Μουσική | Νέα

Μπορεί άραγε να φέρει μια «Κληματαριά» την άνοιξη; 08 Αυγούστου 2018

Ενα φεστιβάλ για τις καλύτερες νύχτες της Πλατείας Θεάτρου.

Πάντα είναι ωραίος ο Αύγουστος στην Αθήνα. Με την πόλη πιο άνετη από ποτέ, πας και ξετρυπώνεις «γωνιές», τολμάς να μπεις στα άδυτα του κέντρου, να «δεις» με άλλο μάτι. Κάπως έτσι βρεθήκαμε ένα ζεστό βράδυ του Αυγούστου στην Πλατεία Θεάτρου την ώρα που η βαβούρα της αγοράς είχε δώσει τη θέση της σ’ αυτήν την άκρως ανησυχητική σιωπή που συναντάς στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου γύρω από την Ομόνοια. Η εικόνα εκεί σε αφήνει άφωνο : Τα φώτα παντού χαμηλωμένα, οι μυρωδιές από τα παστά, τα αλλαντικά, τα μπαχαρικά μπερδεμένες με ζέστη και σκουπιδίλα, η Διπλάρειος Σχολή σαν σημάδι ενός υγιούς παρελθόντος και σε κάτι σκαλάκια, απέναντι της άνθρωποι/ σκιές σέρνονται από δω κι από κει ή βαρούν τη δόση τους. Δυο βήματα (σκέφτομαι) πιο κάτω από την Αθηνάς και νιώθεις ότι η πόλη είναι εγκαταλελειμμένη. Σκοτεινή. Σαν σκηνή από ταινία θρίλερ. Η «πολυπολιτισμική» «Πλατεία Θεάτρου» (έτσι θέλαμε να τη δούμε κάποτε) του άλλοτε Guru Bar, που τώρα είναι μια πόρτα κλειστή σαν όλες τις άλλες . Τι απογοήτευση είναι αυτή καλοκαιριάτικα. Τι… ψυχρολουσία !

Κι όμως μέσα σ αυτή τη βουβαμάρα, τις σκιές, την εγκατάλειψη, υπάρχει μια πόρτα που όταν την ανοίγεις μπαίνεις ξανά στη ζωή. Κτισμένη πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα και απέναντι από το πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας (εξ ου και πλατεία θεάτρου) η ταβέρνα «Κληματαριά» είναι εκεί από το 1927! Σημείο αναφοράς, λοιπόν, της Πλατείας από τότε, εξακολουθεί και το παλεύει (όπως και το «Δίπορτο» που είναι κοντά) και το παλεύει και τα βράδια έχοντας καθιερώσει στο «μενού» της και μια αξιόλογη παρέα μουσικών- τους Ρεμπελέτικο- που μεταδίδουν με τον καλύτερο τρόπο στα γεμάτα τραπέζια (κυρίως τουριστών όπως ειδα) την ιδέα του ρεμπέτικου. Ταβέρνα «Κληματαριά»: ο μύθος και η ζωντανή ιστορία μιας γειτονιάς που από πάνω της έχουν περάσει πολλές στρώσεις ζωής, πόλεμοι, κινήματα, παλινορθώσεις, εμφύλιοι, δόξες, αλλά και εγκατάλειψη – κι αυτή η τελευταία, επιμένει κάμποσα χρόνια τώρα…

Μπορεί άραγε να φέρει μια «Κληματαριά» την άνοιξη; Σταθερή και ανθεκτική στα κύματα του χρόνου, φέτος θα το γιορτάσει. Το διήμερο φεστιβάλ που θα στήσει πάνω στην πλατεία για τα 90 της χρόνια, φέρνει μουσικούς και φωνές που ταιριάζουν “γάντι” στα στενά της περιοχής. Την Τετάρτη 29 Αυγούστου θα παίξει το πιο … πλουμιστό κλαρίνο όλων των εποχών ο έμπειρος (και μοναδικός) Γιώργος Μάγκας, ο μπουζουκίστας Δημήτρης Λάππας και το γνωστό τρίο (που ήδη αναφέραμε) οι Ρεμπέλετικο. Την Πέμπτη 30 Αυγούστου: Η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο «Χαίνης» Δημητρης Αποστολάκης και ο Μανώλης Πάππος, η Κατερίνα Τσιρίδου, ο Θοδωρής Μέρμηγκας με τους K.a M.Pos. oi band και θα ακολουθήσει νησιώτικο γλέντι…

Αυτό θα πει αντοχή και επιμονή για ζωή. Δεν τους ξέρω τους ανθρώπους της Κληματαριάς αλλά το λέω με όλη μου την καρδιά το «μπράβο». Ξύλινα βαρέλια, σπιτικό φαί, γλαστρούλες και λουλούδια μαζί με την πάντα θαυμαστή ιδιότητα να μπορούν να κινούν μόνοι τους την ρόδα μπας και αλλάξει κάτι στην πλατεία.

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Ο Φίλιπ Γκλας και ο Τζον Ανταμς για τον Ντέιβιντ Μπάουι Δύο κορυφαίοι μουσικοί τίμησαν με τη συνεργασία τους την επέτειο των τριών χρόνων από το θάνατο του σταρ. Main_rune_abro9 Τι θα δούμε στο φετινό Summer Notos Festival Από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου 2019. Main_3 Το Μέγαρο Μουσικής γιορτάζει το Ετος Σκλακώτα 2019 Δείτε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Main_%ce%a0%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b5%cf%82_%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%ce%bd_%ce%9c%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b1_-_%ce%94%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82_%ce%a0%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82_-_%ce%a6%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%94._%ce%a3%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82_(10) 300 δωρεάν θέσεις σε ανέργους στο «Σιμόν Μποκκανέγκρα» Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στις 19.00. Main_slider Ποια μεγάλα ονόματα έρχονται το 2019; Πρώτες ανακοινώσεις Τα πρώτα μεγάλα ονόματα είναι εδώ! Main_%ce%a3%cf%85%ce%bd._%ce%a4%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85_3-1-2019_%ce%93._%ce%9a%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82_-_%ce%91._%ce%94%cf%81%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82910_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 Δωρεά ύψους 20 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Λυρική Σκηνή Τετραετούς διάρκειας.
#load_content_with_ajax