ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Live

Γκαλερί Δραμάτων: Ένα ανορθόδοξο μουσικό road-trip στις μουσικές του κόσμου 11 Φεβρουαρίου 2019

Ο Γιώργος Πατεράκης μιλά στο tospirto.net για την παράσταση αυτή.

Ο ανατρεπτικός συνθέτης, πιανίστας και ποιητής Γιώργος Πατεράκης, επιστρέφει με μια καυστική παράσταση-αποθέωση των ανθρώπινων δραμάτων. Με την ιδιοσυγκρασιακή ματιά του, ο Γιώργος Πατεράκης δίνει ραντεβού μαζί με το String Theory Ensemble και τους τακτικούς συνεργάτες του, για τέσσερις μοναδικές βραδιές στο Athenaeum (14, 15, 21 & 21 Φεβρουαρίου 2019), προκειμένου να μας ξεναγήσει στην ανανεωμένη του “Γκαλερί δραμάτων”.

Με φόντο διαχρονικές ιστορίες καθημερινής τρέλας, πέρα για πέρα όμως αληθινές και ανθρώπινες, ο Πατεράκης ξεδιπλώνει μέσα σε μια φαντασμαγορία αντιθέσεων, ένα ανακάτεμα μουσικών που κινείται μεταξύ δικών του πρωτότυπων συνθέσεων καθώς και διασκευών γνωστών τραγουδιών που ο ίδιος έχει ενορχηστρώσει εκ νέου και τις παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για μια παράσταση-περιπλάνηση σε ακούσματα που έχουμε αγαπήσει με δεξιοτεχνικές στραβοτιμονιές στην κόψη των ειδών· από την κλασική μουσική στην τζαζ και το swing, από το καμπαρέ και το σαλούν, στις αθηναϊκές αυλές και τον βαλκανικό ορίζοντα. Μαζί με τον δημιουργό, 16 αμετανόητα νέοι μουσικοί καλλιτέχνες επί σκηνής, δίνουν ψυχή με την ερμηνεία τους σε αυτό το παλαβό και ανορθόδοξο μουσικό road-trip στις μουσικές του κόσμου.

Τι είναι η Γκαλερί Δραμάτων; Τι σας ενέπνευσε να δημιουργήσετε αυτήν την παράσταση;
Η Γκαλερί Δραμάτων είναι τα σημαντικά και τα ασήμαντα γεγονότα που συνθέτουν μια καθημερινότητα που ονομάζουμε «η ζωή μας». Σε άλλα από αυτά δίνουμε αξία, ενώ άλλα τα απαξιώνουμε. Δείτε όμως: η αξία ή η απαξία των γεγονότων αυτών δε βρίσκεται σε αυτά τα ίδια, αλλά στον τρόπο που εμείς οι ίδιοι τα αξιολογούμε. Θέλω να πω δηλαδή πως από τη στιγμή που θα κρεμάσεις σε έναν τοίχο μιας γκαλερί π.χ. είτε έναν πίνακα του Ρέμπραντ είτε μια τρύπια κάλτσα, έχεις ήδη πάρει θέση απέναντί τους: τα έχεις “προτείνει” ως αντικείμενα προς παρατήρηση. Από μόνα τους, ως φυσικές οντότητες, τα αντικείμενα αυτά δεν είναι παρά ο μεν Ρέμπραντ ένας μουσαμάς με πασαλειμμένες χρωματιστές λαδομπογιές, η δε κάλτσα ένα κουβάρι από αλληλοϋφασμένες ίνες. Η παράσταση αυτή, παραθέτει δίπλα-δίπλα περιστατικά από ζωές ανθρώπων τα οποία οι ίδιοι θεωρούν πολύ σοβαρά - ενώ ο θεατής τα παρατηρεί ως φαιδρά, και περιστατικά από ζωές ανθρώπων τα οποία οι ίδιοι αφηγούνται με φαιδρότητα - ενώ ο θεατής τα εκλαμβάνει ως πολύ ουσιαστικά και ίσως συγκινητικά και ανθρώπινα. Και έτσι, ελπίζουμε, με αυτήν την ιλαρή αντιφατικότητα, να αναδείξει η παράστασή μας το άρωμα της ελαφρότητας της ανθρώπινης ζωής, της ζωής μας, την οποία εμείς οι καημένοι κολακευόμαστε να  πιστεύουμε πως την προσεγγίζουμε sub specie eternitatis (υπό το πρίσμα της αιωνιότητας).

Ποιο είναι το στοίχημα αυτής της παράστασης;
Δεν υπάρχει κανένα στοίχημα: όπως φαίνεται από όσα σας είπα και στην αρχή, έχουμε την επίγνωση πως πολλοί από τους φίλους που θα έρθουν στην παράσταση θα την βρουν πολύ διασκεδαστική και θα γελάσουν με την καρδιά τους, άλλοι θα την βρουν πολύ σοβαρή και βαθυστόχαστη, κάποιοι άλλοι λίγο απ' όλα, και κάποιοι που θα πουν πως δεν είναι παρά ένας σωρός από σαχλαμάρες. Και όλοι θα έχουν δίκιο.

Παρουσιάστε μας τους συνεργάτες σας – πείτε μας για την επιλογή τους...
Η παράσταση αποτελείται από δύο φωνητικά σύνολα (ένα φωνητικό κουαρτέτο και έξι μέλη της χορωδίας του String Theory Ensemble), ένα οργανικό σύνολο και έναν αφηγητή. Στο φωνητικό κουαρτέτο είναι η Εύα Λαύκα, η Λάρα Καλλίρη, η Ελπινίκη Σαριπανίδου και ο ιεροψάλτης Γεράσιμος Παπαδόπουλος και τα μέλη της χορωδίας του String Theory είναι η Ζωή Λάγγη, η Κατερίνα Γεβετζή, η Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, ο Γιώργος Κασαβέτης, ο Λεονάρδος Μπατής και ο Μάκης Μαντάς. Στο οργανικό σύνολο, στο πιάνο είμαστε η Κατερίνα Γρηγοριάδου και η αφεντιά μου, βιολί η Μαριαλένα Καραγιάννη, βιόλα ο Γιάννης Αθανασόπουλος, βιολοντσέλο ο Αλέξανδρος Κασαρτζής και κιθάρα-μαντολίνο ο Σπύρος Ηλιάδης. Αφηγητής είναι ο ηθοποιός Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. Στον ήχο είναι ο μόνιμος τεχνικός μας και φίλος Γιάννης Σκανδάμης και στον χειρισμό των βίντεο της παράστασης η Ειρήνη Ζευγώλη. Οι περισσότεροι είμαστε παλιοί φίλοι, παλιοί συνεργάτες ή και τα δύο. Με τους περισσότερους από αυτούς πρώτα έχουμε μοιραστεί τις ζωές μας και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, οπότε δεν είναι δύσκολο το ερώτημα “γιατί αυτούς;”. Θα το αντιστρέψω λέγοντας “αν όχι αυτούς, τότε ποιους;”.

Συντελεστές
Σχεδιασμός παράστασης, πρωτότυπες συνθέσεις, ιδέα: Γιώργος Πατεράκης.
Φωνητικό κουαρτέτο & soli: Εύα Λαύκα, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Λάρα Καλλίρη, Ελπινίκη Σαριπανίδου
Μέλη της Χορωδίας Φίλων String Theory Ensemble: Κατερίνα Γεβετζή, Ζωή Λάγγη, Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, Λεονάρδος Μπατής, Γιώργος  Κασαβέτης, Μάκης Μαντάς
Οργανικό ensemble: Γιώργος Πατεράκης & Κατερίνα Γρηγοριάδου (πιάνο), Μαριαλένα Καραγιάννη (βιολί), Γιάννης Αθανασόπουλος (βιόλα), Αλέξανδρος Κασαρτζής (βιολοντσέλο), Σπύρος Ηλιάδης (κιθάρα, μαντολίνο)
Αφηγητής: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Τεχνικός ήχου: Γιάννης Σκανδάμης
Καλλιτεχνική διεύθυνση, παραγωγή: Media dell' Arte


Πληροφορίες
Ημερομηνίες παραστάσεων: 14, 15, 21 & 22 Φεβρουαρίου 2019, Ώρα έναρξης: 20:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Γενική είσοδος)
Χώρος διεξαγωγής: Athenaeum - Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο — Αίθουσα “Λούλη Ψυχούλη”  (Αδριανού 3, Τ.Κ.: 105 55 Θησείο, Αθήνα), Τηλ: +30 210 32 11 987, +30 210 32 11 955, +30 210 32 11 949, contact@athenaeum.com.gr

Γεωργία Οικονόμου

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Live"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "LIVE" Main_027_copy Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης λένε «Καλό φεγγάρι» Στις 12 Σεπτεμβρίου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Main_%ce%93%ce%99%ce%91%ce%9d_%ce%92%ce%91%ce%9d_%ce%ba%ce%b1%ce%b9_%ce%a0%ce%91%ce%a5%ce%9b%ce%9f%ce%a3_%ce%a0%ce%91%ce%a5%ce%9b%ce%99%ce%94%ce%97%ce%a3_photogeli_kalampaka_ Γιαν Βαν- Παύλος Παυλίδης- May Roosevelt - Mechanimal στο Music Escapades Δύο μουσικές συναντήσεις στα Πανοραμικά Σκαλιά. Main_unnamed Ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στο κέντρο της... Αθήνας Στις 16 Σεπτεμβρίου. Main_original_slider_(1) Ο Γιάννης Χαρούλης για δύο βραδιές στην Τεχνόπολη Την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Main_photo_(c)_%ce%a7%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1_%ce%9a%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7__%ce%98%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf_%ce%91%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bb%cf%8e%ce%bd__%ce%95%cf%81%ce%bc%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7__%ce%a3%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82 Μία ξεχωριστή μπαρόκ συναυλία στη Σύρο Ο περίφημος κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης συμπράττει με την Ορχήστρα Δωματίου του Φεστιβάλ Κυκλάδων. Main_%ce%98%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82_%ce%a3%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82_%ce%ba%ce%b1%ce%b9_%ce%a3%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b1_%ce%a4%ce%ad%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b5%ce%bb%ce%b7_tales_from_the_box_ Ο Θάνος Σταυρίδης και η Στέλλα Τέμπρελη σε μια μουσική αφήγηση στο ΚΠΙΣΝ Μουσικά είδη και ιστορίες γεμάτες αναμνήσεις.
#load_content_with_ajax