Μουσική | Νέα

Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός: Ένα φεστιβάλ γεννιέται στους Δελφούς 07 Ιουνίου 2018

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Μαραμής, μιλά γι΄αυτό.

Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, και από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου θα λάβει χώρα η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Δελφών. Μουσικά και θεατρικά δρώμενα θα παρουσιαστούν σε επιλεγμένους χώρους των Δήμων Δελφών και Δωρίδας, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο, το φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία  της περιοχής των Δελφών και της Φωκίδας.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το Φεστιβάλ Δελφών 2018 θα εστιάσει στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία συνδέοντάς την με το θέατρο και τον ποιητικό λόγο. Η θεματολογία του φετινού Φεστιβάλ συνοψίζεται στον τίτλο του: "Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός".

Ο Δημήτρης Μαραμής αναφέρει για την ανάγκη που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του φεστιβάλ και για τη θέση του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής. «Το Φεστιβάλ Δελφών ουσιαστικά ήρθε και με βρήκε. Αποδέχτηκα το κάλεσμα από τον Δήμο Δελφών το οποίο ήρθε μετά από έρευνα του Δημάρχου πάνω στην πορεία μου έως τώρα και με δεδομένο πως αναζητούσε έναν νέο άνθρωπο. Δεν λέω ποτέ εύκολα "ναι". Αλλά είμαι ταξιδευτής και με γοητεύουν οι προκλήσεις. Σε αυτή την περίπτωση δε θα μπορούσα να αρνηθώ τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς γνώριζα πολύ καλά τον τόπο, ο οποίος μου ασκούσε έλξη πάρα πολλά χρόνια και τον οποίο θεωρούσα και θεωρώ αναξιοποίητο σε σχέση με τη φήμη και τη δυναμική του. Το ότι ξεκινήσαμε από το μηδέν βέβαια με έριξε σε βαθιά νερά. Αλλά είμαι συνηθισμένος στα δύσκολα».

Τι θα δούμε σ΄αυτό; «Νέα έργα και πρώτες εκτελέσεις, ιδιαίτερες παρουσιάσεις και επιλεγμένες παραστάσεις όλα ενταγμένα μέσα στη μαγική ατμόσφαιρα της περιοχής: όλες οι εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν σε φυσικούς υπαίθριους χώρους που το ζωντανό κι ενεργειακό τους σκηνικό συνδέεται με την εκάστοτε εκδήλωση: από το σπίτι του Σικελιανού και τη Ρωμαϊκή Αγορά στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, την οικία Πανουργιά (του διάσημου οπλαρχηγού της περιοχής) στην Άμφισσα, την Χάρμαινα, την παλιά και διατηρητέα συνοικία των ταμπάκηδων, επίσης στην Άμφισσα, το λιμάνι του Γαλαξιδίουκαι την Ιτέα. Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε πως ο Β' κύκλος του Φεστιβάλ θα λάβει χώρα και με δύο εκδηλώσεις στο Κροκύλειο Δωρίδας όπου είναι το χωριό που γεννήθηκε ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης».

«Το λάλον ύδωρ»…. «Οι λέξεις "λάλον ύδωρ" προέρχονται από τον τελευταίο χρησμό που δόθηκε από το Μαντείο των Δελφών προς τον απεσταλμένο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουλιανού του παραβάτη. Είναι ένα από τα πιο όμορφα κείμενα που έχουν ποτέ καταγραφεί για τον επίλογο και το σβήσιμο ενός τόπου με μέγιστη επιρροή και ιστορία:  «εἴπατε τῷ βασιλεῖ, χαμαὶ πέσε δαίδαλος αὐλά. οὐκέτι Φοῖβος ἔχει καλύβαν, οὐ μάντιδα δάφνην, οὐ παγὰν λαλέουσαν. ἀπέσβετο καὶ λάλον ὕδωρ.» Το "λάλον ύδωρ": το νερό που μιλούσε. Είναι το νερό της Κασταλίας πηγής στους Δελφούς όπου ακόμα και σήμερα ρέει ακατάπαυστα κι αν σκύψεις κοντά του μες στη σιωπή της νύχτας σου ψιθυρίζει. Είναι το καθαρό και το πηγαίο, που χαρακτηρίζει τη δημιουργία κι επιδιώκω να ταυτιστεί με το Φεστιβάλ Δελφών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαραμής.

