Χορός | Παραστάσεις

Διασταυρώνοντας σώματα και... μυαλό 08 Ιουνίου 2018

Η εξωστρέφεια της ΚΣΟΤ μέσα από το Ανοικτό Στούντιο 2018.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης δίνει το ετήσιο ραντεβού σε φιλότεχνους, χορευτές και χορογράφους και διοργανώνει το Ανοικτό Στούντιο 2018, όπου η Κούλα Πράτσικα, πριν από 81 χρόνια, το 1937, ίδρυσε την πρώτη επαγγελματική σχολή χορού, την οποία και δώρισε στο κράτος, το 1973, ώστε να δημιουργηθεί η ΚΣΟΤ.
Από τη Δευτέρα 18 έως την Κυριακή 24 και από την Τετάρτη 27 έως το Σάββατο 30 Ιουνίου το θεατράκι Black Box, της ΚΣΟΤ, ανοίγει με ελεύθερη είσοδο.

Υπό το γενικό τίτλο «Crossing bodies, Crossing Minds» διαμορφώνεται το πολύμορφο Ανοικτό Στούντιο 2018 όπου ιδέες και απόψεις, καλλιτεχνικές πρακτικές και μεθοδολογίες, σώματα και σκέψεις συναντούνται, διασταυρώνονται και συνδιαλέγονται μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, με όχημα χορογραφίες της Μάρθα Γκράχαμ, δασκάλων, σπουδαστών και προσκεκλημένων χορογράφων.

Το Ανοικτό Στούντιο 2018 διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα:
Το καλωσόρισμα
που έχει αναλάβει η Μαριάννα Καβαλλιεράτου δημιουργώντας ένα site specific έργο με τους σπουδαστές του Β΄ έτους, και με τρία γεγονότα που σηματοδοτούν τη διαδρομή μέσα από τη Σχολή έως το χώρο του θεάτρου αλλά και προετοιμάζουν τον θεατή για την παράσταση, που ακολουθεί.
Το κυρίως πρόγραμμα της παράστασης αποτελείται από demo τεχνικών, αποσπάσματα ρεπερτορίου και χορογραφίες που έχουν επιμεληθεί οι Καθηγητές της Σχολής Πένυ Διαμαντοπούλου,  Νίκος Καλογεράκης, και Όλια Τορναρίτου με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Κοντοβά, αλλά και χορογραφίες των ίδιων των σπουδαστών από το μάθημα της χορογραφίας που διδάσκει η Ίρις Καραγιάν.  Η παράσταση ολοκληρώνεται με το έργο που ετοιμάζει με τους τελειόφοιτους της σχολής ο  προσκεκλημένος χορογράφος  Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος κατακτά, σήμερα, με επιτυχία και τις ευρωπαϊκές σκηνές.
Το διάλειμμα της παρουσίασης επιφυλάσσει μία ακόμη ενδιαφέρουσα δράση, αφού οι απόφοιτοι της Σχολής εκθέτουν τα «τετράδια εργασίας τους» (portfolios), όπου, όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Φωτεινή Καπίλογλου παρουσιάζονται, με τρόπο παιγνιώδη και μεταφορικό, όψεις της ερευνητικής διαδικασίας,  μη ορατές επί σκηνής στον θεατή.

Το Πρόγραμμα αναλυτικά:

Μεταμορφώσεις / site specific
Μάθημα χορογραφίας: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Το έργο προέκυψε από μια σειρά μαθημάτων και την έρευνα, πάνω στην αργή κίνηση, την εκφραστικότητα του προσώπου και την κινούμενη εικόνα. Πώς μπορεί το σώμα να μεταμορφωθεί και μέσα από μια συλλογική διαδικασία, να μεταμορφωθεί η ομάδα; Μια δουλειά των σπουδαστών του 2ου έτους εμπνευσμένη από πίνακες ζωγραφικής της κλασσικής εποχής.

Night Journey (1947), Απόσπασμα
Εμπνευσμένο από την τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος", έχοντας όμως ως πρωταγωνιστική μορφή την Ιοκάστη.
Χορογραφία: Martha Graham
Μουσική: William Schuman
Διδασκαλία ρεπερτορίου/reconstruction: Πένυ Διαμαντοπούλου
Χορεύουν: Σπουδαστές του Γ' έτους
Διάρκεια: 4'

Momentum
Χορογραφία: Νίκος Καλογεράκης
Μουσική: worlds apart , Kostas Christides και we want war, These New Puritans
Χορεύουν: Οι σπουδαστές του  Β΄ έτους
Διάρκεια: 7΄
Χορογραφικές συνθέσεις του καθηγητή σε συνεργασία με τους σπουδαστές

Demo Τεχνικής Martha Graham
Χορογραφική σύνθεση: Όλια Τορναρίτου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Γιώργος Κοντοβάς
Χορεύουν: Οι σπουδαστές του Γ' έτους
Διάρκεια:15'
Μια σπουδή με πίστη και σεβασμό στη δομή και τις βασικές αρχές της τεχνικής της Martha Graham, που συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική σύνθεση στο πιάνο και δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να βιώσουν  τη δυναμική, τη μουσικότητα, τη θεατρικότητα και την δραματικότητα που η Martha Graham είχε διοχετεύσει στο πολυετές έργο της.

