Μουσική | Είδα...

Γιατί όντως τα μουσικά όργανα έχουν ένα μικρό εξάρτημα που λέγεται «Ψυχή» 29 Μαρτίου 2019

Ο Θοδωρής Οικονόμου συνέθεσε μία πολύ ενδιαφέρουσα μουσική «μάχη» με κλασικά ακούσματα να μάχονται τα πιο ελεύθερα και αυτοσχεδιαστικά τζαζ.

Ένα απρόσμενα ευχάριστο και πρωτότυπο μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους που μιλάει για τη δύναμη της φιλίας, για τον φόβο και την πίστη που πρέπει να έχουμε στον εαυτό μας είναι  το «Μούζικα! ή Η μάχη των ήχων» που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Θοδωρής Οικονόμου συνέθεσε μία πολύ ενδιαφέρουσα μουσική «μάχη» με κλασικά ακούσματα να μάχονται τα πιο ελεύθερα και αυτοσχεδιαστικά τζαζ. Ακροβάτησε με επιτυχία  ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά τοπία και ύφη και τελικά κατάφερε να ρίξει τον αόρατο «τοίχο» που χωρίζει τους δύο διαφορετικούς μουσικούς κόσμους.

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη έγραψε ένα έργο με σαφείς νοηματικούς άξονες, το οποίο γίνεται άμεσα αντιληπτό από τα παιδιά και συντηρεί σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους. Στην ιστορία τα μουσικά όργανα έχουν ανθρώπινη όψη και ιδιότητες (Βιόλα,  Σαξ,  Φοντσέλο, Κυμβελίνα, Κοντραβάσω). Οι κλασικοί χαρακτήρες ασφυκτιούν μέσα στην αυστηρή οργάνωση της μουσικής και της ζωής τους, ενώ οι τζαζ αιωρούνται στην αοριστία της αναρχίας τους. Μία ωστόσο ιστορία αγάπης θα επιχειρήσει να ενώσει τους δυο φαινομενικά αντίθετους κόσμους.

Η Ιώ Βουλγαράκη έστησε σκηνοθετικά ένα σύμπαν με αισθητική μεσοπολέμου -η οποία ίσως δεν είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο στα πιο παιδικά μυαλά- και με απλά, αλλά ευρηματικά μέσα ανέδειξε τα δίπολα και τα νοήματα του έργου. Πολύτιμος αρωγός της το γεωμετρικό, πολυεπίπεδο σκηνικό της Μαγδαληνής Αυγερινού και κυρίως η έξυπνη κινησιολογική καθοδήγηση από τον Φώτη Διαμαντόπουλο των  «Νέων της Όπερας» της ΕΛΣ. Ο έμπειρος χορογράφος κατάφερε να  «κρύψει»  την απειρία των νέων πρωταγωνιστών πίσω απο μία στατικότητα που αρχικά μπορεί να ξενίζει, ακολούθως όμως η επιλογή αυτή αποβαίνει εξόχως λειτουργική και όχι μόνο δεν αφαιρεί, αλλά προσθέτει δυναμική στο σύνολο της παράστασης.

Τελικά, ο στόχος του έργου επιτυγχάνεται, καθώς με πολύ ευχάριστο τρόπο αναδεικνύεται η πολύχρωμη παλέτα της κοινωνίας μας, μ΄όλες τις κόντρες, τις ανησυχίες, τα προβλήματα, τα όνειρα, τα πάθη και τα πρέπει. Πραγματικά δυσάρεστο το γεγονός πως το έργο παρουσιάζεται για δύο μόνο ημέρες (28 και 29 Μαρτίου). Αυτό του «στερεί» και τη δυνατότητα του «στρωσίματος», αλλά και τη δυνατότητα του να το δουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_cure_ Πήγα: στη συναυλία των The Cure στο Ejekt Festival Μία συναυλία που θα έχει κάποιος στη βαλίτσα των αναμνήσεών του για πολλά πολλά χρόνια. Main_original_slider_(2) Είδα: τη συναυλία των Tindersticks στο Ηρώδειο Γιατί όταν τελείωσε η συναυλία κατεβαίναμε μουδιασμένοι τις κλίμακες του θεάτρου; Main_ntalaras-kithara-sinaulia-708 Είδα: τον Γιώργο Νταλάρα στο Ηρώδειο Main_043small Πήγα: στην Ταράτσα του Φοίβου Πόσο αναζωογόνο (απελευθερωτικό, «πληρωτικό» κλπ) είναι το γέλιο! Το καλό γέλιο. Που δεν είναι χοντροκομμένο, που δεν είναι «δευτεράτζα». Main_%ce%a0%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1_%ce%9d%cf%8c%cf%81%ce%bc%ce%b1_%ce%97%cf%81%cf%8e%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%bf_1279p_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%a7._%ce%91%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82 Είδα: τη «Νόρμα» σε σκηνοθεσία Κάρλους Παντρίσσα Μια εντυπωσιακή παραγωγή και πέραν του αναμενόμενου πρωτότυπη. Main_main_event_4250 Είδα: τον Benjamin Clementine στην Τεχνόπολη Φωνή που άλλοτε πατάει γερά στο έδαφος και σε ταρακουνάει, άλλοτε αποκτάει την οξύτητα δηλητηρίου.
#load_content_with_ajax