Οι στόχοι του φεστιβάλ για τον κ. Μαραμή… «Να έχει καθαρή θεματική και ισχυρή ταυτότητα. Να προσθέσει στα περιφερειακά φεστιβάλ ένα κομμάτι που λείπει. Να αναδείξει έναν τόπο με μεγάλο ειδικό βάρος, έχω ήδη ξεκινήσει μία έρευνα πάνω στη μυθολογία, στην ιστορία, στη γεωλογία, στην αγροτική κι επαγγελματική δραστηριότητα της περιοχής και στις πολιτιστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αυτό φυσικά χρειάζεται χρόνο κι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, η μελέτη όμως συνεχίζεται. Κι εκτός από την περιοχή, την ιστορία και την τοπική κοινωνία να σέβεται και τους ίδιους τους καλλιτέχνες και τις καλλιτεχνικές τους ανάγκες, να αποτελεί ένα ασφαλές βήμα έκφρασης για αυτούς».

Με επίκεντρο τη μουσική…. «Οι πρώτοι πυθικοί αγώνες ήταν μουσικοί. Η βαθιά μου γνώση λόγω και της δουλειάς μου είναι επίσης η μουσική. Αποφάσισα λοιπόν να συνδυάσω αυτά τα δύο και να δημιουργήσω ένα φεστιβάλ μουσικό, που θα συνδέεται με τον λόγο, τον θεατρικό, τον ποιητικό κ.λ.π.»

Υπάρχει κάποιος κοινός συνδετικός ιστός στις μουσικές παραστάσεις που θα δούμε; «Βέβαια και υπάρχει. Όλες οι εκδηλώσεις εστιάζουν σε μουσικές προσεγγίσεις και μελοποιήσεις του ελληνικού λόγου στις υψηλότερες εκφάνσεις του. Όλοι οι δημιουργοί που συμμετέχουν είναι σύγχρονοι, νέοι και δραστήριοι την ώρα που μιλάμε. Κάποιες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Δελφών είναι αποτέλεσμα έμπνευσης από την ιστορία και τη μυθολογία του τόπου όπως είναι η ανάθεση μελοποίησης του Άγγελου Σικελιανού ο οποίος όχι απλώς γέννησε τις Δελφικές Γιορτές και υπερασπίστηκε τη Δελφική Ιδέα, αλλά είχε σχεδόν θεοποιηθεί από τους Δελφιώτες όταν ζούσε εκεί. Η μουσική δραματοποίηση του Στοιχειού της Χάρμαινας επίσης είναι ζωντανός θρύλος της Άμφισσας, κ.ά.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ.Μαραμής.

Πώς φαντάζεστε το φεστιβάλ αυτό στο μέλλον; «Θα ήθελα το Φεστιβάλ Δελφών να γίνει το επίκεντρο δημιουργίας νέων έργων που θα σχετίζονται και θα αντλούν έμπνευση από αυτήν την περιοχή, τους Δελφούς και την Φωκίδα γενικότερα, έναν τόπο που έχει τεράστιο απόθεμα μυθολογικής και ιστορικής θεματολογίας».

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Παρασκευή 15 & Σάββατο 16|06|2018  ώρα: 21:00

ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ - ΔΕΛΦΟΙ  

Μάνος Χατζιδάκις  /  Έργα για πιάνο & Καπετάν Μιχάλης

Τα εµβληµατικά πιανιστικά έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι που παρουσιάστηκαν µε µεγάλη επιτυχία στη Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε καλλιτεχνική επιµέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι, έρχονται στο Σπίτι του Σικελιανού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών 2018.

