Μουσική | Live

Η «Έντα Γκάμπλερ» τραγουδάει! 11 Ιανουαρίου 2019

Για 6 παράστασεις στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Ιψεν ενέπνευσε τον πιανίστα και συνθέτη Γιώργο Δούση και η «Εντα Γκάμπλερ» του έγινε όπερα που τώρα θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μια όπερα δωματίου σε λιμπρέτο που υπογράφει η ‘Ερι Κύργια. Όπως ο ίδιος ο συνθέτης σημειώνει: «Η μουσική της όπερας “Έντα Γκάμπλερ” χρησιμοποιεί άλλοτε μοτίβα για τη μουσική απεικόνιση των χαρακτήρων και άλλοτε ολόκληρες μουσικές ενότητες που συνδέονται με χαρακτήρες ή καταστάσεις. Στο σύνολό της ακολουθεί με ρεαλιστικό τρόπο την πλοκή και εξέλιξη του έργου, υποστηρίζοντάς, την άλλοτε αφηγηματικά και άλλοτε δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την απόδοση των συναισθημάτων».

Το έργο έχει σαφείς αναφορές στην παραδοσιακή όπερα, άριες, ντουέτα, τρίο, κουιντέτο και μικρές αφηγήσεις». Τη σκηνοθεσία της παράστασης κάνει η Ράια Τσακηρίδη, ενώ τη μουσική διεύθυνση του επταμελούς μουσικού συνόλου που θα συνοδεύει τους μονωδούς έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας. Τον απαιτητικό ρόλο της Έντα θα μοιραστούν η Γιούλια Ρουτιλιάνο και η Ιρένα Αθανασίου, ενώ στους άλλους ρόλους εμφανίζονται οι: Τζίνα Φωτεινοπούλου (Τέα), Χάρης Ανδριανός (Άιλερτ), Μιχάλης Ψύρρας (Τέσμαν) και Γιώργος Ρούπας (Μπρακ).

Θυμίζουμε πως η θεατρική «Έντα Γκάμπλερ» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1891 στο Μόναχο. Θεωρείται ένα από τα πιο αινιγματικά έργα του Ιψεν, καθώς και το έργο στο οποίο ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας κριτικάρει καυστικά και με τρόπο συγκλονιστικό τον ξεπεσμό (οικονομικό αλλά και ηθικό και συναισθηματικό) της αριστοκρατίας.

Νίκος Πρίντεζης

Info

25 Ιανουαρίου 2019
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- Εναλλακτική Σκηνή , Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα
Τηλ.: 216809100
Το έργο θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, και στις 26 και 27 Ιανουαρίου και στις 1, 2 και 3 Φεβρουαρίου.

01 Φεβρουαρίου 2019
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- Εναλλακτική Σκηνή , Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα
Τηλ.: 216809100
Το έργο θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, και στις 2 και 3 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα "Live"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "LIVE" Main_marina_and_the_diamonds Η Marina συστήνει στα διαμάντια της στην Αθήνα Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στο Piraeus 117 Academy. Main_jon_boydon Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Queen και του Freddie Mercury στη Σκιά της Ακρόπολης Στις 7 Σεπτεμβρίου σε μία μοναδική συναυλία. Main_unnamed_(29) Οι Archive live σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη Δύο βραδιές μοναδικές με ένα αγαπημένο συγκρότημα! Main_slider Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ- Μπρίαν Κιν- Γιασμίν Λεβί σ΄ένα μοναδικό live Στις 13 Νοεμβρίου. Main_unnamed Ο Σωκράτης Μάλαμας δίνει ραντεβού στους Βράχους για 2 βραδιές Την 1η και στις 2 Ιουλίου. Main_%ce%9c%ce%ae%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b1_%cf%84%ce%bf%cf%85_%ce%9d%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%85_%ce%9a%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%8d_6443_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 «Μήδεια» δια χειρός Κυπουργού - Κιτσοπούλου- Όλες οι λεπτομέρειες Στις 27 και 28 Ιουνίου.
#load_content_with_ajax