ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Πρόσωπα

Μαρίζα Ρίζου: «Η μουσική, όπως και η ζωή ανήκει σε όλους» 30 Αυγούστου 2019

« Είναι σημαντικό και συγκινητικό να μπαίνω με τη μουσική στην ψυχή ενός άλλου ανθρώπου».

Η Μαρίζα Ρίζου ετοιμάζει μία συναυλία για όλους. Γεμάτη με την αγάπη και την αποδοχή που έχει η δουλειά της από τον κόσμο που την ακολουθεί και την θαυμάζει. Με τις επιτυχημένες εμφανίσεις της στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Με τη sold out συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση “Aπλή Μετάβαση” του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη. Με την καλοκαιρινή της περιοδεία που στις 4 Σεπτεμβρίου κλείνει τον κύκλο της στην Τεχνόπολη. Εκεί όπου θα γίνει  μία συναυλία που θα τους ενώσει όλους αφού παρέχει προσβασιμότητα σε όλους σε συνεργασία με την «ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ». 

«Οι συνθήκες των live είναι καλό να εξελιχθούν. Είναι άδικο κάποιες ομάδες ανθρώπων να μην έχουν το δικαίωμα να βρεθούν σε μία συναυλία. Η Τεχνόπολη είναι ο ιδανικός τόπος αφού εκεί υπάρχει καθολική προσβασιμότητα. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ωραίο σε συνεργασία με την "Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών" και με την πολύτιμη βοήθεια της Δρ.Εμμανουέλας Πατηνιωτάκη. Δεν υπάρχει ούτε μισός λόγος για να μη γίνει κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή η "Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών" φροντίζει προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση και σε χώρους όπου κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ εφικτό. Είναι κάτι που θα θέλαμε κάποια στιγμή να εννοείται, να είναι δεδομένο». 

Είναι κάτι συγκινητικό για εσένα; Να τραγουδάς για όλους; 
Η μουσική, όπως και η ζωή, ανήκει σε όλους. Είναι δικαίωμα να μπορούμε να διασκεδάζουμε, να απολαμβάνουμε, να μοιραζόμαστε και να είμαστε ίσοι.  Είναι σημαντικό και συγκινητικό να μπαίνω με τη μουσική στην ψυχή ενός άλλου ανθρώπου. Την ίδια στιγμή είναι σπουδαίο να μπορούμε όλοι να αισθάνομαστε τις ανάγκες του άλλου, να κατανοούμε τις πράξεις του και να ζούμε με ενσυναίσθηση. Να προσπαθούμε και να γινόμαστε- συνεχώς- καλύτεροι άνθρωποι. Η μουσική είναι ένα μέσο ένωσης και επικοινωνίας.  

Η καλοσύνη και ο πολιτισμός, ο σεβασμός προς τον άλλον είναι χαρακτηριστικά που υπάρχουν στις μέρες μας; 
Έχω μεγάλη πίστη στη γενιά μου. Είμαστε άνθρωποι με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη. Αν και υπάρχουν πολλές δυσκολίες δε σταματάμε να ψάχνουμε τον εαυτό μας, να θέλουμε το καλό και να προσπαθούμε να ασχοληθούμε με την αιτία του κακού και όχι με το σύμπτωμα. Είμαστε λοιπόν η γενιά που θα πάρει το χάπι -αν είναι δυνατός ο πονοκέφαλος- αλλά θα ψάξει και την αιτία που προκάλεσε τον πόνο. Κάπως έτσι γινόμαστε πιο ήρεμοι, περισσότερο χαρούμενοι και έχουμε χώρο για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας αλλά και το διπλανό μας. Και πολιτισμένοι είμαστε και καλοσύνη έχουμε. Ούτως ή άλλως κάνουμε επιλογές που μας αρέσουν και δεν επιλέγουμε αυτό που μας επιβάλλει κάποιος άλλος για να είμαστε αρεστοί. Δε μας ενδιαφέρει πολύ «τι θα πει ο κόσμος»  

Από τη στιγμή που εκτίθεσαι, δε σε νοιάζει η γνώμη των άλλων;
Αυτό το είχα πολύ στην αρχή. Ήταν όμως μία κατάσταση που μου προκαλούσε μεγάλη ταραχή, δημιουργούσε για το «πώς θα πάει». Σκεφτόμουν πολύ την αποδοχή που θα είχε- κάθε φορά- η δουλειά μου και με βασάνιζε αν αυτό που κάνω αρέσει στους άλλους. Με τον καιρό αντιλήφθηκα ότι για να αρέσω όταν είμαι επάνω στη σκηνή πρέπει να κάνω αυτό που κάνω με αλήθεια.. να είναι αλήθεια. Αν με δει κάποιος στο live θα καταλάβει ότι για εμένα το πιο σημαντικό είναι να περνάω πολύ ωραία και να ευχαριστιέμαι αυτό που γίνεται. Αν συμβαίνει αυτό, αν είμαστε ειλικρινείς εκεί επάνω τότε αυτό που γίνεται θα αρέσει και στον κόσμο που έρχεται για να μας δει και να μας ακούσει. Η αλήθεια ήταν και είναι αφοπλιστική. 

Επειδή το κοινό σου αυξάνεται διαρκώς. Μπαίνεις σε σκέψεις για το πώς το καλλιτεχνικό σου προϊόν θα γίνεται –κάθε φορά- και πιο ελκυστικό για περισσότερο κόσμο;
Όχι. Έχω σκεφτεί ότι πρέπει να έχω σε διαθεσιμότητα όλα τα χρώματα του εαυτού μου. Όταν κινδύνευσα να θεωρηθώ η «χαρουμενίδου» θέλησα αμέσως να το «σπάσω» και για αυτό το λόγο τραγούδησα το «Ζητάτε να σας πω» του Αττίκ στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου. Εκείνη τη στιγμή, ερμηνεύοντας αυτό το τραγούδι, έτρεμα αφού κολυμπούσα σε άγνωστα νερά. Όμως το χάρηκα διότι ήταν μία επιλογή που δεν πίστευαν -κάποιοι άνθρωποι- ότι θα έκανα . Όμως αν δεν την έκανα θα ένιωθα εγκλωβισμένη. Δεν κάνω σκέψεις για να αυξήσω το κοινό μου ούτε υπάρχει κάποιο «σχέδιο» στην καλλιτεχνική μου πορεία. Μου αρέσει απλώς να αναζητώ την αλήθεια της κάθε στιγμής

Υπάρχουν τραγούδια που φοβόσουν να πεις επειδή μπορεί να έκανες «τεχνικά λάθη;»  
Καθόλου. Το τεχνικό κομμάτι των τραγουδιών είναι «το εύκολο». Η τεχνική είναι κάτι που ο καθένας μπορεί – αν θέλει και μπορεί- να μάθει. Το ίδιο και η μέθοδος, σε οποιοδήποτε καλλιτεχνικό επάγγελμα. Το δύσκολο είναι η πυρηνική αλήθεια του καθενός, σε αυτό που επιλέγει να διηγηθεί. Είναι ο τρόπος που επιλέγεις για να εκφράσεις αυθεντικά την ιστορία που επιθυμείς διακαώς να μοιραστείς. Διότι εκεί διακυβεύεται και το πόσο θέλεις να εκτεθείς. Με τον τρόπο και την αλήθεια σου μπορείς να καταφέρεις να πεις ένα τραγούδι και αυτός που σε ακούει θα νιώσει κάτι πολύ όμορφο. 

Ποια τραγούδια σου αγαπάς περισσότερο;
Όλα. Έχω την ευλογία να επιλέγω αυτά που θα τραγουδήσω. Δεν υπάρχει περίπτωση να ερμηνεύσω κάτι αν δεν με αφορά συναισθηματικά. Όσο ωραίο και αν είναι «τεχνικά» δε μπορώ να πω κάτι που θα με κάνει να νιώσω ότι λέω ψέματα. Σέβομαι πολύ αυτό που έδωσε το σύμπαν και δεν επιθυμώ- σε καμία περίπτωση- να το «μολύνω». 

Τώρα που ετοιμάζεις έναν καινούριο δίσκο πώς ακούς τον εαυτό σου; Αντιλαμβάνεσαι αλλαγές σε αυτό που έχεις γίνει;
Επειδή είμαι πολύ μέσα σε αυτό που συμβαίνει δεν μπορώ να καταλάβω κάτι. Δεν είμαι σε θέση να με «ακούσω» και να σου δώσω απάντηση. Νιώθω απλώς ότι συμβαίνει κάτι πολύ όμορφο και δημιουργικό. Περιμένω πως και πως τη στιγμή που κάτι μέσα μου θα μου πει ότι έχει ολοκληρωθεί, ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι επιπλέον και ότι είναι έτοιμο να το παρουσιάσω στον κόσμο. Αυτός ο καινούριος δίσκος έχει πολλά χρώματα, ίσως παραπάνω ακραία από αυτά που με έχει συνηθίσει κάποιος που με ακούει. Όμως είναι πολύ αληθινός και είναι ακριβώς αυτό που είμαι σε αυτή την φάση της ζωής μου. Εκτίθεμαι περισσότερο αλλά μου αρέσει.. είναι πολύ λυτρωτικό. 

Έχεις στο μυαλό σου ότι η μουσική σου μπορεί να επηρεάσει κάποιους ανθρώπους;
Δεν το σκέφτομαι. Όμως θα ήθελα να επηρεάζει θετικά. Είναι ωραίο να μπορώ να κυκλώνω τη στιγμή κάποιου με κάτι καλό και αυτή η σκέψη μου δίνει θάρρος, όρεξη και μου απαλύνει την ψυχή. 

Εκτός όμως από το τραγούδι βρέθηκες και επί θεατρικής σκηνής, στο Εθνικό Θέατρο, πώς στάθηκες εκεί;
Στην «Απλή Μετάβαση», ήταν πολύ δύσκολα. Ζορίστηκα πολύ αφού μπήκα στο ρόλο του ηθοποιού που ένας ρόλος που δε μου αρέσει καθόλου. Ευτυχώς τα κατάφερα εξαιτίας του ότι ένιωσα ότι παίζω με τα μουσικά παιχνίδια μου αφού ήταν- στον πυρήνα του- ένα μιούζικαλ. Αποφάσισα να βρεθώ εκεί επειδή ήθελα να βγω από την ασφάλειά μου και να δοκιμάσω κάτι καινούριο. Είναι κάτι που το επιδιώκω και δισκογραφικά. Είναι πολύ σπουδαίο το να δοκιμάζω και εξερευνώ, αλλά εκεί αποδείχθηκε ότι είχε μεγάλη δυσκολία. Όμως το βήμα που μας δόθηκε από τον Στάθη Λιβαθινό ήταν υπέροχο. Είχαμε την ευκαιρία να πούμε- σαν γενιά- κάτι και μάλιστα μέσα από ένα πρωτότυπο ελληνικό μιούζικαλ. Παρουσιάσαμε μία ιστορία που μπορεί να απευθυνθεί σε όλους και μάλιστα σε αυτή την εποχή που διανύουμε. Θέλαμε να πούμε ότι δεν έχει σημασία που είσαι, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι με αυτούς που αγαπάς αφού το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σου. Την ίδια στιγμή μεγάλη αξία έχει το πώς είσαι μέσα σου, πώς είναι η ψυχή σου. Συγκινήθηκα με αυτή τη συνεργασία και πέρασα πολύ όμορφα. Αγαπηθήκαμε βαθιά με όλους τους συνεργάτες και έβαλα στο μουσικό μου καλαθάκι και ένα τραγούδι το «Κάποιος να με σύρει» που είναι σπουδαίο. Τελικώς ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εμπειρία αλλά είχε και πολλές φρίκες από την πλευρά μου αφού ένιωσα – κάποιες στιγμές- ότι έκανα λάθος και ότι εγκλωβίστηκα. Όμως, αυτό που μένει, είναι μία απερίγραπτη χαρά αφού ήταν… ζωή… και η ζωή τα έχει όλα 

Τι θυμάσαι πιο έντονα από τις στιγμές που ήσουν επάνω στη σκηνή;
Όποιος με έχει δει σε live γνωρίζει πολύ καλά ότι μου αρέσει να μιλάω, όταν είμαι στη σκηνή, μου αρέσει να απευθύνομαι στον κόσμο. Στη θεατρική σκηνή αυτό που με καταπίεσε, αλλά με βοήθησε κιόλας ήταν ότι έπρεπε να μείνω πιστή σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο παράστασης και να πω συγκεκριμένα λόγια. Και αν και στην αρχή ήταν παράξενο με τον καιρό έγινε ανακουφιστικό. Τώρα που το σκέφτομαι δεν έχω κάνει ακόμα απολογισμό αυτής της εμπειρίας. Το μόνο που καταλαβαίνω, αυτή τη στιγμή, είναι ότι είμαι πολύ περήφανη για αυτό που φτιάξαμε… πολύ περήφανη 