Για δύο µοναδικές βραδιές, στις 15 και 16 Ιουνίου 2018, θα παρουσιαστούν τα έργα για πιάνο: Για µια µικρή λευκή αχιβάδα, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Ερηµιά, Ιονική Σουίτα και Το καταραµένο φίδι. Ειδικά για το Φεστιβάλ Δελφών, το πρόγραµµα περιλαµβάνει και το έργο Ο Καπετάν Μιχάλης βασισµένο στο µυθιστόρηµα του Νίκου Καζαντζάκη.

Τα έργα θα ερµηνεύσουν δύο διακεκριµένοι πιανίστες της νέας γενιάς, ο Στέφανος Θωµόπουλος και ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους ο βαρύτονος Διονύσης Σούρµπης.

Στα πιανιστικά έργα του ο Μάνος Χατζιδάκις αρθρώνει ένα προσωπικό µουσικό ιδίωµα, συνοµιλώντας µε την κλασική φόρµα µέσα από τις αναφορές του σε κλασικούς συνθέτες, αλλά και την ελληνική λαϊκή και ρεµπέτικη µουσική.

Σολίστ:  Στέφανος Θωµόπουλος, Θοδωρής Τζοβανάκης

Τραγούδι: Διονύσης Σούρµπης

Παραγωγή:  Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Κυριακή 17 & Δευτέρα 18|06|2018  ώρα: 19:00

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ, ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ - ΔΕΛΦΟΙ

Αγαμέμνονας, Αισχύλος/Ευριπίδης

Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και µουσική σύνθεση του διεθνούς φήµης συνθέτη και διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουµεντάκη. Το έργο είναι µία συρραφή του Αγαµέµνονα του Αισχύλου και της Ιφιγένειας εν Αυλίδι του Ευριπίδη. Πρόκειται για µια παράσταση µε µουσική δωµατίου για τρεις φωνές (δύο ηθοποιούς και έναν µουσικό) που εξιστορεί την πορεία του Αγαµέµνονα, την αφορµή του πολέµου, την θυσία της κόρης του, την επιστροφή του στο Άργος και την δολοφονία του από την γυναίκα του Κλυταιµνήστρα.

Είναι µία συµπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης µε την Οµάδα Χρώµα. Ανέβηκε πρώτη φορά µόνο για τέσσερις sold out παραστάσεις τον Οκτώβριο του 2017 στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) και εν συνεχεία για δέκα παραστάσεις τον Ιανουάριο του 2018 στον Θέατρο Θησείον.

Ερµηνεύουν οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου και Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί). Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής. Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουµεντάκης. Αποσπάσµατα µετάφρασης: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Μπούνιας. Επιµέλεια κουστουµιών: Βασιλική Σύρµα. Επιµέλεια κίνησης: Χριστιάνα Φελούκα. Φωτογραφίες: Χάρης Γερµανίδης

Συµπαραγωγή Θέατρο Τέχνης - Οµάδα Χρώµα

 

Παρασκευή 22|06|2018  ώρα: 21:00

ΚΕΝΤΡΙ - ΓΑΛΑΞΙΔΙ   

Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες, από το 8tetto

Το a cappella φωνητικό σύνολο 8tetto, ένα σχήµα που αναδεικνύει τη µουσική δυναµική οχτώ γυµνών φωνών χωρίς καµία συνοδεία άλλου οργάνου, παρουσιάζει τη νέα του µουσική παράσταση «Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες». Έλληνες δηµιουργοί έλαβαν την πρόσκληση να δώσουν ειδικά επιλεγµένες τους συνθέσεις, τις οποίες το φωνητικό σύνολο θα παρουσιάσει µε µοναδικό όχηµα την ανθρώπινη φωνή. Θα ακουστούν έργα των Σέργιου Βούδρη, Ελένη Καραβούζη, Θέµη Καραµουρατίδη, Γιώργου Κουρουπού, Κωστή Κριτσωτάκη, Νίκου Κυπουργού, Δηµήτρη Μαραµή, Άλκη Μπαλτά, Θοδωρή Οικονόµου, Νίκου Πλατύραχου, Ευανθίας Ρεµπούτσικα, Μαρίας Σαπλαούρα, Φίλιππου Τσαλαχούρη.

8tetto

Σοπράνο: Πένυ Δεληγιάννη, Άννυ Φασσέα

Μέτζο: Τζίνα Μαρκουλή, Αντωνία Τζίτζικα

Τενόροι: Στρατής Στηλ, Νίκος Ζιάζιαρης

Μπάσοι: Ηλίας Καπάνταης, Δηµήτρης Αλεξούδης

Μουσική προετοιµασία: Αλέξανδρος Φαρής

Παραγωγή Φεστιβάλ Δελφών

Σάββατο 23|06|2018  ώρα: 21:00 ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ - ΔΕΛΦΟΙ   

Κυριακή 24|06|2018  ώρα: 21:00 ΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ - ΑΜΦΙΣΣΑ   

Λυρικός Βίος: Νέοι συνθέτες μελοποιούν Άγγελο Σικελιανό

Το Φεστιβάλ Δελφών αναθέτει σε ταλαντούχους συνθέτες της νεότερης γενιάς να µελοποιήσουν ποίηση του Άγγελου Σικελιανού. Ο Άγγελος Σικελιανός, µία από τις κορυφαίες φυσιογνωµίες της ελληνικής ποίησης του 20ού αιώνα, έχει συνδέσει το όνοµά του, µαζί µε την Αµερικανίδα σύζυγό του Εύα Πάλµερ, µε την αναβίωση της δελφικής ιδέας και τη διοργάνωση των δελφικών εορτών τα έτη 1927 και 1930, που ξανάφεραν τους Δελφούς στο κέντρο του παγκοσµίου ενδιαφέροντος.

Συνθέτες διαφορετικής µουσικής ιδιοσυγκρασίας, καθένας µε τη δική του πορεία στην ελληνική µουσική σκηνή, οι Χάρης Γκατζόφλιας, Χρίστος Θεοδώρου, αδελφοί Καλογεράκη και η Φένια Χρήστου, ενώνουν τους δρόµους τους µελοποιώντας ποιήµατα του Άγγελου Σικελιανού, ενός ποιητή που συνταιριάζει τον διονυσιακό αισθησιασµό µε το απολλώνιο φως. Το αποτέλεσµα αυτής της ανάθεσης είναι δώδεκα καινούρια τραγούδια, που θα ακουστούν για πρώτη φορά στην αυλή του Σπιτιού του Σικελιανού στους Δελφούς, στον χώρο δηλαδή που αποτέλεσε τη βάση για τη διοργάνωση των δελφικών εορτών. Το πρόγραµµα διανθίζεται και µε άλλα τραγούδια των παραπάνω συνθετών από την ήδη υπάρχουσα εργογραφία τους (κυρίως µελοποιήσεις άλλων ποιητών της ίδιας εποχής µε τον Σικελιανό), και κλείνει µε γνωστά τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, διασκευασµένα από τους νεότερους δηµιουργούς.

Θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση:

Χάρης Γκατζόφλιας: Ραψωδίες του Ιόνιου | Αλαφροΐσκιωτος | Η Χρυσόφρυδη

Χρίστος Θεοδώρου: Στην Μαρία Πολυδούρη | Γράµµατα στην Άννα | Το πρωτοβρόχι

Αδελφοί Καλογεράκη: Στ’ Όσιου Λουκά το µοναστήρι | Η αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο | Αναδυοµένη

Φένια Χρήστου: Ωδή σ’ ένα χαµένον έρωτα | Έρωτες | Ο χαιρετισµός

 

Ανάθεση Φεστιβάλ Δελφών

Σάββατο 30|06|2018  ώρα: 21:00 ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΜΑΙΝΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑ    

Σάββατο 11|08|2018  ώρα: 21:00 ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ - ΔΩΡΙΔΑ     

 

Δημήτρης Μαραμής  /  Οι Στοιχειωμένοι

Ο Βουρκόλακας / Το Στοιχειό   

Μουσικό Δράµα

Το έργο Οι Στοιχειωμένοι του Δηµήτρη Μαραµή στηρίζεται στη γνωστή παραλογή Του Νεκρού Αδελφού, το αριστουργηµατικό δηµοτικό αφηγηµατικό τραγούδι µε τον έντονα δραµατικό και µεταφυσικό χαρακτήρα που πραγµατεύεται τη διαδεδοµένη δοξασία για τους βρικόλακες. Το τραγούδι αυτό, που απαντά επίσης σε διάφορες παραλλαγές σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων αλλά και σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συνδέει τον άνθρωπο µε τους αρχέγονους φόβους και τις αρχέγονες δοξασίες του και αποτελεί γέφυρα ανάµεσα στη σύγχρονη και την παλαιότερη εποχή. Το δεύτερο τραγούδι, Το Στοιχειό της Χάρµαινας, σε στίχους του Σωτήρη Τριβιζά, αξιοποιεί έναν θρύλο της περιοχής της Άµφισσας. Αναφέρεται σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που οδηγεί στην αυτοκτονία και παραπέµπει στη λαϊκή δοξασία για τα «στοιχειά», για τις ψυχές δηλαδή των νεκρών που δεν βρίσκουν ανάπαυση µετά τον θάνατο. Και τα δύο τραγούδια συνδέονται µεταξύ τους µε κοινούς εκφραστικούς τρόπους και κοινές θεµατικές και µας δίνουν την εικόνα µιας προβιοµηχανικής κοινωνίας, φτωχότερης ασφαλώς σε υλικά αγαθά αλλά πλουσιότερης σε ποίηση και µαγεία.  

Το έργο είναι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιαστεί στην ολοκληρωµένη του σκηνοθετηµένη µορφή το 2019 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου.

Eρµηνευτές: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δηµοπούλου, Αργυρώ Καπαρού, Βασίλης Δηµακόπουλος, Βασιλική Καρακώστα

Συµµετέχει µουσικό σύνολο.

Παραγωγή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Παρασκευή 10|08|2018 ώρα: 21:00 ΜΟΛΟΣ - ΙΤΕΑ

Οι Πρωτομάστορες

Στον Β’ κύκλο του το Φεστιβάλ Δελφών παρουσιάζει μία συναυλία παραδοσιακών ήχων της Ελλάδας και των Βαλκανίων  με επιλεγμένους δεξιοτέχνες.

Τη νεοσύστατη ορχήστρα αποτελούν οι σολίστ: κλαρίνο: Γιώργος Κωτσίνης, ούτι-λαούτο-τραγούδι: Θωμάς Κωνσταντίνου, βιολί-τραγούδι: Μανόλης Κόττορος, σαντούρι: Σταυρούλα Σπανού, κοντραμπάσο: Γιάννης Πλαγιαννάκος, κρουστά-τραγούδι: Κώστας Μερετάκης

Συμπράττουν η Αρετή Κετιμέ και ο Γιάννης Νιάρχος στο τραγούδι, σε μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στους «πρωτομάστορες» που με τα έργα τους καθόρισαν τη μουσική του εικοστού αιώνα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Σολίστες και συνθέτες από την Ελλάδα (Κίτσος Χαρισιάδης, Τάσος Χαλκιάς, Φίλιππας Ρούντας κ.ά.) από τα Βαλκάνια (Petko Radev) από την Κωνσταντινούπολη (Şükrü Tunar-Mustafa Kandirali) αλλά και νεότεροι εκπρόσωποι του σμυρνέϊκου και ρεμπέτικου (Παναγιώτης Τούντας, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης) αλλά και του αστικού τραγουδιού (Μάνος Χατζιδάκις , Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος).

Κυριακή 12|08|2018  ώρα: 21:00 ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ - ΔΩΡΙΔΑ   

«Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’»

«Ο γιος µου Γιάννης Μακρυγιάννης» του Γιώργου Μεσολογγίτη.

