ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Χορός | Παραστάσεις

Flashback Project: Ένα προκλητικό ταξίδι στο παρελθόν του Κινητήρα 02 Ιουλίου 2019

Η Αντιγόνη Γύρα μιλά στο www.tospirto.net.

Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση έρχεται στις 4, 5 και 6 Ιουλίου στον Κινητήρα. Εξερευνώντας έργα-σταθμούς στην πορεία του απ’ το 1996 έως σήμερα, η παράσταση Flashback Project, καρπός του ομότιτλου εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε φέτος στον Κινητήρα, είναι μια απόπειρα αποτίμησης και απολογισμού της 23ετούς πορείας μιας ομάδας που φέρει το δικό της, ξεχωριστό αποτύπωμα στην ταυτότητα του χορού στην Ελλάδα.

Άτομα με και χωρίς αναπηρία, ηλικίας 9 έως 64 χρόνων, προερχόμενα από διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, συμμετέχοντες στα μαθήματα (KIDitiras,  Ώριμη Ηλικία, Χοροθέατρο, Υποκριτική και Γυμναστική) του Κινητήρα, με την επιμέλεια και τον συντονισμό της Αντιγόνης Γύρα σε συνεργασία με την Κατερίνα Γεβετζή, συν-ταξίδεψαν για επτά μήνες, στο πλαίσιο του εργαστηρίου ρεπερτορίου Flashback Project, στο παρελθόν του Κινητήρα μαζί με σημαντικούς ερμηνευτές, σταθερούς συντελεστές του.  Μια μουσικός, ένας λογιστής, δυο μαθήτριες Δημοτικού, μία ψυχολόγος, μία γιατρός, ένας χορευτής, ένας εικαστικός, μία θεατρολόγος, μία οικονομολόγος, μία νηπιαγωγός, ένας διαφημιστής κι ένας ξεναγός, με συμπορευτές  την Αλίκη Αβδελοπούλου, τη Βίκυ Αδάμου, την Αφροδίτη Βερβενιώτη, την Ανθή Θεοφιλίδη, την Ιωάννα Καμπυλαυκά, την Αμάλια Μπένετ, τον Γιώργο Νικολαΐδη, τον Χρήστο Πολυμενάκο, την Ευγενία Σιγαλού, τον Ορέστη Τάνη και την Αννα Τσίχλη, συν-δημιούργησαν με συγκινητική στοχοπροσήλωση μια παράσταση- αναδρομή σε μερικές απ’ τις σημαντικότερες παραστάσεις του Κινητήρα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. 

Η Αντιγόνη Γύρα αναφέρει χαρακτηριστικά στο www.tospirto.net: «Το Flashback Project είναι ένα προκλητικό ταξίδι στο παρελθόν του Κινητήρα. Μαζί με μια ομάδα γενναίων μαθητών και με συμπορευτές μέλη της ευρύτερης καλλιτεχνικής οικογένειας του Κινητήρα, κάναμε φέτος από την αρχή της σεζόν αυτό το πρότζεκτ το οποίο έχει τρεις άξονες:

1.Ψηφιοποιήθηκε όλο το υλικό της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα από το 1996 ως σήμερα 2.Δημιουργήθηκε μια παράσταση με αποσπάσματα από έργα του ρεπερτορίου μας με ενεργούς μαθητές του Κινητήρα και

3.Φτιάχνεται ένα ντοκιμαντέρ που κατέγραψε μέρα με τη μέρα αυτή την τολμηρή βουτιά στο παρελθόν το οποίο θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο .

Αυτό το πρότζεκτ είναι από τα πιο απαιτητικά πρότζεκτ που έχω...επιβάλει στον εαυτό μου. Με έκανε να καταλάβω πάρα πολλά για το καλλιτεχνικό μου έργο, για την πορεία μου ως δημιουργός και ως άνθρωπος. Κάθε φορά πριν από κάθε συνάντηση που παρουσίαζα στην ομάδα των μαθητών βίντεο από τα παλιά κι ερχόταν ένας προσκαλεσμένος συνοδοιπόρος για να μιλήσει, κλεινόμουν στο παταράκι του Κινητήρα κι έκλαιγα κατακλυσμένη από συναισθήματα νοσταλγίας, αμφισβήτησης, συγκίνησης...

Είδα πράγματα μέσα στο έργο μου που δε μπορούσα να τα δω την ώρα που δημιουργούσα... τρόμαξα με το πόσο θυματοποιημένη παρουσιάζω τη γυναίκα και πόσο καρικατούρα τον άντρα. Συγκινήθηκα με την τρυφερότητα κάποιων στιγμών και με την αρτιότητα στη συνολική προσέγγιση. Θυμήθηκα ανθρώπους, πρόβες, στιγμές, ακόμη και λεπτομέρειες την ώρα της δημιουργικής διαδικασίας πριν 20 χρόνια. Ένα ζωντανό ημερολόγιο είναι αυτό το πρότζεκτ, που μας ταξίδεψε όλους. Μ' έκανε να συνειδητοποιήσω την ιστορικότητα κάποιων στιγμών και τη σημασία που έχει η διάρκεια μέσα στο χρόνο. Εντυπωσιάστηκα με το πείσμα και την επιμονή μας, με τα νιάτα μας... Νομίζω ότι τώρα είμαι πιο σοφή προσωπικά και καλλιτεχνικά για να κάνω το επόμενο βήμα του Κινητήρα. Δε ξέρω ακόμη ποιο θα είναι, αλλά αυτή η ανασκόπηση- ενδοσκόπηση ήταν πολύ πιο ωφέλιμη απ΄ ότι φανταζόμουν.

