Χορός | Παραστάσεις

Το παράδοξο τσίρκο του Δημήτρη Παπαϊωάννου - Φωτογραφίες 12 Μαΐου 2017

Ο «Μεγάλος Δαμαστής» από 24 Μαΐου έως 11 Ιουνίου στη Στέγη.

Ένα παράδοξο τσίρκο. Ένα εξερευνητικό ταξίδι. Η ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου στη Γη. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει  στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για να «δαμάσει» τις αισθήσεις μας με την παγκόσμια πρεμιέρα του The Great Tamer (Ο Μεγάλος Δαμαστής), από 24 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2017, λίγο πριν ταξιδέψει με την παράσταση ανά τον κόσμο: Αβινιόν, Παρίσι, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Βασιλεία, Νάπολη, Μαδρίτη, Σεούλ, Ταϊπέι, Λισαβώνα, Πόρτο, Λουξεμβούργο.

Ο «Μεγάλος Δαμαστής» είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε για ένα θίασο δέκα καλλιτεχνών. Λειτουργεί σαν ένα παράδοξο τσίρκο που ζωντανεύει εικόνες οι οποίες συνθέτουν και αποσυνθέτουν την ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου στη Γη. Άλλες φορές με χιούμορ και άλλες με μελαγχολική διάθεση, η παράσταση προτείνει ένα ταξίδι με τις αισθήσεις προς τις βασικές δυνάμεις που ο άνθρωπος καλείται να δαμάσει μέσα του για να ολοκληρωθεί.
Στα τριάντα χρόνια της καριέρας του, ο Παπαϊωάννου αγωνίζεται να δημιουργήσει ένα σκηνικό σύμπαν που θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα ονειρόπλαστο τσίρκο του παραλόγου. Τα ανθρώπινα σώματα μετατρέπονται σε πεδία μάχης, αλληλεπιδρούν με πρώτες ύλες και μετασχηματίζονται σε υβριδικές μορφές, με σκοπό τη δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων. Οι βαθιές ρίζες του στις εικαστικές τέχνες προσδίδουν στις παραστάσεις του μια ισχυρή οπτική αίσθηση, καθώς ο ίδιος ενσωματώνει με περιπαικτική διάθεση αναφορές από την Ιστορία της Τέχνης, ποικίλες εκφραστικές και παραστασιακές πρακτικές, αλλά και ερωτήματα γύρω από την καταγωγή μας. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αποσκοπεί στην απόλυτη απλότητα της εμφάνισης, που δεν είναι όμως διόλου απλή στην υλοποίησή της. Πρόθεσή του είναι να αναδείξει την ιερότητα που ενυπάρχει σε καθετί πεζό και άχαρο.

Ζωγράφος, ερμηνευτής, δημιουργός κόμιξ, χορογράφος, σκηνοθέτης, αλλά και επιμελητής εκθέσεων, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά. Ίδρυσε και δημιούργησε το μύθο της «Ομάδας Εδάφους», μαζί με την Αγγελική Στελλάτου, ταράζοντας τα νερά της σκηνής του χορού στην Ελλάδα, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, με παραστάσεις που εισήγαγαν τους θεατές σε ένα προσωπικό εικαστικό σύμπαν. Μετά τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κέρδισε το στοίχημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με παραστάσεις που προσέλκυσαν ένα κοινό το οποίο δεν ήταν το αναμενόμενο για το χορό. Χρησιμοποίησε τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα για να πλαισιώσει το προσωπικό του καλλιτεχνικό σύμπαν, σε παραγωγές όπως το Δύο και το ΜΕΣΑ. Το άνοιγμα στις διεθνείς σκηνές ήρθε τη στιγμή της επιστροφής σε λιτά καλλιτεχνικά μέσα, με την Πρώτη Ύλη και το Still Life. Πηγαινοέρχεται με ευκολία ανάμεσα στα υπερθεάματα των τελετών έναρξης και στα προσωπικά καλλιτεχνικά του έργα που επικεντρώνονται στη ματιά του στον κόσμο.

Συντελεστές: Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ερμηνεύουν: Παυλίνα Ανδριοπούλου, Άλεξ Βαγγέλης, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μίχος, Ευαγγελία Ράντου, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Στρινόπουλος, Γιώργος Τσιαντούλας, Κώστας Χρυσαφίδης.Σχεδιασμός σκηνικού και art direction σε συνεργασία με την Τίνα Τζόκα. Καλλιτεχνικός συνεργάτης για τα κοστούμια: Άγγελος Μέντης. Σχεδιασμός φωτισμού σε συνεργασία με την Εβίνα Βασιλακοπούλου. Καλλιτεχνικός συνεργάτης για τον ήχο: Γιώργος Πούλιος. Ήχος: Κώστας Μιχόπουλος. Μουσική: Johann Strauss II, Ο Γαλάζιος Δούναβης, έργο 314. Μουσική επεξεργασία: Στέφανος Δρουσιώτης. Γλυπτική: Νεκτάριος Διονυσάτος. Ζωγραφική κοστουμιών και σκηνικού: Μαρία Ηλία. Βοηθός σκηνοθέτη, Διεύθυνση & εκτέλεση παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου. Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Δρουσιώτης. Διεύθυνση προβών: Παυλίνα Ανδριοπούλου. Τεχνικός διευθυντής: Μανώλης Βιτσαξάκης. Διευθυντής σκηνής: Ντίνος Νικολάου. Βοηθός ηχολήπτης: Νίκος Κόλλιας. Βοηθός σκηνογράφου: Μαίρη Αντωνοπούλου. Βοηθοί ειδικών κατασκευών: Μαρία Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Κώτσης. Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου. Υπεύθυνος περιοδειών & διεθνείς σχέσεις: Γιούλιαν Μόμμερτ. Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Κάλη Καββαθά. Κατασκευή σκηνικού: Lazaridis scenic studios. Κατασκευή κοστουμιών: Hasem Exsteshamnia, Έφη Καραντασίου, Λίτσα Μουμούρη, Ιρίνα Προπεϋγκόλοβα. Τις κομμώσεις επιμελήθηκε η ομάδα του Lemon Poppy Seed.

 

Tospirto Team

Info

24 Μαΐου 2017
ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210 900 5 800
Website: http://www.sgt.gr/gre
Έως 12 Ιουνίου. Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20:30: Εισιτήρια: Κανονικό: 7 - 15 - 25 - 30 - 35 - 40 - 45 €. Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 12 - 20 - 24 - 28 - 32 - 36 €. Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 11 - 18 - 21 - 25 - 28 - 32 €. ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr Γραμμή εισιτηρίων Τ.: 210 900 5 800 ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00 Γραμμή Φίλων της Στέγης Τ.: 213 017 8200 ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00 Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

Περισσότερα "Παραστάσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ" Main_o_medea_3_nick_knight_for_onassis_stegi_p Πώς θα χόρευε και πώς θα έπαιρνε εκδίκηση η Μήδεια το 2019; Ένας από τους πιο σημαντικούς και αντισυμβατικούς χορογράφους διεθνώς, ο Τράγιαλ Χάρελ, παρουσιάζει στη Στέγη την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου έργου του. Main_unnamed Η θρυλική Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova στην Αθήνα Από 1 έως 3 Νοεμβρίου στο Christmas Theater. Main_dsc_5926_crop_f_ 12 γυναίκες ηλικίας 64 έως 84 χρόνων σ΄ένα ταξίδι από γιορτή σε γιορτή Στις 11 Μαίου στον Κινητήρα. Main_compost_1 Compost: Από ποια οργανικά υλικά αποτελείται μια δημιουργική διαδικασία; Η dance artist Άρια Μπουμπάκη μιλά στο www.tospirto.net. Main_4 Ένας ογκώδης οδηγός κινήσεων που παίζει με τη φύση του Το νέο του χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου στο Artiria Athens. Main_slider «Η Χρυσή Εποχή» του μπαλέτου σε... μαγνητοσκόπηση Στις 7 Απριλίου στο Μέγαρο.
#load_content_with_ajax