Μουσική | Live

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και ο πιανίστας Radu Lupu στο Μέγαρο 12 Ιανουαρίου 2018

Στις 19 Ιανουαρίου

Ο διεθνούς φήμης Ρουμάνος πιανίστας Radu Lupu και ο διακεκριμένος Ούγγρος αρχιμουσικός Iván Fischer, επικεφαλής της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά στη σκηνή του Μεγάρου.

Ο διάσημος σολίστ, που έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς (George Enescu, Van Cliburn και Leeds) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους δεξιοτέχνες παγκοσμίως στην ερμηνεία του ρεπερτορίου του 19ου αιώνα, θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο του Ρόμπερτ Σούμαν, το μοναδικό που έγραψε ο ρομαντικός Γερμανός μουσουργός. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 2 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και από τη Δεύτερη Συμφωνία του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, που θα ερμηνεύσει το φημισμένο συμφωνικό σύνολο· ένα σύνολο στενά συνδεδεμένο με τον μαέστρο του, αφού ο Ιβάν Φίσερ (συνιδρυτής του μαζί με τον Ζόλταν Κότσις) παραμένει σταθερά στη θέση του Μουσικού Διευθυντή για πάνω από 30 χρόνια, διαμορφώνοντας το προφίλ της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης.


Το πρόγραμμα αρχίζει με την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 2 σε σι ελάσσονα BWV 1067 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750), μια από τις πιο λαμπερές και ζωηρές κοσμικές συνθέσεις του, αν και ο ίδιος δεν αγαπούσε ιδιαίτερα την ανάλαφρη μουσική ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ωστόσο, συνέθεσε συνολικά τέσσερις τέτοιες σουίτες που φέρουν επιρροές της γαλλικής χορευτικής μουσικής, η οποία ήταν πολύ της μόδας εκείνη την εποχή, αλλά κυρίως της Μπαρόκ Ιταλικής Σχολής και ιδίως της μουσικής του Βιβάλντι. Εικάζεται ότι η Δεύτερη Σουίτα γράφτηκε περί τα 1720, προτού ο Μπαχ αρχίσει να εργάζεται στη Λιψία. 

Το πρώτο μέρος θα κλείσει με το περίφημο Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 21 σε ντο μείζονα, K. 467 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, που θα ερμηνεύσει ο σπουδαίος δεξιοτέχνης Ράντου Λούπου. Είναι το μοναδικό που έγραψε ο κορυφαίος ρομαντικός συνθέτης. Είχαν προηγηθεί αρκετές συνθετικές απόπειρές του πάνω στη συγκεκριμένη μουσική φόρμα, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Αρχικά το έργο είχε τη μορφή μιας Φαντασίας για πιάνο και ορχήστρα, αλλά μεταμορφώθηκε το 1845 από τον σπουδαίο μουσουργό σε κανονικό κοντσέρτο, ύστερα από προτροπή της συζύγου του, Κλάρας, η οποία και το έπαιξε για πρώτη φορά στη Λιψία ένα χρόνο αργότερα.  
Όταν ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943) άρχισε να δουλεύει τη Δεύτερη Συμφωνία του στα 1906 –η οποία θα ακουστεί στο δεύτερο μέρος της συναυλίας–, ήταν ήδη διάσημος όχι μόνο ως πιανίστας και μαέστρος αλλά και ως συνθέτης. Η Συμφωνία αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 27 γράφτηκε ύστερα από μια δεκαετή περίοδο σιωπής, στην οποία είχε βυθιστεί ο συνθέτης μετά την αποτυχία της Πρώτης Συμφωνίας του. Ολοκληρώθηκε το 1907, αλλά και πάλι ο Ραχμάνινοφ δεν ήταν ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Παρά τους δισταγμούς του, αποφάσισε να την επεξεργαστεί εκ νέου και να τη διευθύνει ο ίδιος για πρώτη φορά το 1908 στην Αγία Πετρούπολη, όπου η Συμφωνία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Μάλιστα, στο τέλος της ίδιας χρονιάς ο σπουδαίος ρώσος μουσουργός, για το εν λόγω έργο του έργο, τιμήθηκε με το βραβείο Γκλίνκα. 

 

Tospirto Team

Info

19 Ιανουαρίου 2018
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
Ωρα: 20:30. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης Τιμές εισιτηρίων: 15 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 22 € (Ζώνη Ε) ● 36 € (Ζώνη Δ) ● 48 € (Ζώνη Γ) ● 58 € (Ζώνη Β) ● 68 € (Ζώνη Α) ● 80 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Περισσότερα "Live"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "LIVE" Main_slider Η bijoux de kant, ο Αμάλ και οι Νυχτερινοί... Επισκέπτες Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Main_alice_in_chains_2 Ερχονται οι Alice in Chains Στην Πλατεία Νερού τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στο πλαίσιο του Release Athens 2019. Main_unnamed_(3) Μπάμπης Στόκας και Μελίνα Κανά μαζί Στο Kremlino. Main_%ce%91._%ce%a0%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b6%ce%ac%cf%81%ce%b1%cf%82 Ο Αργύρης Πανταζάρας στον «Βαφτιστικό» Σκηνοθετεί ο Γιώργος Πέτρου. Main_slider_1 Η Αλκηστη Πρωτοψάλτη σε απευθείας... σύνδεση Στο Gazarte Main Stage. Main_slider_2 H Αγγελική Τουμπανάκη στον Σταυρό του Νότου Club Τις Κυριακές 16, 23 και 30 Δεκεμβρίου
#load_content_with_ajax