Άσκηση 18
Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Χορεύουν: 18 σπουδαστές του Γ΄  έτους
Μουσική: Steve Reich
Μια μικρή σύνθεση που ερευνά τον συγχρονισμό και συντονισμό ενός συνόλου 18 χορευτών. Η δημιουργία ενός συνόλου, που διαρκώς συγχωνεύεται στην ελάχιστη δυνατή μορφή του, τη μονάδα, ενώ οι μονάδες συγκροτούν στο εδώ και το τώρα, το όλο, το μαζί.

Χορογραφίες των σπουδαστών από το μάθημα της χορογραφίας
Μάθημα χορογραφίας: Ίρις Καραγιάν

Α΄ έτος
Σπουδή στη μουσική

Ντουέτο σε συνεργασία
Μια χορογραφική σπουδή στη Chaconne, Partita αρ. 2, για σόλο βιολί, του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Στόχος είναι η μελέτη και ενσωμάτωση της μουσικής, η κινητική έρευνα σε σχέση με τις δυναμικές και τη δομή της μουσικής.
Β΄ έτος
Μελέτη του χώρου με σημείο αναφοράς ένα εικαστικό έργο
Τρίο, κουαρτέτο, κουιντέτο
Χορογραφική μελέτη και επεξεργασία του χώρου μέσα από τις σχέσεις των σωμάτων και την ανάπτυξη της κίνησης. Η μουσική ως ηχητικό τοπίο
Γ΄ έτος
Ελεύθερο θέμα – προσωπική έρευνα

Ερευνητική διαδικασία κατά τη διάρκεια του έτους, ανάπτυξη ιδέας και πρακτικής, εφαρμογή χορογραφικών εργαλείων, πειραματισμός. Ελεύθερη επιλογή αριθμού χορευτών, μουσικής, σκηνικών αντικειμένων, κοστουμιών.

Έκθεση:  Portfolios /  «τετράδια εργασίας»
Επιμέλεια: Φωτεινή Καπίλογλου
Οι απόφοιτοι της ΚΣΟΤ αποκαλύπτουν κρυμμένες διαδρομές και σκέψεις, σε μία πρωτότυπη έκθεση που έχει ως στόχο να αναδείξει, με τρόπο παιγνιώδη και μεταφορικό, την ερευνητική διαδικασία στην οποία θεμελιώνεται το έργο των σπουδαστών,  η οποία προηγείται του αποτελέσματος που είναι ορατό στον θεατή που απολαμβάνει ένα χορευτικό έργο. Στην αίθουσα του ισογείου, επισκέψιμη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της παρουσίασης.

Πληροφορίες:
Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης - Ανοικτό Στούντιο 2018 /«Crossing bodies, Crossing Minds»
Δευτέρα 18 έως Κυριακή 24 και Τετάρτη 27 έως Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, στις 21:00
Μικρό θέατρο Black Box της ΚΣΟΤ: Ομήρου 55

Είσοδος ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση.
Κρατήσεις θέσεων: Από Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, καθημερινά 11:00-14:00, στο τηλ.: 210 3392388

Φωτογραφίες: ©Νίκος Δραγώνας

Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Tospirto Team

Info

18 Ιουνίου 2018
Μικρό θέατρο Black Box της ΚΣΟΤ: Ομήρου 55 Είσοδος ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση. Κρατήσεις θέσεων: Από Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, καθημερινά 11:00-14:00, στο τηλ.: 210 3392388

27 Ιουνίου 2018
Μικρό θέατρο Black Box της ΚΣΟΤ: Ομήρου 55 Είσοδος ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση. Κρατήσεις θέσεων: Από Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, καθημερινά 11:00-14:00, στο τηλ.: 210 3392388

Περισσότερα "Παραστάσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ" Main_herrumbre_-_%ce%9c%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%9b%ce%a3_1375_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 Herrumbre: Χορεύοντας τα... βασανιστήρια στη Λυρική Στις 6, 8, 9, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Main_a_quiet_evening_of_dance_bc20181003_epilogue_536%c2%a9bill_cooper_p «Ένα ήσυχο βράδυ» με τον Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ Τέσσερα έργα του μεγάλου χορογράφου σε μία παράσταση. Main_partita_for_8_dancers_c_rahi_rezvani_5 Το Nederlands Dans Theater και πάλι στο Μέγαρο Τον Φεβρουάριο για 4 παραστάσεις. Main_you_ermiragoro_photo_2 You: Διαλεξε τον χορευτή σου και βίωσε την εμπειρία σου! Χορογραφεί η Ερμίνα Γκόρο. Main__________________-__________1_-__________________________________ Βορεάδες: Άνεμοι... χορού στις Ροές Μια νέα κινητική πρόταση μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ρυθμών και χορών. Main_slider Η Μπαγιαντέρα «απευθείας» στο Μέγαρο Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα.
#load_content_with_ajax