Χορός | Παραστάσεις

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και οι διαδρομές στις.... ρίζες 10 Ιουνίου 2018

Στις 15 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Συνοικισμός

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης & ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας θα παρουσιάσουν έναν βιωματικό περίπατο υπό τον τίτλο «Διαδρομές στις Ρίζες #2» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός, στην ομώνυμη περιοχή της Ελευσίνας στην οποία εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922.

Σημειώστε πως δύο χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2016, πραγματοποιήθηκε ο βιωματικός περίπατος "Διαδρομές στις Ρίζες #1" στο ίδιο μέρος κι ο Ευριπίδης Λασκαρίδης (ομάδα OSMOSIS) με τη συνεργασία της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας είχαν εστιάσει στις αφηγήσεις των κατοίκων της γειτονιάς, σε μια απόπειρα να κατανοήσουν το παρελθόν αλλά και τις σύγχρονες προεκτάσεις του φαινομένου της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών.
Τώρα, οι κάτοικοι του Συνοικισμού ανοίγουν για μια ακόμη φορά τα σπίτια τους στους επισκέπτες του βιωματικού περιπάτου και μοιράζονται μαζί τους τις ιστορίες, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα τραγούδια τους αλλά και τους προβληματισμούς τους.

Οι περίπατοι Διαδρομές στις Ρίζες #1 και #2 προσκαλούν τον θεατή σε μια μοναδική εμπειρία: αυτή της ζωής στον Συνοικισμό. Οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται συνδημιουργοί του έργου και πρωταγωνιστούν σε όλες τις σκηνές του. Μας υποδέχονται στους χώρους τους – στα σπίτια τους, στο Μουσείο που οι ίδιοι έχουν φτιάξει, την «κιβωτό μνήμης» τους, όπως το λένε, στους κήπους τους και στα εσωτερικά δρομάκια του Συνοικισμού που λειτουργούν ως προέκταση των αυλών τους και χώρος συνάντησης.

Τι ακριβώς είναι οι, όμως, οι Διαδρομές στις Ρίζες; Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης αναφέρει στο www.tospirto.net χαρακτηριστικά: «είναι μια διαδρομή στον χώρο αλλά και στον χρόνο. Συναντάμε κάποιους από τους κατοίκους του Συνοικισμού, τα παιδιά και τα εγγόνια των Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα μετά την Καταστροφή του ’22» και συνεχίζει «γεννιούνται πολλά διαφορετικά ερωτήματα. Ένα από αυτά με ενδιαφέρει πολύ, μιας και ο περίπατος αυτός γίνεται για δεύτερη φορά. Επιστρέφουμε στον Συνοικισμό δύο χρόνια μετά με την απορία τι έχει συμβεί, αν και τι έχει αλλάξει. Αν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 έχει επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων και αν ακόμη δεν έχει προλάβει να το κάνει τότε οι ίδιοι τι ελπίζουν να αποκομίσουν από το γεγονός. Άραγε ο προηγούμενος περίπατος είχε κάποιον απόηχο και αν τον επαναλάβουμε και φέτος και του χρόνου και το 2021, τι κλίμα μπορεί να δημιουργήσει για την μικρή αυτή κοινότητα ένα τέτοιο εγχείρημα».

Με επίκεντρο τις αφηγήσεις των κατοίκων... «Η δουλειά που προηγήθηκε του περιπάτου ήταν ουσιαστικά μια σειρά από συζητήσεις με τους κατοίκους που μοιράστηκαν μαζί μας τις προσωπικές και οικογενειακές τους ιστορίες με χαρά και γενναιοδωρία. Στη διαδρομή αυτής της πορείας στον Συνοικισμό έχουμε ορίσει κάποιους σταθμούς στους οποίους οι κάτοικοι θα μοιραστούν με τους τωρινούς επισκέπτες κάποιες από αυτές τις ιστορίες. Σχεδιάσαμε έναν περίπατο που, εκτός από το πολεοδομικό και χωροταξικό του ενδιαφέρον, συστήνει την περιοχή στον επισκέπτη σαν ένας ταξιδιωτικός οδηγός γραμμένος από τους ντόπιους που διαπερνά όχι μόνο τους δρόμους και τις αυλές αλλά και τα σπίτια τους», αναφέρει ο Ε. Λασκαρίδης και τονίζει πως σ΄ολο αυτό το πρότζεκτ «δε θα υπάρχει θεατρική ή χορευτική δράση. Αυτή, σε καμία περίπτωση δεν είναι απαιτούμενο αλλά αν οι κάτοικοι το αποφασίσουν...»

