Χορός | Παραστάσεις

Compost: Από ποια οργανικά υλικά αποτελείται μια δημιουργική διαδικασία; 16 Απριλίου 2019

Η dance artist Άρια Μπουμπάκη μιλά στο www.tospirto.net.

Ποια είναι τα συστατικά ενός ανθρώπινου Compost (κομπόστ); Από ποια οργανικά υλικά αποτελείται και πώς γίνεται λίπασμα μιας δημιουργικής διαδικασίας; Η dance artist Άρια Μπουμπάκη κατά τη διάρκεια της νέας της κινητικής έρευνας με τίτλο«COMPOST» καλεί δύο χορευτές, μία κηπουρό, ένα μάγειρα, μία γλύπτρια και μία soundartist να μοιραστούν τον ίδιο χώρο και χρόνο έχοντας ως κοινό και κεντρικό άξονα δράσεων το σώμα.

«Compost κυριολεκτικά ονομάζεται το φυσικό λίπασμα που παράγεται από την αποσύνθεση οργανικών υλικών (φύλλα, κλαδιά, φρούτα, λαχανικά...). To Compost που θα μοιραστώ μαζί σας τον Μάϊο είναι ένα χορευτικό, ερευνητικό πρότζεκτ που υπερασπίζεται τη δημιουργία και ψάχνει τα συστατικά του ανθρώπινου λιπάσματος που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας και δίνει τροφή στη δημιουργική διαδικασία. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο, ένας έρωτας, ένας τραυματισμός, μία μνήμη, ένα υλικό...Το Compost δε φτάνει σε ορισμό. Δεν αποτελείται από συγκεκριμένα στοιχεία. Η γοητεία του κρύβεται στο πόσο προσωπικό και άρα διαφορετικό είναι για κάθε άνθρωπο.
Η σύλληψη της ιδέας είχε ως αφετηρία την ανάγκη μου να γνωρίσω τα κίνητρα δράσης και τα εργαλεία των δημιουργών σε μία χώρα όπου η δημιουργία είναι συνυφασμένη με την παραγωγή και το τελικό αποτέλεσμα και όχι με τη διαδικασία και έρευνα. Αυτό είναι και κάτι που χαρακτηρίζει το έργο μου μέχρι σήμερα: η επιλογή σαφώς ορισμένων διαδικασιών δημιουργίας χορευτικών έργων που συχνά χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν αποτελούν επαγγελματίες της τέχνης του χορού, αλλά εν δυνάμει χορευτικά και σκηνικά σώματα»
αναφέρει χαρακτηριστικά η καλλιτέχνιδα στο www.tospirto.net.

Δύο χορευτές, μία κηπουρός, ένας  μάγειρας, μία γλύπτρια και μία sound artist. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά σε μια παράσταση; H Άρια Μπουμπάκη απαντά: «Γοητευμένη από τη δημιουργία όχι μονάχα στην τέχνη, αλλά στη ζωή εν γένει, κάλεσα ανθρώπους των οποίων οι επαγγελματικές ιδιότητες συνδέονται με ό,τι εγώ βρίσκω δημιουργικό στη ζωή. Έτσι, δύο χορευτές, μία κηπουρός, ένας μάγειρας, μία εικαστικός και μία sound artist μοιράστηκαν για τρεις μήνες τον ίδιο χώρο και χρόνο, αναζητώντας το προσωπικό τους Compost και επιτρέποντας στα Compost των άλλων να βρουν χώρο στη δική τους δημιουργική διαδικασία. Στην περφόρμανς θα δείτε αυτούς τους μη συγγενικούς κόσμους να αναπτύσσονται ως αυθύπαρκτες δράσεις, αλλά και να αλληλεπιδρούν και να συνυπάρχουν, προσφέροντας μία νέα οπτική στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα σκηνικά σώματα και τον χορό τους σε μια χορευτική περφόρμανς».

Στόχος της; «Στόχος μου είναι η εύρεση ενός ανθρώπινου χορού, που μπορεί να αποκτήσει σκηνική ύπαρξη και δύναμη ακόμη κι αν δεν προέρχεται από επαγγελματία χορευτή».

Πώς πιστεύετε πως συνδέεται με το σήμερα η παράσταση; «Το Compost έχει ως αφετηρία του το σώμα ως τόπο βιωμάτων και αρχείο μνήμεων. Σε μία εποχή όπου η σχέση μας μαζί του έχει επικεντρωθεί στη φυσική κατάσταση και υγιή του όψη, μέσω του Compost προτείνω μία αντίστροφη πορεία, μία βουτιά προς τα μέσα και μία βαθύτερη κατανόηση αναγκών, επιθυμιών, συνηθειών και ευχών. Η ύπαρξη κοινότητας που συχνά αναζητεί και χτίζει η χορογράφος κάνει και εδώ την εμφάνισή της μέσω μίας ετερογενούς, πολυμορφικής, μοναδικής και ζωντανής performance».


Ιδέα, σύλληψη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Άρια Μπουμπάκη. Χορογραφία: Άρια Μπουμπάκη: (με τη συμβολή των συντελεστών- ερμηνευτών του έργου). Ερμηνευτές: Χριστίνα Reinhardt (χορεύτρια), Κωνσταντίνος  Παπανικολάου (χορευτής), Ιωάννα Πλέσσα (εικαστικός),Anouk Arra (sound and visual artist), Αθηνά Γερανίου (κηπουρός), Μανώλης Πιπίνης (μάγειρας). Σχεδιασμός φωτισμού: Μίλτος Αθανασίου. Βίντεο: Νεφέλη Σαρρή. Κάμερα: AlfonsoGallardo. Φωτογραφία: Σοφία Δρακοπούλου. Ηχοληψία: Νικόλας Καζάζης.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΗΛ 693 8446793. Ο ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ 50 ΑΤΟΜΑ

Η περφόρμανς πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2019)

Γεωργία Οικονόμου

Info

03 Μαΐου 2019
Εως 5 Μαΐου 2019, 21.00. Bluebox: Ευπατρίδων 1, Γκάζι. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΛΕΠΤΑ. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ΕΥΡΩ. ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 7 ΕΥΡΩ. ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.viva.gr/tickets/dance/blue-box-studio/compost/

Περισσότερα "Παραστάσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ" Main_slider Anamnesis: Η Αποστολία Παπαδαμάκη «συναντά» το σύμπαν της Δήλου Στις 14 Σεπτεμβρίου. Main_05.pilobolus Οι Pilobolus μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε ξανά τις αισθήσεις μας Από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου στο Christmas Theater. Main_boris_charmatz_terrain_site_10_photo_marc_domage Ο Μπορίς Σαρμάτς προσπαθεί να εντοπίσει μια αίσθηση απείρου μέσα στον χώρο Το νέο του έργο κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών. Main_bdef6aac-f698-4d59-a3c6-884760aca193 Μαγεία σε τεντωμένο σκοινί : Έρχεται το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας Ένα Χριστουγεννιάτικο λαμπερό υπερθέαμα για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με τους κορυφαίους ακροβάτες της Κίνας, τους καλύτερους ακροβάτες του κόσμου! Main_bfd50616-5b49-40c6-a256-ae1e48db19e4 Οι Tango Legends θέλουν να μας κάνουν να χορέψουμε! Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο Christmas Theater. Main_dsc_6895_ Flashback Project: Ένα προκλητικό ταξίδι στο παρελθόν του Κινητήρα Η Αντιγόνη Γύρα μιλά στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax