ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Μουσική | Πρόσωπα

Βασίλης Τσιτσάνης: «Κατέβηκε από το πάλκο μόνο για να πεθάνει» 21 Νοεμβρίου 2018

Η Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» που ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της οικογένειάς του και της Seed Point, μουσικού εκδότη του συνθέτη, με την υποστήριξη της εταιρείας μουσικών παραγωγών Prospero, κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, σε συνεργασία με τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου, την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στις 20:30. 

Από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού ο Βασίλης Τσιτσάνης, απέκτησε επί τέλους τη δική του ορχήστρα με προεξάρχοντα τον γνωστό δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μανώλη Πάππο.
Υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που δε γνωρίζει το όνομα του; Πέντε πράγματα για την ιστορία του; Ή κάποια – έστω- από τα τραγούδια του; Κι όμως λίγοι συνειδητοποιούμε πόσο καίρια ήταν η προσφορά του στο λαϊκό τραγούδι μια που ό,τι ακούμε σήμερα πολύ πιθανόν να μην ήταν ακριβώς έτσι, αν δεν υπήρχε εκείνος.

Μιλήσαμε με τον μουσικό εκδότη του συνθέτη, Σωτήρη Λυκουρόπουλο (της εταιρείας publishing “Seed Point”) μια που η ιδέα της ίδρυσης της ορχήστρας Τσιτσάνη, ξεπήδησε από τη φιλία του με την οικογένεια Τσιτσάνη και κυρίως με τα δύο του παιδιά, τον Κώστα και την Βικτωρία. Μέσα από τη συζήτηση μας, συνειδητοποίησα αυτό που συμβαίνει συνήθως με τις προσωπικότητες μύθους: Τους ξέρουμε λίγο. Το περίγραμμα μόνο. Ακριβώς λόγω του πολυσχιδούς τους ταλέντου και της πολύπλευρης έκφρασής του, μένουν αφώτιστες σπουδαίες τους πτυχές. Η ορχήστρα Τσιτσάνη έχει και αυτή την αποστολή…

Πέρα λοιπόν το γνωστό ότι «ο Τσιτσάνης έφερε μια επανάσταση στο λαϊκό τραγούδι, γιατί το μπόλιασε με δυτικά στοιχεία και με νέα όργανα» υπάρχει και η πτυχή του διασκευαστή Τσιτσάνη που πρώτα απ' όλα κράτησε το ίδιο του το έργο ζωντανό, προσαρμόζοντάς το ανάλογα με την εποχή. Κι αυτό γιατί ουδέποτε εγκατέλειψε το πάλκο. «Ήταν ο λαϊκός δημιουργός που κατέβηκε από το πάλκο μόνο για να πεθάνει» λέει ο Σ. Λυκουρόπουλος. «Ο πιο συνδεδεμένος με το πάλκο απ όλους τους λαϊκούς δημιουργούς». Αυτή είναι και η απόλυτη πραγματικότητα. Έφυγε από το Χάραμα- όπου έπαιζε τα τελευταία χρόνια της ζωής του- μόνον όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Πέθανε στο Brompton του Λονδίνου την ημέρα των γενεθλίων των στις 18 Ιανουαρίου του 1984.

«Αυτή λοιπόν η σχέση του με το live τον έκανε να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές των εποχών, τις αλλαγές στον τρόπο που διασκέδαζε το κοινό η όπώς έγραφαν οι νεώτεροι συνθέτες "ήταν διαρκώς παρών"» λέει ο Σωτήρης Λυκουρόπουλος. «Τον αφορούσαν οι νέες τάσεις, τις επεξεργαζόταν και εμπνεόταν από αυτές. Γι αυτό και ήταν μέσα στη φιλοσοφία του να αλλάζει ο ίδιος το έργο του».

Ανοιχτή ματιά ως προς αυτό -εκτός από την Seed Point- έχει και η οικογένεια Τσιτσάνη (π.χ της άρεσε η διασκευή των Imam Baildi) και πάνω σ αυτή την φιλοσοφία θα κινηθεί και η ορχήστρα. Επανεκτελέσεις ή και συνεργασίες με άλλες ορχήστρες ή γκρουπ που διασκευάζουν Τσιτσάνη με δικό τους τρόπο. Γιατί όχι. Ο Μανώλης Πάππος, ως μουσικός ανοιχτών οριζόντων και σπάνιας καλλιέργειας είναι μια εγγύηση για να μη χαθούν οι δύσκολες ισορροπίες. Εξ άλλου (όπως μας θύμισε ο Λυκουρόπουλος) «οι Αμερικάνοι δε λένε ,όταν ένα έργο το πάρει κάποιος και το κάνει χάλια και παρόλα αυτά αρέσει στον κόσμο, πρέπει να ανησυχήσουμε για τον κόσμο; Ο Τσιτσάνης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.Φοβάται κάτι o Παρθενώνας;».

Στόχος της ορχήστρας δεν είναι μόνον οι εν Ελλάδι συναυλίες, αλλά και το εξωτερικό (άλλωστε μέρος της δραστηριότητας του publisher, που για το ελληνικό ρεπερτόριο υπάρχει πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκτός από την διασφάλιση της πληρωμής των δικαιωμάτων όταν μουσικά έργα χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, είναι και η προώθηση με σωστό και δημιουργικό τρόπο ώστε να αξιοποιούνται καλύτερα και στο εξωτερικό).

Λέει ο Σ. Λυκουρόπουλος «Όταν ένας άνθρωπος σαν τον Τσιτσάνη γράφει πρώτη φορά για την Γαλάνη το 1973 - και ουσιαστικά γράφει έντεχνο γ ιατί εμπνέεται από την φωνή της- καταλαβαίνει κανείς την σχέση που είχε με το παρόν. Και γράφει τα πάντα. Από το "Μπαξέ Τσιφλίκι" η το "Πρωί πρωί με την δροσούλα" μέχρι τα "Λιμάνια" και το "Η σκιά μου κι εγώ". Ήταν ταγμένος στο τραγούδι. Από το πρωί που ξυπνούσε ως το βράδυ που ανέβαινε στο πάλκο. Και ήταν και εξαιρετικός στιχουργός».

Μια τελευταία ερώτηση που αφορά την συναυλία: Καταλαβαίνει κανείς την επιλογή της Δήμητρας Γαλάνη-άλλωστε είναι η μόνη που είχε άμεσα σχέση με τον Τσιτσάνη - αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δυο δημοφιλέστατες λαϊκές φωνές σήμερα που είναι πιο κοντά στο λαϊκό ρεπερτόριο απ' την Νατάσσα Μποφίλιου (χωρίς την παραμικρή διάθεση να την υποτιμήσουμε). "Θέλαμε ένα πρόσωπο απ την νέα γενιά. Και απλά η Νατάσσα μας άρεσε"

Στην Ορχήστρα συμμετέχουν οι μουσικοί: 

Μπουζούκι–Επιμέλεια ορχήστρας: Μανώλης Πάππος.
Βιολί: Νίκος Βερύκοκος
Μπουζούκι: Φώτης Βεργόπουλος
Μπουζούκι–μπαγλαμάς–φωνή: Βασίλης Προδρόμου
Κιθάρα: Νίκος Γύρας
Πιάνο: Δημήτρης Σίντος
Ακορντεόν: Ντάσσο Κούρτι
Μπάσο: Μιχάλης Δάρμας
Κρουστά: Στράτος Σαμιώτης
Σκηνοθεσία: Άγγελος Τριανταφύλλου
Σκηνογραφία: Νότης Χριστοδούλου
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου

 

 

 

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Μετά τον Χαρούλη, ποιος; Λέγαμε λοιπόν ότι αν μέσα στην τελευταία δεκαετία βγάλουμε από τον ορίζοντα το φαινόμενο Χαρούλης, το έντεχνο γυναικοκρατείται. Main_%ce%a0%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b1_%ce%9b%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%8c_%ce%a1%cf%8c%ce%b4%ce%bf_%ce%91._%ce%a0%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85__%ce%91._%ce%93%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b7%cf%82_%ce%a6%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%93._%ce%94%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82 Θέμελης Γλυνάτσης - Αφροδίτη Πατουλίδου: Ένα Λευκό ρόδο ενάντια στον ναζισμό Από τις 3 Νοεμβρίου και για οκτώ παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Main_original_slider Συνέντευξη: Η Μαρίζα Ρίζου ανάμεσα στα... άστρα «Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι γράφω μονοδιάστατα, αλλά έχω κι άλλες πλευρές, πιο σκοτεινές, αλλιώτικες...» Main_slider Συνέντευξη: Η Χριστίνα Μαξούρη και το Άσπρο που... νοσταλγεί «Το κυριότερο απ' όλα είναι να πιστέψεις σ' αυτό που κάνεις». Main_slider Το tospirto.net μπήκε στις πρόβες της «Γενούφα» και μίλησε με τους συντελεστές της Το tospirto.net παρακολούθησε την πρόβα της «Γενούφα» του Λ.Γιάνατσεκ από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ και κατέγραψε τους συντελεστές της να κάνουν λόγο για «οπερετική μαγεία» στην πρεμιέρα της καλλιτεχνικής περιόδου 2018-2019. Μιλούν στο tospirto.net: Γιώργος Κουμεντάκης, Λουκάς Καρυτινός,...
#load_content_with_ajax