Με ποιους τρόπους μια κοινότητα, μια γειτονιά επιτελεί το έργο της διατήρησης της συλλογικής της μνήμης; Μπορεί αλήθεια αυτή να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου; «Η αφοσίωση των Μικρασιατών της Ελευσίνας στο έργο της διατήρησης της μνήμης των προγόνων τους είναι αξιοσημείωτη. Έχουν γιορτές και χοροεσπερίδες αδιαλείπτως. Διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους αβίαστα και με μεγάλο κέφι. Έχουν φτιάξει ακόμα και ένα Μουσείο μέσα στον Συνοικισμό, ένα αληθινό στολίδι για την περιοχή που στεγάζεται σε ένα από τα αρχικά προσφυγικά κτίσματα, μια προσφυγική κατοικία. Οι μνήμες αυτές είναι μια οικογενειακή υπόθεση γι’ αυτούς και κάτι που τους ενώνει. Σίγουρα δεν είμαστε οι πρώτοι που επισκεπτόμαστε τον Συνοικισμό, έχουν υπάρξει και άλλοι καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με την γειτονιά και έθεσαν το ερώτημα της συλλογικής μνήμης με διαφορετικό τρόπο από τον δικό μας. Ο περίπατος αυτός σίγουρα είναι μια χειρονομία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πόσο πολύτιμη είναι η συλλογική μνήμη -ιδιαίτερα σήμερα- και γιατί σας απασχολεί τόσο πολύ; «Αποφεύγω να απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις. Ο στόχος είναι ερωτήματα τέτοιας φύσης να απαντώνται μέσα από τη δουλειά. Αυτό που εμάς μας απασχολεί και μας ενθουσιάζει, πάνω απ’ όλα, είναι να ακούμε τις ιστορίες των ανθρώπων και να βρούμε τον τρόπο να τις μοιραστούμε με το κοινό όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Στον προηγούμενο περίπατο αυτό επετεύχθη κατά γενική ομολογία. Το στοίχημα της Παρασκευής που μας έρχεται είναι να πετύχουμε τον ίδιο στόχο χωρίς να να επαναληφθούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Δραματουργική συνεργασία: Ασπασία - Μαρία Αλεξίου
Καλλιτεχνική Συμβολή: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας και την πρόεδρό του κ. Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου. Συμμετέχουν κάτοικοι της περιοχής του Συνοικισμού
Βίντεο Διαδρομές στις Ρίζες #1: Δημήτρης Τριανταφύλλου και Στέλιος Κεραμιδάς
Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ομάδα OSMOSIS

 

Γεωργία Οικονόμου

Info

15 Ιουνίου 2018
Ώρα: 19:00. Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός. Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

Περισσότερα "Παραστάσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ" Main_herrumbre_-_%ce%9c%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%9b%ce%a3_1375_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 Herrumbre: Χορεύοντας τα... βασανιστήρια στη Λυρική Στις 6, 8, 9, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Main_a_quiet_evening_of_dance_bc20181003_epilogue_536%c2%a9bill_cooper_p «Ένα ήσυχο βράδυ» με τον Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ Τέσσερα έργα του μεγάλου χορογράφου σε μία παράσταση. Main_partita_for_8_dancers_c_rahi_rezvani_5 Το Nederlands Dans Theater και πάλι στο Μέγαρο Τον Φεβρουάριο για 4 παραστάσεις. Main_you_ermiragoro_photo_2 You: Διαλεξε τον χορευτή σου και βίωσε την εμπειρία σου! Χορογραφεί η Ερμίνα Γκόρο. Main__________________-__________1_-__________________________________ Βορεάδες: Άνεμοι... χορού στις Ροές Μια νέα κινητική πρόταση μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ρυθμών και χορών. Main_slider Η Μπαγιαντέρα «απευθείας» στο Μέγαρο Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα.
#load_content_with_ajax