Μουσική | Είδα...

Γιατί όντως τα μουσικά όργανα έχουν ένα μικρό εξάρτημα που λέγεται «Ψυχή» 29 Μαρτίου 2019

Ο Θοδωρής Οικονόμου συνέθεσε μία πολύ ενδιαφέρουσα μουσική «μάχη» με κλασικά ακούσματα να μάχονται τα πιο ελεύθερα και αυτοσχεδιαστικά τζαζ.

Ένα απρόσμενα ευχάριστο και πρωτότυπο μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους που μιλάει για τη δύναμη της φιλίας, για τον φόβο και την πίστη που πρέπει να έχουμε στον εαυτό μας είναι  το «Μούζικα! ή Η μάχη των ήχων» που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Θοδωρής Οικονόμου συνέθεσε μία πολύ ενδιαφέρουσα μουσική «μάχη» με κλασικά ακούσματα να μάχονται τα πιο ελεύθερα και αυτοσχεδιαστικά τζαζ. Ακροβάτησε με επιτυχία  ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά τοπία και ύφη και τελικά κατάφερε να ρίξει τον αόρατο «τοίχο» που χωρίζει τους δύο διαφορετικούς μουσικούς κόσμους.

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη έγραψε ένα έργο με σαφείς νοηματικούς άξονες, το οποίο γίνεται άμεσα αντιληπτό από τα παιδιά και συντηρεί σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους. Στην ιστορία τα μουσικά όργανα έχουν ανθρώπινη όψη και ιδιότητες (Βιόλα,  Σαξ,  Φοντσέλο, Κυμβελίνα, Κοντραβάσω). Οι κλασικοί χαρακτήρες ασφυκτιούν μέσα στην αυστηρή οργάνωση της μουσικής και της ζωής τους, ενώ οι τζαζ αιωρούνται στην αοριστία της αναρχίας τους. Μία ωστόσο ιστορία αγάπης θα επιχειρήσει να ενώσει τους δυο φαινομενικά αντίθετους κόσμους.

Η Ιώ Βουλγαράκη έστησε σκηνοθετικά ένα σύμπαν με αισθητική μεσοπολέμου -η οποία ίσως δεν είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο στα πιο παιδικά μυαλά- και με απλά, αλλά ευρηματικά μέσα ανέδειξε τα δίπολα και τα νοήματα του έργου. Πολύτιμος αρωγός της το γεωμετρικό, πολυεπίπεδο σκηνικό της Μαγδαληνής Αυγερινού και κυρίως η έξυπνη κινησιολογική καθοδήγηση από τον Φώτη Διαμαντόπουλο των  «Νέων της Όπερας» της ΕΛΣ. Ο έμπειρος χορογράφος κατάφερε να  «κρύψει»  την απειρία των νέων πρωταγωνιστών πίσω απο μία στατικότητα που αρχικά μπορεί να ξενίζει, ακολούθως όμως η επιλογή αυτή αποβαίνει εξόχως λειτουργική και όχι μόνο δεν αφαιρεί, αλλά προσθέτει δυναμική στο σύνολο της παράστασης.

Τελικά, ο στόχος του έργου επιτυγχάνεται, καθώς με πολύ ευχάριστο τρόπο αναδεικνύεται η πολύχρωμη παλέτα της κοινωνίας μας, μ΄όλες τις κόντρες, τις ανησυχίες, τα προβλήματα, τα όνειρα, τα πάθη και τα πρέπει. Πραγματικά δυσάρεστο το γεγονός πως το έργο παρουσιάζεται για δύο μόνο ημέρες (28 και 29 Μαρτίου). Αυτό του «στερεί» και τη δυνατότητα του «στρωσίματος», αλλά και τη δυνατότητα του να το δουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_main_slider Είδα: τον Θάνο Μικρούτσικο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Σε μια τέτοια συγκυρία βέβαια, εκείνο που ανοίγει –κυριολεκτικά- τους πόρους του δέρματος σου δεν είναι μόνο η μουσική. Είναι η συνολικότερη διαδρομή ενός ανθρώπου που εκτός από μεγάλος στον τομέα του απέδειξε εμπράκτως το «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία». Αν δεν ήταν κι αυτή η συναυλία απόδε... Main_slider Είδα: το «Κάτι παράξενο» στην Αγγλικανική Εκκλησία Το μοναδικό με αυτά τα παιδιά είναι ότι η σχέση τους με την Ποίηση -που είναι και η αφετηρία του δισκογραφικού τους ξεκινήματος - είναι φτιαγμένη από ένα ειδικό «χαρμάνι» απόλυτα δικό τους. Main_slider Σ’ ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοΐζο Είδα τη μουσική παράσταση που έστησε ο Απόστολος Ρίζος στο θέατρο Αλμα. Main_slider Είδα: το «Commedia d’ amore» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη Αν ο Θάνος Μικρούτσικος είδε πρώτος την Πολυχρονίδη σαν τραγουδίστρια και την ξεχώρισε, ο Θέμης Μουμουλίδης της δίνει την ευκαιρία να πατήσει γερά, φτιάχνοντας μια καλοβαλμένη παράσταση με εναλλαγές όπου επιστρατεύει και τις δυο της ιδιότητες (ηθοποιία, τραγούδι). Main_image004 Είδα: την Πέννυ Μπαλτατζή στην Πειραιώς 131 Στο πρόγραμμα αυτό σίγουρα συναντάς τον έφηβο εαυτό σου -μόνο που τον συναντάς αποκλειστικά εν ώρα χορού και στα ντουζένια του... Main_59ae583cdde4e1477c870cea92471571_l Είδα: τη Μαρία Παπαγεωργίου στον Σταυρό του Νότου Club Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο η τραγουδίστρια αναζητά ένα κοινωνικό έρεισμα στο τραγούδι (λες να είναι η επαφή με τον Μίκη;) στίχους που έχουν αποτύπωμα εποχής.
#load_content_with_ajax