Για την εποχή που γράφτηκε αυτό το μιούζικαλ πιστεύεις ότι επικρατεί η βία και η φυγή ή η αγάπη και η ένωση των ανθρώπων; 
Μόνο η αγάπη και η ενσυναίσθηση  μπορούν να μας βοηθήσουν για να μην είμαστε  σε ταραχή, να μην έχουμε θυμό και επιθετικότητα. Αυτά είναι δύο στοιχεία που δείχνουν έναν πληγωμένο άνθρωπο. Αυτός ο άνθρωπος καλείται να ψάξει γιατί είναι έτσι και γιατί μισεί αντί να αγαπάει. Όλοι καλούμαστε να το ψάξουμε, να το βρούμε και να το γιατρέψουμε. Είναι προσωπική επιλογή και μόνο εμείς μπορούμε να μας σώσουμε. Και θα ξαναπώ ότι η δική μας η γενιά προσπαθεί για πιο ουσιαστικά πράγματα και θέλει –μόνο- αληθινές σχέσεις που ο ένας θα θέλει να είναι ευτυχισμένος ο άλλος χωρίς ζήλια, κτητικότητα  και εγωισμό 

Και το μέλλον τι θα φέρει για εσένα;
Θα γράψω τη μουσική για την θεατρική παράσταση «Μαμά Ρόζα» που θα σκηνοθετήσει ο κύριος Τσιάνος- με πρωταγωνίστρια τη Βίκυ Σταυροπούλου. Επίσης ξεκινάμε πρόβες για τις συναυλίες που θα κάνω σε όλη την Ελλάδα, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο θα βρεθώ στην κεντρική σκηνή  του Σταυρού του Νότου. 

Πληροφορίες:  

Η συναυλία της Μαρίζας Ρίζου στις 4 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη θα παρουσιαστεί με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες και αυτόματη μεταγραφή ομιλίας σε λόγο.

Η προσβασιμότητα περιεχομένου παρέχεται με την πιστοποίηση και επιμέλεια της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Movement of Disabled Artists.

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Θεοδώρα Τσαποΐτη

Ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες και αυτόματη μεταγραφή ομιλίας σε λόγο: Δρ. Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

Διατίθενται σηματοδοτημένες θέσεις για χρήση από ανθρώπους με κινητικές-αισθητηριακές και άλλες βλάβες, συνοδούς και εμποδιζόμενα πρόσωπα (άτομα με προσωρινό τραυματισμό).

Στον χώρο υπάρχει τουαλέτα αναπήρων.

Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους/τις χρήστες/χρήστριές τους.

Επικοινωνία μέσω SMS για θέματα προσβασιμότητας: 6981940224 (Menta Art Events)

 

Γιώργος Βλαχογιάννης

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider «Η mobile γενιά της μουσικής ξέρει ότι όπου και να πας η …πόλη θα σε ακολουθεί» Leon of Athens και Irene Skylakaki στο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Main_703 Μυρτώ Παπαθανασίου - Γιώργος Πέτρου - Μαίρη Έλεν Νέζη μιλούν για την «Αλτσίνα» Main_slider_3 Όταν το youtube βρήκε τον Σωκράτη Μάλαμα Ο Σωκράτης επιστρέφει στις ρίζες του μέσω youtube Main_%ce%a3%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%af_%ce%9c._%ce%9c%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b7__%ce%94._%ce%9d%ce%b1%ce%bb%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82_(3) Κόλαση ή παράδεισος για τον Αλέξανδρο Ευκλείδη και τον Δημήτρη Δημόπουλο; Οι σκηνοθέτες της «Σατανερί» μιλούν στο www.tospirto.net. Main_slider Οι Opera Chaotique και η αριστοφανική πρόκληση των «Βατράχων» Οι «αλχημιστές του σουρεαλιστικού καμπαρέ» μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax