Μουσική | Live

Το «Έπος του Γκιλγκαμές» παίρνει σάρκα κι οστά στη Στέγη 11 Απριλίου 2019

Μία όπερα για οκτώ μουσικούς και βίντεο.

Ένας δημιουργός από τον Λίβανο, o Ζαντ Μούλτακα και επτά μουσικοί από την Ελλάδα και την Ιταλία καταπιάνονται με το Έπος του Γκιλγκαμές, κείμενο αρχαιότερο από τα ομηρικά και έρχονται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 19 και 20 Απριλίου, λίγες μέρες μετά την παρουσίασή τους στο Le Lieu Unique της Ναντ (στο πλαίσιο της «Αθηναϊκής Άνοιξης»).
Το «Έπος του Γκιλγκαμές» είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κείμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, όσες θεωρίες κι αν έχουν προταθεί γι’ αυτήν. Η εκφραστική του λιτότητα και ο τρόπος με τον οποίο καταβυθίζεται στις πιο σκοτεινές αβύσσους της συνείδησης παραπέμπουν στις τραγωδίες του Αισχύλου – και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η προηγούμενη δουλειά του δημιουργού αυτής της ιδιαίτερης όπερας ήταν πάνω στον «Προμηθέα Δεσμώτη».
Ο Ζαντ Μούλτακα, συνθέτης από τον Λίβανο, επέλεξε να δώσει φωνή στον Γκιλγκαμές μέσα από το Mezwej, ένα μουσικό σύνολο που περιλαμβάνει σημαντικούς σολίστες από την Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή και την Ιταλία. Σε αυτή την όπερα, δεν υπάρχουν τραγουδιστές, ο λόγος και η φωνή προέρχονται από τους ίδιους τους μουσικούς. Αυτοί είναι ο καθρέφτης των δικών μας εσωτερικών φωνών, των προσωπικών μας ηρώων. Η προβολή βίντεο μετατρέπει τις σκιές τους σε φιγούρες παράξενες και αυτόνομες.

Συντελεστές
Διεύθυνση Ensembles Mezwej: Zad Moultaka
Λύρα: Σωκράτης Σινόπουλος
Γυαλί ταμπούρ: Ευγένιος Βούλγαρης
Νέυ: Χάρης Λαμπράκης
Κανονάκι: Στέφανος Δορμπαράκης
Σαντούρι: Βαγγέλης Πασχαλίδης
Κρουστά: Claudio Bettinelli
Βιόλα ντα γκάμπα: Ανδρέας Λινός & Christina Plubeau
Συμπαραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, La cité Musicale-Metz, Mezwej / Association Art Moderne με την υποστήριξη Drac Provence Alpes Côte d’Azur

Τospirto team

Info

19 Απριλίου 2019
ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210 900 5 800
Website: http://www.sgt.gr/gre
Και 20 Απριλίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Περισσότερα "Live"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "LIVE" Main_%ce%a3%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%af_%ce%9c._%ce%9c%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b7__%ce%94._%ce%9d%ce%b1%ce%bb%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82_(2) «Σατανερί»: Γιατί η κόλαση υπερέχει του... παραδείσου! Σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου στην Εναλλακτική της Λυρικής. Main_slider Μια γιορτή για τα 80 χρόνια του Γιάννη Μαρκόπουλου Στο Ηρώδειο τη Παρασκευή 28 Ιουνίου. Main_florence-the-machine-%e2%80%93-jenny-of-oldstones-game-of-thrones-cover Οι Florence + The Machine «ντύνει» το Game Of Thrones Ακούστε το τραγούδι. Main_eleni_karaindrou_004_cphoto_pepi_loulakaki Η Ελένη Καραΐνδρου σε μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο 31 χρόνια μετά την εμβληματική της συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο. Main_orchestre_philharmonique_luxembourg_johann_sebastian_hanel Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου και η Yuja Wang σε μια μοναδική βραδιά Στο Ηρώδειο στις 17 Ιουνίου. Πιάστε τον... Μάη στο ΚΠΙΣΝ Πρωτομαγιά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
#load_content_with_ajax