Μουσική | Είδα...

Είδα: το «Raven Revisited» σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη 15 Ιουνίου 2018

Μια παράσταση καλού γούστου και λεπτών αποχρώσεων.

Στη μικρή θεατρική σκηνή, στο κέντρο της, μια λιτή κατασκευή, ένα παγκάκι που μπορεί να είναι και γραφείο, μπορεί να είναι και ντουλάπι, μπορεί να είναι και φέρετρο. Στο βάθος πόρτες που κρύβουν τους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, βγαίνουν μπροστά η Λενόρ και ο Ποιητής. Εκείνη είναι η εξιδανικευμένη γυναίκα, η ιδανική ερωμένη… Είναι η νεκρή αγαπημένη. Ο Ποιητής, είναι διχασμένος ανάμεσα στον Ένα που καταφεύγει στη λογική και τον Άλλο, που είναι ανίκανος να χειριστεί την απώλεια της καλής του και σταδιακά χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας. Το «Raven Revisited» είναι μια όπερα που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, αντλώντας υλικό από τη ζωή του μυστηριώδους ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε και της ιδιόμορφης σχέσης του με τις γυναίκες.

Αυτό το όνειρο θέλησε να αναπαραστήσει και η Ράια Τσακηρίδη με την ποιητική σκηνοθεσία της. Στο όνειρο την οδήγησε εξάλλου και η μουσική του Κώστα Κριτσωτάκη, μελαγχολική και τρυφερή, αισθαντική, γεμάτη συγκίνηση. Μια ονειρική παράσταση ήταν τελικά η παράσταση που είδαμε στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Μια παράσταση καλού γούστου και λεπτών αποχρώσεων.

Το έργο χαρακτηρίζεται ως «μια σύγχρονη μονόπρακτη όπερα δωματίου “νεορομαντικού” ύφους που αποτελείται από τρία μέρη, για 2 τραγουδιστές, έναν αφηγητή, χορωδιακό σύνολο και πιάνο». Η παραγωγή που παρουσίασε «The medium Project» έμοιαζε, στα δικά μου μάτια με… θεατροποιημένο λίντερ. Όπως και τα λίντερ, ήταν λιτή και αναζητούσε το ουσιαστικό, εστίαζε στο βάθος των συναισθημάτων, δεν είχε τίποτα το περιττό. Αλλά και η μουσική της είχε την απλότητα και την εσωτερικότητα των λίντερ. Και τη θεατρικότητά τους.

Ετσι, σαν θέατρο μετά μουσικής ξετυλίχθηκε μπροστά μας μια δυνατή ερωτική ιστορία, με τους στίχους του Πόε να μιλάνε για τον πόνο των ανθρώπων και τη βαθιά μοναξιά τους, τον δίχως τέλος πόνο τους, ακόμα και μέσα στον μεγαλύτερο έρωτα.

Οι Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Στρατής Στηλ, Πέννυ Δεληγιάννη, Αννυ Φασσέα, Λεονώρα Γαϊτάνου, Νίκος Ζιάζιαρης, και Ηλίας Καπάνταης δημιούργησαν ένα δυνατό και αρμονικό σύνολο, τραγουδώντας και παίζοντας, λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί μαζί. Μια ωραία δουλειά που αξίζει να τη δείτε - τελευταίες παραστάσεις στις 15, 16 και 17 Ιουνίου.

Νίκος Πρίντεζης

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_slider_1 Είδα: την Αλκηστη Πρωτοψάλτη σε «Απευθείας Σύνδεση» Αντέχετε φίλοι μου την ανάμνηση του εαυτού σας εικοσιπέντε χρόνια πριν, όταν πρωτοακούσατε «τα πιο ωραία λαϊκά»; Main_once_%ce%91%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%82_%ce%a8%cf%85%cf%87%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%b7%cf%82__%ce%9c%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1_%ce%a3%ce%ac%cf%84%cf%84%ce%b9_%ce%a6%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%94._%ce%a3%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82 Once: τα θετικά και τα αρνητικά του μιούζικαλ που σκηνοθετεί ο Α. Καραζήσης Στο Once μένεις να σκέφτεσαι πάλι πόσο δύσκολο σαν είδος είναι το μιούζικαλ και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα για να ξεπεράσουμε το "χμ καλό μεν αλλά..." Main_unnamed_(1) Είδα: τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο Τηρουμένων των αναλογιών δε, αυτό που συμβαίνει τις Παρασκευές στο Γυάλινο και φωτιά έχει και τη βεβαιότητα σού δίνει ότι πρόκειται για δύο καλλιτέχνες που είναι ακόμα σε πορεία. Main_47572685_1989524207835655_4920178534158172160_o Είδα: Τον Διονύση Σαββόπουλο χωρίς... στριπτίζ στο Πεδίον του Άρεως Ο Διονύσης Σαββόπουλος θέλησε να στήσει μία «διακτινισμένη μπουάτ» στο «Άλσος» του Πεδίου του Άρεως, που άνοιξε ξανά μετά από περίπου 15 χρόνια γραφειοκρατικής -και όχι μόνο- τρέλας. Main_original_slider Είδα: την Ορχήστρα Βασίλη Τσιτσάνη με Γαλάνη - Μποφίλιου Δωρικός Τσιτσάνης με όλους του τους χυμούς από τον ήχο μιας εξαιρετικής ορχήστρας και δυο μοναδικές ερμηνεύτριες. Main_oloi Είδα: τους «Καινούριους του Μήνα» στο Άλσος Η δύναμη της αναγέννησης και της συνέχειας μιας Τέχνης που δε φοβάται να πει ότι εμπνέεται από το παλιό για να πάει παρακάτω...
#load_content_with_ajax