ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μουσική | Πρόσωπα

Κερτ Κομπέιν: δέκα εξομολογήσεις του «άγιου» της ροκ 20 Φεβρουαρίου 2019

«Ευχαριστώ για την τραγωδία σας. Τη χρειάζομαι για την τέχνη μου».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Η φωνή και ο ηγέτης των Nirvana θα γινόταν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου, 52 ετών. Αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου του 1994. Μαζί του τέλειωσε και η μυθολογία της «αυτοκαταστροφικής φύσης του ροκ, καθώς είναι ο τελευταίος ροκ σταρ που πέθανε νέος, διάσημος και πλούσιος, κι έγινε σύμβολο του είδους. Μετά από τον Κερτ Κομπέιν το είδος εξέλειπε και μάλλον δεν θα εμφανιστεί ποτέ ξανά.

Ένας επίμονος πόνος στο στομάχι, τα ναρκωτικά, η αναπάντεχη και ανεπιθύμητη επιτυχία, η αδυναμία του να διαχειριστεί την κατάσταση που τον ξεπερνούσε, σκότωσαν τον τελευταίο που η ροκ ιστορία αποφάσισε να ανακηρύξει σε άγιο, φορώντας του αγκάθινο στεφάνι. Τώρα η μουσική δεν είναι θρησκεία πια και δεν έχει ανάγκη τους μάρτυρες και τους αγίους, γιατί τελικά κάνουν κακό στο προϊόν και αφήνουν μετέωρες τις επενδύσεις. Είναι απλώς βιομηχανία και παράγει ένα νέο, πιο ανθεκτικό είδος και όχι ρομαντικούς αισθηματίες. Αρκείται σε αυτούς που κάνουν τη δουλειά, που ξέρουν πως να διαχειριστούν την επιτυχία, αλλά και πώς θα την προκαλέσουν. Δεν θα αγιοποιηθούν ποτέ, θα γίνουν όμως πλούσιοι και διάσημοι χωρίς να χρειαστεί να πεθάνουν. Ωραίο δεν ακούγεται;

1. «Προτιμώ να με μισούν γι’ αυτό που είμαι, παρά να με αγαπάνε γι’ αυτό που δεν είμαι».

2. «Οι στίχοι μου είναι ένας μεγάλος σωρός από αντιφάσεις και χωρίζονται ανάμεσα στις πολύ ειλικρινείς απόψεις και τα συναισθήματα που έχω, και στις σαρκαστικές και ελπίζω χιουμοριστικές απόψεις, γεμάτες κλισέ και μποέμικα ιδανικά που έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό. Εννοώ ότι μου αρέσει να είμαι παθιασμένος και ειλικρινής, αλλά μου αρέσει επίσης να διασκεδάζω και να κάνω το βλάκα».

3. «Πώς θα με περιέγραφα; Απειλούμαι με γελιοποίηση - Είμαι υπερβολικά συνειδητοποιημένος για την ειλικρίνεια της φωνής μου - Μου αρέσει να κάνω σεξ με ανθρώπους - Αγαπώ τους γονείς μου κι όμως διαφωνώ σχεδόν με όλα όσα αυτοί αντιπροσωπεύουν - Καταλαβαίνω και εκτιμώ την αξία της θρησκείας για τους άλλους - Τα συναισθήματά μου επηρεάζονται από τη μουσική - Το πανκ ροκ σημαίνει ελευθερία - Χρησιμοποιώ κομμάτια και τμήματα από άλλες προσωπικότητες για να δημιουργήσω τη δική μου».

4. «Η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα, αλλά αφού κανείς δεν είναι τέλειος, προς τι η εξάσκηση;»

5. «Ευχαριστώ για την τραγωδία σας. Τη χρειάζομαι για την τέχνη μου».

6. «Δώστε το Δώρο της Μουσικής».

7. «Οι αλυσίδες των δισκοπωλείων και τα ραδιόφωνα το παίζουν εκ του ασφαλούς, με στόχο το πλατύ κοινό και το τι πουλάει. Είμαστε τελείως στο έλεός τους. Παλιά συνέβαινε το αντίθετο! Προγραμματιστές και dj: περάστε στον κόσμο της "ακίνητης περιουσίας"».

8. «Τα ναρκωτικά είναι χάσιμο χρόνου. Καταστρέφουν τη μνήμη και τον αυτοσεβασμό σου κι οτιδήποτε πάει μαζί με την αυτοεκτίμηση σου».

9.  «Καθήκον των νέων είναι να αντιμάχονται τη διαφθορά και να αμφισβητούν τους διεφθαρμένους».

10.  Έχω γνωρίσει πολλά μυαλά ικανά να συσσωρεύσουν και να μεταφράσουν ένα εν δυνάμει μεγάλο σύνολο από πληροφορίες κι όμως, δεν έχουν ίχνος ταλέντου στη σοφία ή την εκτίμηση του πάθους».

Διαβάστε επίσης:

Μάκης Μηλάτος

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_original_slider_(2) Μαρίζα Ρίζου: «Η μουσική, όπως και η ζωή ανήκει σε όλους» « Είναι σημαντικό και συγκινητικό να μπαίνω με τη μουσική στην ψυχή ενός άλλου ανθρώπου». Main_slider «Η mobile γενιά της μουσικής ξέρει ότι όπου και να πας η …πόλη θα σε ακολουθεί» Leon of Athens και Irene Skylakaki στο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Main_703 Μυρτώ Παπαθανασίου - Γιώργος Πέτρου - Μαίρη Έλεν Νέζη μιλούν για την «Αλτσίνα» Main_slider_3 Όταν το youtube βρήκε τον Σωκράτη Μάλαμα Ο Σωκράτης επιστρέφει στις ρίζες του μέσω youtube Main_%ce%a3%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%af_%ce%9c._%ce%9c%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b7__%ce%94._%ce%9d%ce%b1%ce%bb%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%91._%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82_(3) Κόλαση ή παράδεισος για τον Αλέξανδρο Ευκλείδη και τον Δημήτρη Δημόπουλο; Οι σκηνοθέτες της «Σατανερί» μιλούν στο www.tospirto.net. Main_slider Οι Opera Chaotique και η αριστοφανική πρόκληση των «Βατράχων» Οι «αλχημιστές του σουρεαλιστικού καμπαρέ» μιλούν στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax