός από εμάς, το οποίο μπορεί να είναι ατομικό, αλλά αποτελεί ένα ταξίδι κοινό για όλους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξερευνήσω τους διάφορους ρόλους και τα κοστούμια που έχω επιλέξει να φορέσω και πώς αυτά επηρεάζονται από τη συμπεριφορά και τις αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον μου. Έτσι, οι επιδόσεις μου θα είναι να αποκαλύψω και να αφήσω πίσω αυτά τα κοστούμια, να βιώσω κάθε ένα από αυτά ως ένα μοναδικό κεφάλαιο για να αποκαλύψω τι στερεότυπα, πεποιθήσεις και συνήθειες με συγκρατούν από την αποδοχή και την αγκαλιά μου "αυθεντικού" εαυτού μου.

 

Άρτεμις Λαμπίρη: Εκκίνηση: SHE / 1η στάση: το σώμα / 2η στάση: η φωνή / 3η στάση: η εικόνα / 4η στάση: το λιοντάρι μου / 5η στάση: το κοράκι μου / 6η στάση:το νέο μου σώμα και η νέα μου φωνή / 7η στάση: πού θα φτάσω; / 8η στάση: να το μοιραστώ και να αφήσω τους άλλους να με δουν / 9η στάση:να σας ακούσω παρακαλώ… 10η στάση: … / 11η στάση: …. / 100η στάση: SHER / Τελικός σταθμός: δεν τον έχω δει ακόμα… είμαι μόνο στην αρχή.
Το ταξίδι έχει ξεκινήσει και εδώ βλέπουμε το πρώτο στάδιο, την ιδέα, την πρώτη σκέψη.
Και έπεται συνέχεια...

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_%ce%9f%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1_griffon_kaos_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b1_%ce%a3%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7_(3) Η ομάδα Griffon μιλά για το Kaos που φέρνει στη Μικρή Επίδαυρο «Ποιοι είμαστε; Είμαστε το παρελθόν μας; Μήπως μας βολεύει να είμαστε το παρελθόν μας; Είμαστε το παρόν που κουβαλάει ένα υπέρλαμπρο παρελθόν; Είμαστε απομεινάρια αυτού του παρελθόντος; Τώρα τι είμαστε;» Main_25kdf_kabinet_k_invisible_3716_%c2%a9_kurt_van_der_elst Kabinet K: Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους; Οι συντελεστές της ομάδας μιλούν στο www.tospirto.net. Main_25kdf_ccn_de_la_rochelle___cie_accrorap_%e2%80%93_kader_attou_the_roots_1_%c2%a9_mirabel_white Συνέντευξη: Ο Kader Attou αναζητά τις ρίζες και τη σωματική του μνήμη στην Καλαμάτα «Το "Τhe Roots" είναι μια ερώτηση σχετική με το τι είναι hip hop». Main_25kdf_le_galactik_ensemble_optraken_9_%c2%a9_nicolas_martinez Le Galactik Ensemble: Εξερευνώντας τη σύγχρονη παθητικότητα με... ακροβατικά «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο και να ισορροπήσουμε στη γραμμή του χιούμορ και της σκληρότητας των εικόνων για να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη ποίηση, αλλά και μία πλουραλιστική ανάγνωση». Main_photo_2 Θα γίνουμε τελικά Άνθρωποι; Η Ελένη Παπαϊωάννου μιλά για τη νέα της παράσταση. Main_aris_martha_06 Το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha «μπαίνει» σε αχαρτογράφητες περιοχές του σώματος και του μυαλού Ο Άρης Παπαδόπουλος και η Μάρθα Πασακοπούλου μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax