Μουσική | Είδα...

Είδα: το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη 12 Μαρτίου 2018

Μια συνταγή ερασιτεχνική, τα υλικά της οποίας δεν έδεσαν ποτέ.

Η πρώτη παρουσίαση της όμορφης όπερας του Σαρλ Γκουνό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Ελλάδα, δεν ήταν αυτό που λέμε μια ευτυχισμένη στιγμή για την ΕΛΣ. Στο παιχνίδι είναι και αυτές οι ατυχίες, συμβαίνουν. Όμως, η εν λόγω ατυχία μάς θέτει μπροστά σε έναν προβληματισμό που θα έπρεπε να απασχολήσει όλους τους οργανισμούς όπερας σε όλο τον κόσμο και αφορά στις αναθέσεις παραγωγών σε σκηνοθέτες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την όπερα. Γιατί και εδώ, ο σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος για το απογοητευτικό αποτέλεσμα είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος επιβεβαίωνε σε κάθε σκηνή του έργου την απόλυτη άγνοια του πάνω στο είδος.

Οι περισσότεροι εκ των μεγάλων σκηνοθετών του μελοδράματος, από τον Βισκόντι ως τον Τζεφιρέλι (βάζουμε ανάμεσά τους και τον μαέστρο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν που μας έχει χαρίσει υπέροχες παραστάσεις και ως σκηνοθέτης), γνώριζαν μουσική, μπορούσαν να εκτιμήσουν μια άρια ή ένα ντουέτο, αλλά και να καταλάβουν το χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχθεί και να λειτουργήσει, χρόνο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τους χρόνους που επικρατούν στο θέατρο. Επίσης, αγαπούσαν την όπερα, την απολάμβαναν, αντιμετώπιζαν το κάθε έργο με σεβασμό.

Ο Μαστοράκης, ένας καλός σκηνοθέτης του θεάτρου, μέσα από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» που μας παρουσίασε, φανέρωσε όχι απλώς την απειρία του, αλλά την αδιαφορία του απέναντι σε ένα είδος που ούτε καταλαβαίνει, ούτε, φοβάμαι, έχει διάθεση να το καταλάβει. Γιατί δεν το αγαπάει. Αυτή είναι η αίσθηση που αποκόμισα από την παράστασή του: Σύγχυση, παρανόηση αλλά και αδιαφορία.

Από εκεί και πέρα, ο κάθε τραγουδιστής έπρεπε να σώσει τον εαυτό του. Και οι περισσότεροι τα κατάφεραν με το παραπάνω: Η Μυρτώ Παπαθανασίου ως Ιουλιέττα επιβεβαίωσε τον επαγγελματισμό και το ταλέντο της. Στέρεο τραγούδι και ωραία σκηνική παρουσία. Θαυμάσιος ο τενόρος Ισμαέλ Τζόρντι ως Ρωμαίος, μόνο λίγο φοβισμένος στην άρια του. Τραγουδιστής, όμως, υψηλού επιπέδου και αυτός, όπως και η Αρτεμις Μπόργη (Στέφανος) και ο Χάρης Ανδριανός (Μερκούτιος). Ολοι αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο γιατί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Η Χορωδία πάλι, δεν ήταν στα καλύτερα της, έμοιαζε απροετοίμαστη, ανέτοιμη. Ούτε τα γαλλικά της ήταν τα καλύτερα. Ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός είναι βεβαίως δοκιμασμένη αξία της Λυρικής και ένας άνθρωπος που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των τραγουδιστών και των μουσικών του δίνοντάς μας κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, ο κατά Μαστοράκη «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» δεν ήταν… ούτε Ρωμαίος ούτε Ιουλιέττα. Ηταν μια συνταγή ερασιτεχνική τα υλικά της οποίας δεν έδεσαν ποτέ. Ευτυχώς, οι τραγουδιστές στάθηκαν πάνω από τη σκηνοθεσία. Αυτοί είναι οι νικητές της βραδιάς, σε αυτούς οφείλουμε το μεγάλο χειροκρότημα. Οσο για την όπερα του Γκουνό, ελπίζουμε κάποια στιγμή να τη δούμε και στην Ελλάδα, σκηνοθετημένη.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_unnamed_(1) Είδα: τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο Τηρουμένων των αναλογιών δε, αυτό που συμβαίνει τις Παρασκευές στο Γυάλινο και φωτιά έχει και τη βεβαιότητα σού δίνει ότι πρόκειται για δύο καλλιτέχνες που είναι ακόμα σε πορεία. Main_47572685_1989524207835655_4920178534158172160_o Είδα: Τον Διονύση Σαββόπουλο χωρίς... στριπτίζ στο Πεδίον του Άρεως Ο Διονύσης Σαββόπουλος θέλησε να στήσει μία «διακτινισμένη μπουάτ» στο «Άλσος» του Πεδίου του Άρεως, που άνοιξε ξανά μετά από περίπου 15 χρόνια γραφειοκρατικής -και όχι μόνο- τρέλας. Main_original_slider Είδα: την Ορχήστρα Βασίλη Τσιτσάνη με Γαλάνη - Μποφίλιου Δωρικός Τσιτσάνης με όλους του τους χυμούς από τον ήχο μιας εξαιρετικής ορχήστρας και δυο μοναδικές ερμηνεύτριες. Main_oloi Είδα: τους «Καινούριους του Μήνα» στο Άλσος Η δύναμη της αναγέννησης και της συνέχειας μιας Τέχνης που δε φοβάται να πει ότι εμπνέεται από το παλιό για να πάει παρακάτω... Main_slider Είδα: τον Πάνο Μουζουράκη στο Anodos Live Stage O περφόρμερ/τραγουδιστής συναντά τον κωμικό και όλοι μαζί τον χαρισματικό παρουσιαστή του Τhe Voice. Main_slider Είδα: το «Λευκό Ρόδο» σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση Μϊα ψυχογραφική αποτύπωση μιας μοναδικής όπερας του σύγχρονου ρεπερτορίου.
#load_content_with_ajax