ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Χορός | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Ο Kader Attou αναζητά τις ρίζες και τη σωματική του μνήμη στην Καλαμάτα 09 Ιουλίου 2019

«Το "Τhe Roots" είναι μια ερώτηση σχετική με το τι είναι hip hop».

Tα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Kader Attou, προσεγγίζει τον χορό μέσα από την ανάλυση και ανάμειξη διαφορετικών χορευτικών ειδών, όπως το hip hop, το ινδικό kathak και ο σύγχρονος χορός. Για τον Attou, το κλειδί σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι η διασύνδεση και ο διάλογος πέρα από τη διαφορά και διαμέσου αυτής. Στόχος του είναι να αναδείξει αυτό που εκφράζεται σε σωματικό επίπεδο, σε αντιδιαστολή με το συναισθηματικό —πώς το συναίσθημα, δηλαδή, μπορεί να γεννηθεί μέσα από τη δεξιοτεχνική χρήση μιας συγκεκριμένης τεχνικής, μιας μηχανικής χειρονομίας, μιας απλής νύξης. Η επιδίωξη αυτή αποτελεί τον πυρήνα του The Roots.
Το The Roots, που παρουσιάζεται στις 19 και 20 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρώπινη περιπέτεια, ένα ταξίδι που ερμηνεύουν έντεκα εξαιρετικοί χορευτές hip hop.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το έργο μεταμορφώνεται, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και μεταφέροντας τον θεατή αλλού. Το σκηνικό είναι καθημερινό: ένα τραπέζι, ένας δίσκος βινυλίου σε ένα πικάπ, αναμνήσεις από την παιδική ηλικία. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο, ξεσηκώνοντας και καλώντας τους χορευτές να ενωθούν. Στο The Roots κάθε χορευτής εξερευνά τα δυνατά σημεία του, το δικό του μονοπάτι. Σμιλεμένο με τα χρόνια, το μοναδικό στυλ κάθε χορευτή γίνεται σημείο εκκίνησης ενός ταξιδιού από τις ρίζες του προς τη σωματική μνήμη. Το The Roots αναδεικνύει τα οφέλη αυτής της αναζήτησης, όπου η γενναιοδωρία του χορού ανοίγει τον δρόμο προς νέες κατευθύνσεις.

Εμείς είχαμε μία σύντομη συζήτηση με τον Kader Attou στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατον περισσότερα για το «Τhe Roots».

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης παράστασης;
Μετά από 20 χρόνια διαλόγου, συλλογής και δημιουργίας, το «Τhe Roots» ήταν η στιγμή να προβληματιστώ για τους λόγους του χορού μου, αλλά και για το τι σημαίνουν οι δημιουργίες μου σήμερα.
Το «Τhe Roots» είναι μια ερώτηση σχετική με το τι είναι hip hop. Η προσωπική μου απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ότι το hip hop δεν είναι μόνο μια θεαματική χορευτική τέχνη, που μπορείτε να δείτε σε διαγωνισμούς χορού. Το hip hop ενισχύει ένα ποιητικό, μπουρλέσκ και δεκτικό σύμπαν. Αυτό το σύμπαν είναι μέρος της ταυτότητάς μου και αυτό ακριβώς υποστηρίζω σε αυτήν την παράσταση.

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την παράσταση αυτή;
Το «The Roots» δεν αφηγείται μία ιστορία στο κοινό. Κινείται από το ένα καλλιτεχνικό παράθυρο στο άλλο μέσα στον χρόνο. Από το παρελθόν μέχρι την παρούσα στιγμή. Πρόκειται για ένα αισθησιακό και ποιητικό κομμάτι, αλλά και για μια καθαρή απόδοση άψογα εκτελεσμένη από 11 σπουδαίους χορευτές. Για μένα, όλο αυτό μοιάζει πολύ με την ιστορία του χορού hip hop.

Πού αγγίζει το σήμερα και ποιος είναι ο σκοπός σας;
Το The Roots  δεν θα γίνει ποτέ «μόδα», αλλά ελπίζω ότι θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο χορού hip hop και θα ξεχωρίσει για τη χορογραφική του τη γραφή και τη δεξιοτεχνία των ερμηνευτών του.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το γεγονός πως συμμετέχετε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;
Πάει πολύ καιρός από τότε που χόρεψα τελευταία φορά στην Ελλάδα. Η εταιρεία μου και εγώ είμαστε πολύ υπερήφανοι που «ανοίγουμε» το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, καθώς εμπερικλείει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του χορού στην Ελλάδα.  Θέλουμε να παρουσιάσουμε την παράστασή μας στην Καλαμάτα και ελπίζω πως θα εκπλήξουμε το κοινό της Καλαμάτας. Και θα το εκπλήξουμε,. Η μεγαλύτερη μου επιθυμία είναι να μεταδώσει το έργο μου χορευτικά συναισθήματα σε όλους. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια σπουδαία συνάντηση τόσο για τους χορευτές όσο και για το κοινό και την ομάδα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Συντελεστές
Καλλιτεχνική διεύθυνση-χορογραφία: Kader Attou
Χορευτές: Mickaël Arnaud, Sim’Hamed Benhalima, Babacar (Bouba) Cissé, Virgile Dagneaux,
 Erwan Godard, Kevin Mischel, Artem Orlov, Mehdi Ouachek, Nabil Ouelhadj, Maxime Vicente
Σκηνικά: Olivier Borne
Πρωτότυπο έργο ζωγραφικής: Ludmila Volf
Μουσική: Régis Baillet - Diaphane, με συμπληρωματική μουσική
Φωτισμός: Fabrice Crouzet
Κοστούμια: Nadia Genez
Παραγωγή: CCN de La Rochelle / Cie Accrorap Direction Kader Attou
Συμπαραγωγή: La Coursive – Scène Nationale de La Rochelle / MA Scène Nationale – Pays de Montbéliard
Με την υποστήριξη: Châteauvallon – Scène Nationale

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Anamnesis: Η Αποστολία Παπαδαμάκη «συναντά» το σύμπαν της Δήλου Η χορογράφος μιλά στο www.tospirto.net, Main_%ce%9f%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1_griffon_kaos_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b1_%ce%a3%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7_(3) Η ομάδα Griffon μιλά για το Kaos που φέρνει στη Μικρή Επίδαυρο «Ποιοι είμαστε; Είμαστε το παρελθόν μας; Μήπως μας βολεύει να είμαστε το παρελθόν μας; Είμαστε το παρόν που κουβαλάει ένα υπέρλαμπρο παρελθόν; Είμαστε απομεινάρια αυτού του παρελθόντος; Τώρα τι είμαστε;» Main_25kdf_kabinet_k_invisible_3716_%c2%a9_kurt_van_der_elst Kabinet K: Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους; Οι συντελεστές της ομάδας μιλούν στο www.tospirto.net. Main_25kdf_le_galactik_ensemble_optraken_9_%c2%a9_nicolas_martinez Le Galactik Ensemble: Εξερευνώντας τη σύγχρονη παθητικότητα με... ακροβατικά «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο και να ισορροπήσουμε στη γραμμή του χιούμορ και της σκληρότητας των εικόνων για να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη ποίηση, αλλά και μία πλουραλιστική ανάγνωση». Main_photo_2 Θα γίνουμε τελικά Άνθρωποι; Η Ελένη Παπαϊωάννου μιλά για τη νέα της παράσταση. Main_aris_martha_06 Το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha «μπαίνει» σε αχαρτογράφητες περιοχές του σώματος και του μυαλού Ο Άρης Παπαδόπουλος και η Μάρθα Πασακοπούλου μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax