Μουσική | Live

Ποιοι είναι οι Kronos quartet και το «A Thousand Thoughts»; 15 Ιουνίου 2018

Δίνουν στην κλασική μουσική μια ελευθερία και ένα εύρος που σπάει κάθε σύμβαση.

Σίγουρα δεν είναι ένα συνηθισμένο κουαρτέτο εγχόρδων. Ούτε το λάιβ ντοκιμαντέρ (“A Thousand Thoughts”) ένα «κανονικό» live documentary. Κι αυτό γιατί ο σκηνοθέτης Sam Green –που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει το είδος αυτό- συνδυάζοντας το «παραδοσιακό» ύφος των κινηματογραφημένων στιγμιότυπων μαζί με λάιβ μουσική και δικές του παρεμβάσεις- αντιπαθεί τo... στρίμωγμα της μουσικής ανάμεσα σε απόψεις, λόγια κι ιδέες που μιλούν για μουσική.

Αντιπαθεί και τη στατικότητα που έχει κάθε ολοκληρωμένο εγχείρημα. Όταν παρουσίασε δε για πρώτη φορά το project (στο The Sundance Festival) είπε ότι «η ιδέα ενός στατικού - όχι εξελισσόμενου έργου - που δε θα μεταλλάσσεται, ανάλογα με τον αριθμό και τον ρυθμό των παραστάσεων που δίνει, “is simply nuts”».

Οπότε τι ακριβώς είναι το «A Thousand Thoughts» που θα δούμε στο ΚΠΣΝ στο πλαίσιο του εφετινού Sumer Nostos Festival; Μια μικρή παρένθεση πριν προχωρήσουμε στο θέμα μας.

Δυο λόγια για το Kronos quartet - το πιο ανοιχτόμυαλο, ζωντανό και πάντα επί των επάλξεων "κλασικό σύνολο" που σήμερα αριθμεί πάνω από 40 χρόνια ζωής (σχηματίστηκαν το 1973 από τον βιολονίστα David Harington).  
Και δεν είναι μόνο ο τρόπος που ερμηνεύουν τους συνθέτες της κλασσικής... "γραμματείας| ή τα έργα που έχουν συνθέσει οι ίδιοι . Είναι η νοοτροπία τους. Η νοοτροπία μιας εξαιρετικά αντισυμβατικής ομάδας που αγκάλιασε και πειραματίστηκε με όλες τις μουσικές της γης (από τον Χέντριξ μέχρι την Μαρίκα Παπαγκίκα) δίνοντας στην κλασική μουσική μια ελευθερία και ένα εύρος που σπάει κάθε σύμβαση 
Την συναρπαστική πορεία τους λοιπόν, αλλά και την ιδιαίτερη ματιά τους θέλησε να αποτυπώσει στο live documentary του ο Sam Green. Όχι όμως μέσα από πολλά λόγια. "Είναι περισσότερο μια συναυλία παρά ένα φίλμ" είχαν γράψει οι εφημερίδες στο Sundance. "Μία ιστορία που την διηγείται το ίδιο το Kronos παίζοντας τη μουσική του".

Τα τέσσερα τωρινά μέλη του γκρουπ - οι βιολονίστες Ντέιβιντ Χάριγκτον και Τζων Σέρμπα, ο βιολίστας Χανκ Ντατ και η τσελίστα Σάνι Γιάνγκ - ήταν τοποθετημένοι σε μια μικρή σκηνή απέναντι απ’ την κάμερα με τον Γκριν να στέκεται μπροστά τους και να "οδηγεί" το κοινό μέσα στην αίθουσα στην ιστορία τους - από τη στιγμή που ιδρύθηκαν το 1973 ως τις εξαιρετικές τους στιγμές, τις συνεργασίες τους με σταρ, όπως ο Φίλιπ Γκλας κι ο Τέρι Ρίλει,  αλλά και τις πιο πρόσφατες δουλειές τους. Όλη αυτή η τεράστια διαδρομή αντί για αναλύσεις και πολλές περιγραφές, περιείχε μουσική, πολλή μουσική -πάνω από 24 κομμάτια, από το Black Angels του Τζόρτζ Κράμπ έως την μουσική που έγραψαν για το «Requiem for a Dream». Καμιά φορά οι ίδιοι συνόδευαν τον εαυτό τους, παίζοντας πάνω σε δικές τους συνεντεύξεις όπου μιλούν για την 45χρονη καριέρα του Κronos. Το live scoring (μουσική λάιβ την ώρα που προβάλλεται ένα κινηματογραφημένο στιγμιότυπο) μπορεί, ενίοτε, να μοιάζει άβολο.

Μη αποτελεσματικό (κυρίως όταν σε διακόπτουν οι διάλογοι ή τα sound effects). Όμως, αυτή εδώ είναι επιτυχία του Γκριν. Στο «Α Thousand Thoughts», οι ιδέες που πρεσβεύει το κουαρτέτο βγαίνουν μπροστά μέσα από την ίδια τη μουσική τους, ενώ η ισορροπημένη σχέση εικόνας, ήχου και λόγου έχει κι εκείνο το εφήμερο στοιχείο που μόνο σε μια παράσταση βρίσκεις. Οι πιο δυνατές (και δύσκολες) στιγμές είναι βουβές, χωρίς μουσική με τους τέσσερις τους να κάθονται μέσα στο σκοτάδι : την ώρα που ο Χάριγκτον έχασε το παιδί του. Την ώρα που η πρώτη τσελίστα της ομάδας Joan Jeanrenaud , διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας και αποχαιρέτησε το γκρουπ. Εδώ δεν υπάρχει μουσική. Δεν υπάρχει καν εικόνα. Μόνο μια μαγνητοσκοπημένη φωνή που μιλάει - και μια αίθουσα που ρουφάει ακόμα και τις παύσεις. Γιατί το «Α Τhousand Thoughts» είναι (όπως διαβάσαμε) μια ζωντανή ιστορία μετά μουσικής που την παρακολουθείς απνευστί, απο το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο . 

Χάρη Ποντίδα

Info

19 Ιουνίου 2018
Στις 20.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΕΛΣ Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή. Η ηλεκτρονική προεγγραφή θα ξεκινήσει στις 12/06 στις 13.00. Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

Περισσότερα "Live"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "LIVE" Main_321 Μποφίλιου - Καραμουρατίδης - Ευαγγελάτος και «Ελληνικά διάφορα» Από 22 Φεβρουαρίου στο ΚΡΕΜΛΙΝΟ. Main_slider Όλια Λαζαρίδου και Νίκος Ξυδάκης «Με μια Αναπνοή» Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Main_slider Τσαλιγοπούλου- Δεληβοριάς- Ρίζου αναβιώνουν την εποχή «της χρυσής κορνέτας» Την Τρίτη 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Main_ketikidi H Ειρήνη Κετικίδη στη σκηνή του six d.o.g.s Για να παρουσιάσει το νέο δίσκο της "A Sky for All". Main_dropkick-murphys-cr-gregory-nolan-2017-billboard-1548 Οι Dropkick Murphys επιστρέφουν στην Ελλάδα Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 στο Gazi Music Hall. Main_bd9 Bodyterranean-The Show: Οι ήχοι του σώματος και της φωνής σε μία παράσταση Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
#load_content_with_ajax