Χορός | Παραστάσεις

Compost: Από ποια οργανικά υλικά αποτελείται μια δημιουργική διαδικασία; 16 Απριλίου 2019

Η dance artist Άρια Μπουμπάκη μιλά στο www.tospirto.net.

Ποια είναι τα συστατικά ενός ανθρώπινου Compost (κομπόστ); Από ποια οργανικά υλικά αποτελείται και πώς γίνεται λίπασμα μιας δημιουργικής διαδικασίας; Η dance artist Άρια Μπουμπάκη κατά τη διάρκεια της νέας της κινητικής έρευνας με τίτλο«COMPOST» καλεί δύο χορευτές, μία κηπουρό, ένα μάγειρα, μία γλύπτρια και μία soundartist να μοιραστούν τον ίδιο χώρο και χρόνο έχοντας ως κοινό και κεντρικό άξονα δράσεων το σώμα.

«Compost κυριολεκτικά ονομάζεται το φυσικό λίπασμα που παράγεται από την αποσύνθεση οργανικών υλικών (φύλλα, κλαδιά, φρούτα, λαχανικά...). To Compost που θα μοιραστώ μαζί σας τον Μάϊο είναι ένα χορευτικό, ερευνητικό πρότζεκτ που υπερασπίζεται τη δημιουργία και ψάχνει τα συστατικά του ανθρώπινου λιπάσματος που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας και δίνει τροφή στη δημιουργική διαδικασία. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο, ένας έρωτας, ένας τραυματισμός, μία μνήμη, ένα υλικό...Το Compost δε φτάνει σε ορισμό. Δεν αποτελείται από συγκεκριμένα στοιχεία. Η γοητεία του κρύβεται στο πόσο προσωπικό και άρα διαφορετικό είναι για κάθε άνθρωπο.
Η σύλληψη της ιδέας είχε ως αφετηρία την ανάγκη μου να γνωρίσω τα κίνητρα δράσης και τα εργαλεία των δημιουργών σε μία χώρα όπου η δημιουργία είναι συνυφασμένη με την παραγωγή και το τελικό αποτέλεσμα και όχι με τη διαδικασία και έρευνα. Αυτό είναι και κάτι που χαρακτηρίζει το έργο μου μέχρι σήμερα: η επιλογή σαφώς ορισμένων διαδικασιών δημιουργίας χορευτικών έργων που συχνά χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν αποτελούν επαγγελματίες της τέχνης του χορού, αλλά εν δυνάμει χορευτικά και σκηνικά σώματα»
αναφέρει χαρακτηριστικά η καλλιτέχνιδα στο www.tospirto.net.

Δύο χορευτές, μία κηπουρός, ένας  μάγειρας, μία γλύπτρια και μία sound artist. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά σε μια παράσταση; H Άρια Μπουμπάκη απαντά: «Γοητευμένη από τη δημιουργία όχι μονάχα στην τέχνη, αλλά στη ζωή εν γένει, κάλεσα ανθρώπους των οποίων οι επαγγελματικές ιδιότητες συνδέονται με ό,τι εγώ βρίσκω δημιουργικό στη ζωή. Έτσι, δύο χορευτές, μία κηπουρός, ένας μάγειρας, μία εικαστικός και μία sound artist μοιράστηκαν για τρεις μήνες τον ίδιο χώρο και χρόνο, αναζητώντας το προσωπικό τους Compost και επιτρέποντας στα Compost των άλλων να βρουν χώρο στη δική τους δημιουργική διαδικασία. Στην περφόρμανς θα δείτε αυτούς τους μη συγγενικούς κόσμους να αναπτύσσονται ως αυθύπαρκτες δράσεις, αλλά και να αλληλεπιδρούν και να συνυπάρχουν, προσφέροντας μία νέα οπτική στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα σκηνικά σώματα και τον χορό τους σε μια χορευτική περφόρμανς».

