Χορός | Παραστάσεις

O Παύλος Κουρτίδης χορογραφεί την ποντιακή «Γενοκτονία» 10 Νοεμβρίου 2018

Με 16 χορευτές και μουσικούς επί σκηνής.

Η νέα παράσταση χορού του Παύλου Κουρτίδη, «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ» - παρουσιάζεται από τις 10 Νοεμβρίου στο Θέατρο ΠΚ - είναι ένας ύμνος για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Μία εναλλακτική ματιά της τραγικής ιστορίας, μέσα από την δυναμική της ανθρώπινης κίνησης.

Ο σύγχρονος χορός για πρώτη φορά θα αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά του δράματος. Βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα του Πόντου η «Γενοκτονία» έρχεται να πει μία σκληρή αλήθεια μέσα από τα σώματα των ζώντων για όλες τις Γενοκτονίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ένας ύμνος των απογόνων όσων βασανίστηκαν και όσων επέζησαν της πιο βάρβαρης απόπειρας εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Μία βαθιά αφύπνιση και μία φωνή που θα ακουστεί παντού. Όχι μόνο για τους προγόνους μας αλλά και για όλους τους γενοκτονημένους λαούς.  Στιγμιότυπα και σκηνές έντονου χορευτικού διαλόγου αλλά και δυναμικά συμβολικές παρεμβάσεις επί σκηνής αλληλεπιδρούν με εναλλαγές κορύφωσης της έντασης στην χορογραφική δραματοποίηση.

Η «Γενοκτονία», είναι μια παράσταση χορού, μέσα από τη ματιά του σημερινού Έλληνα, η οποία θα προκαλέσει, θα προβληματίσει και θα ζωντανέψει πρόσφατες μνήμες.

Ο εμπνευστής της παράστασης σημειώνει  στο www.tospirto.net: «“Με απίστευτη χαρά και συγκίνηση τον Απρίλιο του 2018 εγώ και οι συνεργάτες μου ανακοινώσαμε το επόμενό μας βήμα. Μία παράσταση που πραγματεύεται μία από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές του λαού μας. Την προσπάθεια εξόντωσης και αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού, τη Γενοκτονία.
Τον Νοέμβριο του 2018, λίγο πριν συμπληρωθούν 100 χρόνια από τα τραγικά εκείνα γεγονότα, με μέγιστο σεβασμό η ορχηστική τέχνη μέσα από τη συνθήκη της απεικόνισης θα αναβιώσει τα όσα συνέβησαν.
Είναι χρέος μου ως χορογράφος να δημιουργήσω αυτήν την παράσταση. Για μένα οι καταβολές μας είναι και αυτό που μας εμπνέει περισσότερο. Λειτουργούν ως μία βάση για να δημιουργήσουμε κάτι νέο, σημερινό χωρίς όμως να αλλοιώνουμε την παράδοση και την ταυτότητά μας. Έτσι εντάσσοντας μέσα στο σύγχρονο χορό στοιχεία της Ελληνικής και Ποντιακής κουλτούρας επιδιώκω να δημιουργήσω μία παράσταση ιδιαίτερη.
Σε ένα περιβάλλον που θα θυμίζει έναν κάμπο ο οποίος μεταμορφώνεται από ένα τελευταίο γλέντι στον τόπο που ένας ολόκληρος λαός αναγκάστηκε να αφήσει πίσω. Καθώς η λύρα σιγοπαίζει, έρχεται το νταούλι που φέρει πάνω του τη δύναμη αυτού αλλά και κάθε γενοκτονημένου λαού να τονίσει τα τραγικά επακόλουθα.
Δεν μπορώ να κρύψω τον πόνο μου και την αδικία για την αθωότητα που χάθηκε, αλλά και το αίσθημα της περηφάνιας καθώς μέσα από τα όσα συνέβησαν επιβιώσαμε και γίναμε πιο δυνατοί.
Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ λεπτό με πολύ πρόσφατες μνήμες. Το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί σεβασμό και ως προσωπική προσέγγιση αλλά και ως γεγονός.
Γι' αυτό και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να έχω δίπλα μου συνεργάτες όπως ο Όμηρος Παχατουρίδης ο οποίος ως "σύμβουλος έρευνας" στην παράσταση, μέσα από την πολυετή του εμπειρία και ενασχόληση με τον ποντιακό χορό και την ποντιακή παράδοση, μου έδωσε γνώσεις και εφόδια τα οποία ήταν για μένα βάλσαμο.
Η Lia Hide, συνθέτης και τραγουδοποιός, που γράφει και επιμελείται την μουσική με μία πολύ φρέσκια ματιά καθώς και ο Χρήστος Σύγγελος ζωντανά επί σκηνής με νέι και ούτι.
Οι 16 χορευτές επί σκηνής δεν θα χορέψουν τη Γενοκτονία, θα τιμήσουν τους νεκρούς γιατί δεν έφυγαν ποτέ».
»