Στην παράσταση ζωντανεύουν σαν φλασιές μικρά αποσπάσματα από τα πιο παλιά μου έργα όπως το "Πόρτες και Σύννεφα" μέχρι τον "Ανύποπτο Χρόνο". Παρατηρώ  ότι το πιο σημαντικό στη δημιουργία μου ήταν , είναι και θα είναι για μένα το ανθρώπινο στοιχείο. Οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω και συμπορεύομαι. Ακόμη και σ' αυτό το πρότζεκτ, τον απλό δραματουργικό ιστό της παράστασης τον ορίζουν οι συμμετέχοντες σε αυτό. Οι προσωπικές τους στιγμές είναι αυτές που με βοηθούν να ξετυλίξω το δικό μου κουβάρι των αναμνήσεων.

Νιώθω μια απέραντη ευγνωμοσύνη για όλους τους ανθρώπους που αποτελούν αυτή την καλλιτεχνική οικογένεια που λέγεται Κινητήρας. Νιώθω τυχερή που όταν ξεκίναγε ο Κινητήρας το έδαφος στην Ελλάδα ήταν πολύ παρθένο για να ρισκάρω με τις αναζητήσεις μου. Κάποια πράγματα έγιναν, κάποια δεν έγιναν. κάποια θα γίνουν και κάποια άλλα δε θα γίνουν ποτέ...Αλλά αυτό που μετράει για μένα είναι η αίσθηση της συνέπειας απέναντι στον εαυτό μου , στους συνεργάτες και στην τέχνη μου. Μέσω αυτής, που και που βρίσκω τη δικαίωση αλλά και τη δύναμη για να προχωρώ. Όλο το άλλο άλλωστε είναι διαρκώς σπαρμένο με πόνο, με νεκρούς στα σύνορα και στα προαύλια, με παραμελημένους αφρόντιστους ανθρώπους, με φόβο κι αγωνία για το μέλλον. 

Η τέχνη είναι για μένα το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο βάλσαμο στην καθημερινότητα. Δηλώνω αιώνια πίστη σε αυτήν κι έτσι νιώθω ότι αποκτώ πολιτική θέση απέναντι στα πράγματα. Ας πούμε....»


Συντονισμός/Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα
Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Γεβετζή
Επιμέλεια κοστουμιών: Βίκυ Αδάμου
Δραματουργική επιμέλεια: Άννα Τσίχλη
Επιμέλεια μουσικής: Ορέστης ΤάνηςΑρχειακή καταγραφή/ Βίντεο: Ιάσονας Βενετσανόπουλος
Φωτογραφίες: Χριστίνα Παπαδάκη
Συμμετέχουν: Ελένη Γύρα, Κατερίνα Ελοσίτου, Αριστοτέλης Ζώγας, Νίκη Κόκκαλη, Ευρυδίκη Κραββαρίτη, Άννα Κωνσταντίνου, Μαρία Μαϊστρέλλο, Λυδία Μαχαίρα, Νατάσσα Μωράκη, Νάντια Ντορλή, Μάιρα Πάγκαλου, Ντέμη Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπακυριαζής, Παναγιώτης Παύλου, Δημήτρης Ροϊνιώτης

Γεωργία Οικονόμου

Info

04 Ιουλίου 2019
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ , Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Τηλ.: 210.9248 328
Website: https://www.kinitiras.com/
Και 5, 6 Ιουλίου στις 21.30. Είσοδος: 8€. Κρατήσεις θέσεων: 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com. Διάρκεια: 60 λεπτά

Περισσότερα "Παραστάσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ" Main_05.pilobolus Οι Pilobolus μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε ξανά τις αισθήσεις μας Από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου στο Christmas Theater. Main_boris_charmatz_terrain_site_10_photo_marc_domage Ο Μπορίς Σαρμάτς προσπαθεί να εντοπίσει μια αίσθηση απείρου μέσα στον χώρο Το νέο του έργο κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών. Main_bdef6aac-f698-4d59-a3c6-884760aca193 Μαγεία σε τεντωμένο σκοινί : Έρχεται το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας Ένα Χριστουγεννιάτικο λαμπερό υπερθέαμα για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με τους κορυφαίους ακροβάτες της Κίνας, τους καλύτερους ακροβάτες του κόσμου! Main_bfd50616-5b49-40c6-a256-ae1e48db19e4 Οι Tango Legends θέλουν να μας κάνουν να χορέψουμε! Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο Christmas Theater. Main_anne_teresa_de_keersmaeker_site_04_photo_anne_van_aerschot Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ: Η κορυφαία δημιουργός σ΄ένα πάντρεμα ανάμεσα στον Μπαχ και τους Rosas Στις 2 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Main_%ce%9f%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1_griffon_kaos_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%95%ce%b2%ce%af%cf%84%ce%b1_%ce%a3%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b7_(4) Η ομάδα χορού Griffón φέρνει το "Kaos" στη Μικρή Επίδαυρο Στις 12 και 13 Ιουλίου.
#load_content_with_ajax