Στόχος της; «Στόχος μου είναι η εύρεση ενός ανθρώπινου χορού, που μπορεί να αποκτήσει σκηνική ύπαρξη και δύναμη ακόμη κι αν δεν προέρχεται από επαγγελματία χορευτή».

Πώς πιστεύετε πως συνδέεται με το σήμερα η παράσταση; «Το Compost έχει ως αφετηρία του το σώμα ως τόπο βιωμάτων και αρχείο μνήμεων. Σε μία εποχή όπου η σχέση μας μαζί του έχει επικεντρωθεί στη φυσική κατάσταση και υγιή του όψη, μέσω του Compost προτείνω μία αντίστροφη πορεία, μία βουτιά προς τα μέσα και μία βαθύτερη κατανόηση αναγκών, επιθυμιών, συνηθειών και ευχών. Η ύπαρξη κοινότητας που συχνά αναζητεί και χτίζει η χορογράφος κάνει και εδώ την εμφάνισή της μέσω μίας ετερογενούς, πολυμορφικής, μοναδικής και ζωντανής performance».


Ιδέα, σύλληψη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Άρια Μπουμπάκη. Χορογραφία: Άρια Μπουμπάκη: (με τη συμβολή των συντελεστών- ερμηνευτών του έργου). Ερμηνευτές: Χριστίνα Reinhardt (χορεύτρια), Κωνσταντίνος  Παπανικολάου (χορευτής), Ιωάννα Πλέσσα (εικαστικός),Anouk Arra (sound and visual artist), Αθηνά Γερανίου (κηπουρός), Μανώλης Πιπίνης (μάγειρας). Σχεδιασμός φωτισμού: Μίλτος Αθανασίου. Βίντεο: Νεφέλη Σαρρή. Κάμερα: AlfonsoGallardo. Φωτογραφία: Σοφία Δρακοπούλου. Ηχοληψία: Νικόλας Καζάζης.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΗΛ 693 8446793. Ο ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ 50 ΑΤΟΜΑ

Η περφόρμανς πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2019)

Γεωργία Οικονόμου

Info

03 Μαΐου 2019
Εως 5 Μαΐου 2019, 21.00. Bluebox: Ευπατρίδων 1, Γκάζι. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΛΕΠΤΑ. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ΕΥΡΩ. ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 7 ΕΥΡΩ. ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.viva.gr/tickets/dance/blue-box-studio/compost/

Περισσότερα "Παραστάσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ" Main_dsc_5926_crop_f_ 12 γυναίκες ηλικίας 64 έως 84 χρόνων σ΄ένα ταξίδι από γιορτή σε γιορτή Στις 11 Μαίου στον Κινητήρα. Main_4 Ένας ογκώδης οδηγός κινήσεων που παίζει με τη φύση του Το νέο του χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου στο Artiria Athens. Main_slider «Η Χρυσή Εποχή» του μπαλέτου σε... μαγνητοσκόπηση Στις 7 Απριλίου στο Μέγαρο. Main_%ce%a0%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b1_%ce%91%cf%80%cf%8c_%cf%84%ce%b7_%ce%a1%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1_%ce%bc%ce%b5_%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7_%ce%a4%ce%a1%ce%91%ce%93%ce%9f%ce%a5%ce%94%ce%99_%ce%91%ce%97%ce%94%ce%9f%ce%9d%ce%99%ce%9f%ce%a5_2_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 Κόκκινος, Γκαίκε, Ρήγος χορογραφούν ένα μοναδικό Τρίπτυχο από τη... Ρωσία - Πρώτες φωτογραφίες Από τις 6 Απριλίου και για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Main_anne_teresa_de_keersmaeker_photo_anne_van_aerschot Η Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ στο Ηρώδειο Ένας ύμνος στον σύγχρονο χορό. Ένας ύμνος στο εμβληματικό έργο του Μπαχ. Main_faded3_elina_giounanli_p Η τελευταία υπόκλιση του Γιάννη Μανταφούνη Από τις 12 έως τις 14 Απριλίου στην Στέγη.
#load_content_with_ajax