Η «Γενοκτονία» έρχεται να πει αλήθειες μέσα από τα σώματα των ζώντων. Ένας ύμνος των απογόνων όσων βασανίστηκαν και όσων επέζησαν.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Χορογραφία - Φωτισμοί:  Παύλος Κουρτίδης
Μουσική Επιμέλεια & Σύνθεση:  Lia Hide
Σύμβουλος Έρευνας:    Όμηρος Παχατουρίδης
Βοηθός Χορογραφίας:    Ζωή Σωτηροπούλου
Κοστούμια:     Μάγδα Καλορίτη
Μουσικός επί σκηνής:    Χρήστος Σύγγελος (νέι)
Video trailer:     Γρηγόρης Πανόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης:   Ίρια Σπηλιοπούλου
Field photography & poster  Μελίνα Ζαχαράκη
Art Work:    Tricia Daniels
Οργάνωση παραγωγής
& Tour Management:   Σοφία Καραγιάννη
Παραγωγή:    Θέατρο ΠΚ (2018-19)

Επί σκηνής: Παύλος Κουρτίδης, Ζωή Σωτηροπούλου, Ιωάννα-Κορίνα Παλάσκα, Χρίστος Καφετζής, Έλενα Τσικαλά-Βαφέα, Ζελίκα Μουζάκη, Θέμις Χατζή, Φωτεινή Πασσά, Μαργαρίτα Συμεωνίδου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Χριστίνα Μπίτου, Ελένη Δόικα, Ιουλία Δρακονταειδή, Σίλβια Ζύμα, Σάμπι Κλέτσι, Μαρία-Ματίλντα Κουρτίδου, Γιώργος Κούμπος

 

Γεωργία Οικονόμου

Info

10 Νοεμβρίου 2018
Ιnfo: Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 21:00. Κυριακή: 20:00. Θέατρο ΠΚ (Κασομούλη 30, Νέος Κόσμος). Τ. 210 9011677. Τιμές εισιτηρίων: 15€ (γενική είσοδος). 13€ (μειωμένο). 10€ (ομαδικές κρατήσεις +15 θεατές).

Περισσότερα "Παραστάσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ" Main_compost_1 Compost: Από ποια οργανικά υλικά αποτελείται μια δημιουργική διαδικασία; Η dance artist Άρια Μπουμπάκη μιλά στο www.tospirto.net. Main_4 Ένας ογκώδης οδηγός κινήσεων που παίζει με τη φύση του Το νέο του χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου στο Artiria Athens. Main_slider «Η Χρυσή Εποχή» του μπαλέτου σε... μαγνητοσκόπηση Στις 7 Απριλίου στο Μέγαρο. Main_%ce%a0%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b1_%ce%91%cf%80%cf%8c_%cf%84%ce%b7_%ce%a1%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1_%ce%bc%ce%b5_%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7_%ce%a4%ce%a1%ce%91%ce%93%ce%9f%ce%a5%ce%94%ce%99_%ce%91%ce%97%ce%94%ce%9f%ce%9d%ce%99%ce%9f%ce%a5_2_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 Κόκκινος, Γκαίκε, Ρήγος χορογραφούν ένα μοναδικό Τρίπτυχο από τη... Ρωσία - Πρώτες φωτογραφίες Από τις 6 Απριλίου και για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Main_anne_teresa_de_keersmaeker_photo_anne_van_aerschot Η Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ στο Ηρώδειο Ένας ύμνος στον σύγχρονο χορό. Ένας ύμνος στο εμβληματικό έργο του Μπαχ. Main_faded3_elina_giounanli_p Η τελευταία υπόκλιση του Γιάννη Μανταφούνη Από τις 12 έως τις 14 Απριλίου στην Στέγη.
#load_content_with_ajax