ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Μουσική | Νέα

Η νέα ηχογράφηση του «Ξέρξη» 08 Νοεμβρίου 2018

Γραμμένος το πολύ μακρινό 1738, ο «Ξέρξης» είναι η 38η όπερα του Χέντελ.

Γεννημένος στην Αργεντική το 1981 ο Franco Fagioli θεωρείται σήμερα ένας από τους σπουδαιότερους κόντρα τενόρους της εποχής μας. Καλλιτέχνης με σκηνική γοητεία αλλά κυρίως προικισμένος με μια θαυμάσια φωνή με ιδιαίτερες δυνατότητες, σταδιοδρομεί στις μεγάλες σκηνές ερμηνεύοντας έργα του Χέντελ, του Βιβάλντι, του Μότσαρτ, του Γκλουκ, του Ροσίνι και άλλων σημαντικών συνθετών. Σημαντική η παρουσία του και στη δισκογραφία, με ατομικά ρεσιτάλ, αλλά και με τη συμμετοχή του στην ηχογράφηση ολόκληρων έργων, με τον «Ξέρξη» που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από την Deutsche Grammophon να ξεχωρίζει ανάμεσά τους.

Γραμμένος το πολύ μακρινό 1738, ο «Ξέρξης» είναι η 38η όπερα του Χέντελ. Και όχι, δεν πρόκειται για δράμα, όπως εύκολα θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, αλλά για κωμωδία. Μια αισθηματικού περιεχομένου κωμωδία, η οποία αναφέρεται στην αντιζηλία του Ξέρξη με τον αδελφό του Αρσαμένη για τον έρωτα της Ρομίλντα. Τα γεγονότα διαδραματίζονται γύρω στο 470 π.Χ., στην Αβυδο, μια πόλη του Ελλησπόντου, την οποία ο Ξέρξης θέλει να περάσει, προκειμένου να επιτεθεί στους Ελληνες. Και η μουσική, η αποθεωτική μπαρόκ μουσική του Χέντελ ντύνει αυτά τα γεγονότα με χρώματα, επενδύει τον έρωτα, τη ζήλια, το θλίψη της απόρριψης με μερικές από τις ομορφότερες μελωδίες του οπερατικού ρεπερτορίου.

Ανάμεσά τους, η πιο διάσημη είναι η άρια «Ombra mai fu», την οποία ο Ξέρξης απευθύνει με ευγνωμοσύνη στον πλάτανο κάτω από τον ίσκιο του οποίου ξεκουράζεται. Πρόκειται για την εναρκτήρια άρια της όπερας, η οποία αν και ακολουθούν πολλές άλλες ακόμα ενδιαφέρουσες άριες, έχει παραμείνει ως η πιο δημοφιλής.

Νίκος Πρίντεζης

Φωτογραφίες

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_h_%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b7_%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%ae_%ce%88%ce%bb%ce%b5%ce%bd%ce%b1_%ce%9a%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b7_%ce%a6%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 «Η ανθρώπινη φωνή» στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. Με την Έλενα Κελεσίδη στο ρόλο της Γυναίκας. Main_703 Να γίνει το Άλσος η... αρχή Η πόλη είναι ζωντανός ιστός που αναπνέει και εξελίσσεται διαρκώς. Κι αν το Πεδίον του Άρεως, όπου πολλοί μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε σαν σπίτι μας αφέθηκε σιγά σιγά να ρημάξει και να παραδοθεί σε παντός είδους σπείρες, γιατί να μην μπορεί τώρα να ανακάμψει; Main_eleanor_friedberger Η πολυοργανίστα Eleanor Friedberger στο ΚΠΙΣΝ Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Main_slider H Μαντλέν Πεϊρού τον Δεκέμβριο στην Αθήνα Στο Christmas Theater. Main_diskothiki 14ο Vinyl is Back - Τι θα δούμε Στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Cine Κεραμεικός. Main_slider Νίκος Μωραΐτης - Χρυσόστομος Καραντωνίου: «Του Κόσμου Αυτό Το Κάτι» Οι δύο καταξιωμένοι δημιουργοί μίλησαν για την ξεχωριστή μουσική συνάντηση που ξεδιπλώνεται μέσα από τα έντεκα τραγούδια του album.
#load_content_with_ajax