Χορός | Παραστάσεις

Χορεύοντας έναν θρυλικό αγώνα... σκάκι 11 Ιουνίου 2018

Ο Φωκάς Ευαγγελινός μιλά για τον επικό αυτό αγώνα.

Ένας επικός αγώνας σκάκι από το διεθνές τουρνουά του Λινάρες το 1993, ανάμεσα στον Γκάρι Κασπάροφ και τον Ανατόλι Καρπόφ, αναβιώνει στις 21 και 22 Ιουνίου στη σκηνή του Λαβύρινθου του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival.

Ο λόγος για την παράσταση «Χορεύοντας στη Σκακιέρα» σε σκηνοθεσία- χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού, με ζωντανή μουσική του Στάθη Σούλη, ηθοποιούς, κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου και πολλές σκακιστικές ανατροπές.

«Μια χορευτική αναβίωση ενός αγώνα σκάκι. Δύο ομάδες περφόρμερ (16-16) παρατεταγμένες η μία απέναντι στην άλλη θα αναπαραστήσουν τις κινήσεις που κάνουν τα πιόνια σε μία μεγάλης κλίμακας σκακιέρα. Η διαδρομή του κάθε περφόρμερ στη σκηνή καθορίζεται από τις κινήσεις των δύο αντιπάλων σκακιστών» αναφέρει χαρακτηριστικά στο www.tospirto.net o Φωκάς Ευαγγελινός εξηγώντας τι θα δούμε στην παράσταση.

Και συνεχίζει, «μία παρτίδα σκάκι έχει απολύτως τα στοιχεία μιας χορογραφίας. Η λέξη χορογραφία για μένα γράφεται με ωμέγα: Χωρογραφία. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία κίνηση που αφήνει πίσω τα σημάδια μιας πορείας στο χώρο και στο χρόνο. Ένας αγώνα σκάκι έχει πολύ συγκεκριμένους κανόνες κίνησης.  Δεν αφήνει περιθώρια για περιττές φιγούρες και φιοριτούρες, σε υποχρεώνει σε μία δωρικότητα στην κίνηση. Οφείλεις να σεβαστείς την γεωμετρία. Όσο πιο συγκεκριμένοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού η αλλιώς η συνθήκη με τους όρους της δικιάς μας δουλειάς τόσο πιο παραγωγικός και ελεύθερος αισθάνεται ο δημιουργός. Η έμπνευση δεν είναι ουρανοκατέβατη. Έρχεται από την παρατήρηση της ζωής. Εγώ πολύ συχνά παρατηρώ τους ανθρώπους όταν είναι ακίνητοι. Με ενδιαφέρει να ερευνήσω αυτό το πράγμα. Υπάρχει εσωτερική ροή, υπάρχει κίνηση στην ακινησία; Μια χορευτική αναπαράσταση μιας παρτίδας σκάκι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για έναν δημιουργό να το ανακαλύψει αυτό στην πράξη».

Μπορεί, όμως, να αναβιώσει χορευτικά ένας αγώνας σκάκι και μάλιστα τόσο θρυλικός; «Ο αγώνας αυτός ήταν από μόνος του ένα θέαμα. Τι πιο όμορφο και καλλιτεχνικά ενδιαφέρον για έναν χορογράφο να ερευνήσει αυτές τις δραματικές παύσεις ενός τέτοιου αγώνα. Η πρόκληση είναι το σύνολο των 32 αυτών ατόμων να συγχρονιστεί, να επικοινωνήσει το κάθε «πιόνι» με την υπόλοιπη ομάδα. Γιατί αυτό που εντέλει πρωτίστως μας ενδιαφέρει στο χορό και τους καλλιτέχνες και τους θεατές δεν είναι άλλο από τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση των σωμάτων, η επικοινωνία».

«Παίζω σκάκι, όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος – πράγμα κάπως σπάνιο τελευταία. Μου αρέσει πολύ. Το σκάκι είναι ένα πανάρχαιο παιχνίδι. Μας παραδόθηκε από πολιτισμούς με πολύ υψηλό επίπεδο πνευματικότητας. Είναι ένα παιχνίδι που δίνει στον παίκτη όσο χρόνο χρειάζεται για να σκεφθεί την επόμενη κίνηση. Στο σκάκι πρωταγωνιστεί η σκέψη και η σιωπή. Αυτό τα λέει όλα».

«Η ρυθμοί της ζωής μας είναι εξοντωτικοί. Υπάρχει μεν μια καλώς εννοούμενη ταχύτητα στα πράγματα, που μας διευκολύνει καθημερινά, υπάρχει όμως και πολύ βιασύνη. Ζούμε σε μια εποχή με πολλή φασαρία γύρω μας. Μια τέτοια παράσταση φέρει ως ανάγκη να κοινωνήσει στο κοινό έναν τρόπο σκέψης και ύπαρξης διαφορετικό. Ίσως είναι πιο γόνιμο για ένα παιδί αντί να κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή, να παίζει η να παρακολουθεί έναν αγώνα σκάκι. Το σκάκι μας αφορά εδώ και τόσους αιώνες και θα μας αφορά γιατί ίσως είναι μία προσομοίωση της ζωής. Η στρατηγική, η προετοιμασία, η διατήρηση της ψυχραιμία σε μία απρόβλεπτη κίνηση, η διόρθωση του λάθους, η επανορθώση και η συμφιλίωση με την ήττα και η διαχείριση της νίκης. Όλα αυτά δεν είναι η ζωή; Μήπως αυτό που τελικά έχει μεγαλύτερη σημασία στο σκάκι, στο χορό και στη ζωή δεν είναι η έκβαση, το αποτέλεσμα, αλλά η ίδια η διαδρομή, η παρτίδα;»

Η performance θα δοθεί παρουσία του Γκάρι Κασπάροφ και του Βρετανού σκακιστή Νάιτζελ Σορτ, οι οποίοι θα σχολιάζουν ζωντανά την ιστορική αυτή παρτίδα.

To Summer Nostos Festival (SNFestival)  διοργανώνεται και χρηματοδοτείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Παραστάσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ" Main_herrumbre_-_%ce%9c%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%9b%ce%a3_1375_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 Herrumbre: Χορεύοντας τα... βασανιστήρια στη Λυρική Στις 6, 8, 9, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Main_a_quiet_evening_of_dance_bc20181003_epilogue_536%c2%a9bill_cooper_p «Ένα ήσυχο βράδυ» με τον Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ Τέσσερα έργα του μεγάλου χορογράφου σε μία παράσταση. Main_partita_for_8_dancers_c_rahi_rezvani_5 Το Nederlands Dans Theater και πάλι στο Μέγαρο Τον Φεβρουάριο για 4 παραστάσεις. Main_you_ermiragoro_photo_2 You: Διαλεξε τον χορευτή σου και βίωσε την εμπειρία σου! Χορογραφεί η Ερμίνα Γκόρο. Main__________________-__________1_-__________________________________ Βορεάδες: Άνεμοι... χορού στις Ροές Μια νέα κινητική πρόταση μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ρυθμών και χορών. Main_slider Η Μπαγιαντέρα «απευθείας» στο Μέγαρο Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα.
#load_content_with_ajax