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι της Δωρίδας. Ήταν ενός έτους όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του, Δηµήτρης Τριανταφύλλου, από τους Τούρκους. Ο Γιάννης, ονοµάστηκε αργότερα Μακρυγιάννης για το ψηλό του ανάστηµα. Η µητέρα του Βασιλική, φτωχή αγρότισσα, τον γέννησε επιστρέφοντας από το χωράφι στο σπίτι. Αναγκάστηκε να φύγει στη Λειβαδιά. Επτά ετών ο Γιάννης µπήκε υπηρέτης και αργότερα τον έστειλαν στην Άρτα. Εκεί, επιδόθηκε στο εµπόριο.  Χάρη στην εργατικότητά του κατάφερε να αποκτήσει σηµαντική περιουσία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ενώ διαρκούσε ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων, άρχισε ο εσωτερικός διχασµός που κατέληξε σε εµφύλιο πόλεµο µε οδυνηρές συνέπειες για την επαναστατηµένη Ελλάδα. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεµβρίου του 1843, για παραχώρηση Συντάγµατος από τον Βασιλιά Όθωνα. Κατηγορήθηκε για συνωµοσία κατά του βασιλιά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή του µειώθηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Τελικά, έµεινε δυο χρόνια στη φυλακή. Όµως, το διάστηµα αυτό ήταν αρκετό για να κλονιστεί η ήδη εύθραυστη υγεία του από τις κακουχίες της φυλακής. Αποµονώθηκε στο σπίτι του κοντά στην Ακρόπολη όπου και πέθανε το 1864.

Άρχισε να γράφει τα Αποµνηµονεύµατά του το 1829, ένα µνηµείο λόγου και ιστορίας. «…Ό,τι πιο σπουδαίο πράµα τα γράµµατα, η µόρφωση, να µη σε κοροϊδεύουν. Να δώσει να ’ρθει µια µέρα σ’ αυτό τον τόπο, που ο κόσµος θα ’ναι µορφωµένος και δεν θα µπορούν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους». Μέσα από την προσωπική του ιστορία, ξεδιπλώνεται ένα µεγάλο κοµµάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Με τα «κολλυβογράµµατά του» κάνει µια καταγραφή σηµαντικών ιστορικών γεγονότων, και µέσα από τη µατιά και την αφήγηση της µητέρας του Βασιλικής Τριανταφύλλου, διαπιστώνουµε για άλλη µια φορά πως η ιστορία επαναλαµβάνεται µε τις ίδιες ακριβώς αντιστοιχίες. Σχέσεις µε την υπόλοιπη Ευρώπη, συµφέροντα ξένων και ντόπιων και µια χώρα, η Ελλάδα, πάντα χρεωµένη, διχασµένη και έρµαιο των ξένων Κυβερνητών ή Βασιλέων, να αγκοµαχά και να υποφέρει.

Μια παράσταση στη διάρκεια της οποίας, µέσα από τη ζωή του γιου ανακαλύπτουµε τη µητέρα και, από τα λίγα που ξέρουµε γι’ αυτήν, ανακαλύπτουµε το γιο.

Κείµενο: Γιώργος Μεσολογγίτης.     Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.  Σκηνικά - Κοστούµια: Κατερίνα. Καµπανέλλη. Μουσική: Σταύρος Τσουµάνης. Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά. Σχεδιασµός Φωτισµού: Άκης Σαµόλης. Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου. Trailer: Αινείας Τζόπη. Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου. Κλαρίνο (ηχογραφηµένο): Διονύσης Θεοδώσης. Παραγωγή: Πολυχώρος Vault                                                                                                                                                  Ερµηνεία: Ευγενία Αποστόλου

 

Χώροι Εκδηλώσεων

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ, ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ - ΔΕΛΦΟΙ

Από τους γνωστότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, οι Δελφοί αποτελούσαν το πνευµατικό και θρησκευτικό κέντρο του αρχαιοελληνικού κόσµου. Στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηµατίζεται στους πρόποδες του Παρνασσού, ο «οµφαλός της γης» µε το µαντείο των Δελφών και τα υπόλοιπα αξιοθέατα έχουν χαρακτηριστεί ως µνηµείο παγκόσµιας κληρονοµιάς από την UNESCO.

ΚΕΝΤΡΙ - ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Η γραφική κωµόπολη του Γαλαξιδίου είναι γνωστή για την πλούσια ναυτική ιστορία της και τη χαρακτηριστική της αρχιτεκτονική. Στη µια πλευρά του λιµανιού βρίσκεται η θέση «Κεντρί», µε το χαρακτηριστικό Διεθνές Μνηµείο της Γυναίκας του Ναυτικού.

ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ - ΔΕΛΦΟΙ

Το διώροφο κτίριο όπου έζησε ο Άγγελος Σικελιανός µε την πρώτη του σύζυγο, την Εύα Πάλµερ, χτίστηκε την περίοδο 1924-1926 σε νεογοτθικό ύφος. Σήµερα λειτουργεί ως Μουσείο των Δελφικών Εορτών.

ΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ - ΑΜΦΙΣΣΑ

Είχε τη µορφή τουρκικού σεράι, και χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Πήρε την ονοµασία της από τον οπλαρχηγό Πανουργιά, έναν από τους απελευθερωτές της Άµφισσας κατά την Επανάσταση, ο οποίος έζησε εκεί µε την οικογένεια του.

ΧΑΡΜΑΙΝΑ - ΑΜΦΙΣΣΑ

Η Χάρµαινα, ή αλλιώς «Συνοικία των Ταµπάκηδων», είναι ένας παραδοσιακός οικισµός σε απόσταση περίπου 500 µέτρων από το Κάστρο της Άµφισσας. Εκεί ήταν συγκεντρωµένα για πολλούς αιώνες τα εργαστήρια κατεργασίας του δέρµατος (βυρσοδεψεία) της περιοχής, που τα έλεγαν επίσης Ταµπάκικα ή Ταµπακαριά.

ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ - ΔΩΡΙΔΑ

Χτισµένο αµφιθεατρικά σε ύψος 850 µ. βρίσκεται το Κροκύλειο Φωκίδας, ένας οικισµός µε πλούσια φυσική οµορφιά που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και είναι ο τόπος καταγωγής του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

ΙΤΕΑ

Η παραλιακή κωμόπολη της Ιτέας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των χώρων διεξαγωγής του Φεστιβάλ, καθώς πίσω της απλώνεται ο ελαιώνας της Άμφισσας και οι Δελφοί διακρίνονται πάνω στις πλαγιές του Παρνασσού ενώ κοιτώντας προς την θάλασσα βλέπει κανείς  το Γαλαξίδι.

 

Η προπώληση για τον κύκλο εκδηλώσεων του Ιουνίου έχει ξεκινήσει και τα εισιτήρια των εκδηλώσεων  είναι διαθέσιμα μέσω της ticketservices στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ticketservices.gr/event/delphi-festival-2018/ και στα σημεία προπώλησης. Αθήνα: Πανεπιστημίου 39, Δελφοί: Τουριστικό Περίπτερο τ. 22650 82772, Άμφισσα: Βιβλιοπωλείο Αναζήτηση, Ιτέα: Βιβλιοπωλείο Δομή, Γαλαξίδι: Βιβλιοπωλείο Εξάντας.

 

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Ο Φίλιπ Γκλας και ο Τζον Ανταμς για τον Ντέιβιντ Μπάουι Δύο κορυφαίοι μουσικοί τίμησαν με τη συνεργασία τους την επέτειο των τριών χρόνων από το θάνατο του σταρ. Main_rune_abro9 Τι θα δούμε στο φετινό Summer Notos Festival Από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου 2019. Main_3 Το Μέγαρο Μουσικής γιορτάζει το Ετος Σκλακώτα 2019 Δείτε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Main_%ce%a0%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b5%cf%82_%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%ce%bd_%ce%9c%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b1_-_%ce%94%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82_%ce%a0%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82_-_%ce%a6%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%94._%ce%a3%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82_(10) 300 δωρεάν θέσεις σε ανέργους στο «Σιμόν Μποκκανέγκρα» Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στις 19.00. Main_slider Ποια μεγάλα ονόματα έρχονται το 2019; Πρώτες ανακοινώσεις Τα πρώτα μεγάλα ονόματα είναι εδώ! Main_%ce%a3%cf%85%ce%bd._%ce%a4%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85_3-1-2019_%ce%93._%ce%9a%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82_-_%ce%91._%ce%94%cf%81%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82910_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 Δωρεά ύψους 20 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Λυρική Σκηνή Τετραετούς διάρκειας.
#load_content_with_ajax